Applaus bij De Cirkel

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

EDE Nog zo’n dertig schakers zijn verzonken in diep gepeins tijdens hun partijen negende ronde intern/beker De Cirkel.

Tegen kwart over tien wordt dat gepeins even verstoord door een op klaterend applaus. En dat terwijl bij schaken de stilte de boven toon voert.

,,Ik heb in mijn zeventienjarige loopbaan als wedstrijdleider veel mee gemaakt. Maar dit, applaus zelden of misschien wel nooit. Hoewel het geen gebruik moet worden stoorde deze keer niemand er zich aan”, laat Eip Janssen desgevraagd weten.

De reden van dit unieke feitje is de winst van de 13-jarige Frank van Wijngaarden foto 1 rechts op regerend clubkampioen Dominic van Dijk (bijna 21).

Hij brengt een lastig eindspel tijdens een bloedstollende finale knap tot winst. De toeschouwers en spelers die hun eigen partij onderbreken zien het ademloos aan. Daarmee blijft Van Wijngaarden koploper met inmiddels 77 punten voorsprong op zijn directe belager Tom Pronk.

LAAT ,,Ik doe mijn best tegen de sterke Ben Zee”, ging Jasper de Rijk van start. ,,Hij kreeg nog de opbeurende mededeling dat het in ieder geval een lange zit zou worden. ,,Dat klopte. Uiteindelijk deden we als een van de laatste het licht uit. Maar helaas voor mij geen punten”, keek Jasper de Rijk terug.

In een Franse opening door De Rijk uitstekend gespeeld, kreeg Ben Zee in het vroege middenspel een licht overwicht.

,,In het centrum overspeelde ik met een gedurfde pion zet bijna mijn hand”, schrok Zee. De partij met een open karakter gaf de beste kansen aan Jasper de Rijk.

,,Maar op de twintigste zet wilde Jasper het met een stukoffer te mooi doen. De oogst bleek slechts twee pionnen voor het stuk te zijn”, analyseerde Zee. In het eindspel gaf de routine van de schaaknestor de doorslag. Zee wist met een voor zijn doen zee van tijd op de klok de partij winnend af te sluiten.

Dominic van Dijk trok het Blackmar-Diemergambiet uit de kast.

,,Daardoor kreeg hij initiatief, maar dat scheelde wel twee pionnen”, meende Frank van Wijngaarden. De jongeling moest in een later stadium wel een pion teruggeven.

,,Dominic zag door een combinatie zich ook nog opgezadeld met kwaliteitsverlies. Ik had wel enige moeite daar mijn voordeel uit te halen. In een lang, ingewikkeld en mooi eindspel wist ik na veel manoeuvreren de pion voorsprong te verzilveren”, glunderde Frank van Wijngaarden. Dominic van Dijk hoorde zijn analyse en kon die alleen maar bevestigen.

VORM Anton Spronk foto 4 links is de man in schaakvorm. Bij De Cirkel blaast hij zijn schaakpartijtje behoorlijk mee. Bij buurman ESV gaat Anton zelfs ongeslagen aan de leiding in de interne competitie.

,,In de Franse opening speelde Anton Spronk de korte rokade, terwijl ik de lange rokade wilde uitvoeren. Maar dat kwam er niet van”, keek Alfred Gaasbeek terug.

Anton Spronk opende de aanval op de Koningsvleugel. Een geplaatst paardoffer ten koste van een pion werd door Gaasbeek zorgvuldig beantwoord. ,,Ik bleef een vol stuk voor. Nadat ik de witte loper had gepend, was de partij beslist”, glunderde hij.

Bij Anne Postma en Tom Pronk na een uur spelen en slechts 7 zetten enig geroezemoes. De heren zagen kans elkaar te vertellen dat de openingskeuze beide niet had verrast. Daarna ontstond er een strijd op leven en dood. Nou, ja figuurlijk gezien dan. Uiteindelijk werden de punten gedeeld tot genoegen van koploper frank van Wijngaarden. Hij nam daarmee verder afstand van deze twee concurrenten.

SNEL Spectaculair was ook de strijd tussen Dick Wenning en Ruben de Vries. Misschien nog geeneens zo zeer het feit dat Wenning won. Maar wel dat hij dat deed in een netto speeltijd van drie (!) minuten en slechts 14 zetten.

,,Ik werd in de opening overspeelt. Heb wel bijna drie kwartier nagedacht maar geen adequate oplossing gevonden”, oordeelde Ruben de Vries.

Bij Stijn Kappert tegen Egbert Aalbers was het de leerling tegen de meester. De jonge Kappert kreeg enkele jaar les van Aalbers. De laatste wist een leuke partij te winnen. Maar zag tot zijn genoegen dat Kappert het niet zomaar weggaf. De lessen tijdens de jeugdtrainingen bij De Cirkel werpen duidelijk vruchten af.

Frank van Wijngaarden, Tim Evendijk, Stijn Kappert en Ruben de Vries zijn daar slechts enkele exponenten van tijdens de senioren competitie. Alle hulde voor de jeugdleiders.

BEKER Louis van der Vos foto 6 rechts moest erkennen dat de jeugdige Mark Bakker hem de baas was.

,,In de eerste partij ging ik het eindspel in met twee pionnen minder. Dat is aan Mark wel besteed. De tweede partij heb ik het wel geprobeerd. Maar hij schoof alles geroutineerd dicht. Nu mij maar richten op de interne competitie. Het loopt allemaal nog niet naar wens”, somberde Van der Vos.

,,Het bekertoernooi is niet mijn hobby. Ik houd niet zo van dat snelle tempo (40 minuten en 10 seconden)”, meende Jelle Bottema foto 3 rechts.

Maar hij zorgde er wel voor dat het aantal deelnemende bekerschakers op tweeëndertig kwam. Een ideaal aantal voor een wedstrijdleider.

Tegen Kees van der Dussen werden het twee lange slopende partijen. De ‘oudjes’ namen in beide partijen de maximale tijd. Met nog zo’n dertig seconden op de klok streek Jelle Bottema in de eerste partij de vlag.

,,Je stond veel beter maar ergens ging het mis”, meende Van der Dussen. In de revanche partij had Bottema weer de beste kansen. Maar in het eindspel werd koning en pion tegen koning niet goed uitgespeeld.

,,Ik vergaloppeerde mij letterlijke n figuurlijk. Maar het was tegen Kees (Van der Dussen, EJ) zoals eigenlijk altijd een leuke avond”, besloot de Veenendaler.

LOTING Ruben de Vries verrichte dinsdagavond de loting tweede bekerronde. Of elke schaker daar blij mee is zal blijken tijdens de speelrode op 28 november. Hij lootte twee partijen die gisteravond (dinsdag, EJ) ook werden gespeeld.

En alle ingrediënten tot revanche in zich hebben voor Robert Krouwel (verlies tegen Marnix Lukasse), en Dominic van Dijk (verlies tegen Frank van Wijngaarden.

De overige partijen zijn: Egbert Aalbers – Bert Duijker, Winnaar Herman van den Akker/Harold Boom – Fedde Kingma, Tom Pronk – Johan de Lange, Kees van der Dussen – Eip Janssen, Alfred Gaasbeek – Henry van den Brink, Peter van der Wijngaart – Mark Bakker, Frank van Wijngaarden – Dominic van Dijk en Marnix Lukasse – Robert Krouwel.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE: Bert Duijker – Hans van de Weteringh 0-1, Peter van der Wijngaart – Albert Bootsman ½-½, Jan Hartsuiker – Johan de Lange ½-½, Tom Smit – Fedde Kingma 1-0, Leo lukasse -Hans de Groot 0-1, Eip Janssen – Jim Pronk 0-1, Sebo Nienhuis – Tim Evendijk ½-½, Cees Hoek foto 5 links – Mohammad Badenjki 1-0, Wim Bomhof – Robert Degenhart 0-1. foto 8 links

Top tien na de negende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 510,00 foto 9 links

2. (2). Tom Pronk 433,00

3. (5). Harold Boom 391,33

4. (4). Anne Postma 385,50

5. (7). Jim Pronk 380,00

6. (3). Dominic van Dijk 359,00

7. (8). Albert Bootsman 338,83

8. (12). Marnix Lukasse 331,33

9. (14). Hans van de Weteringh 327,17

10. (6). Henry van den Brink 318,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de tiende speelronde. En gestreden werd er. Slechts een van de negen partijen was binnen het uur afgelopen.

Anton Ebskamp foto 2 links stelde zich nadrukkelijk kandidaat voor het winterkampioenschap. Hij liet de huidige titelhouder Herman van Scherrenbrug met lege handen achter. Dat gaf Ben Verduyn, gedegen winst op Louis van der Vos, de kans voorlopig aan de leiding te gaan.

Ben Verduyn won relatief eenvoudig van de veel te behouden spelende Louis van der Vos. Vaak eindigen deze confrontaties in remise, maar de uitzondering bevestigd de regel.De partij tussen Eip Janssen en Rob Broek leek na een materiaaloverwicht van twee pionnen ‘kat in het bakkie’ voor Janssen. Maar een sterke finish van Broek en minderen zetten van zijn tegenstander zette de partij op de kop. Broek won en blijft in de top vijf staan.Erik Wels kon mede door een blundertje van Fred Post als eerste een overwinning binnenhalen.Hein den Hollander en Els Creutzberg maakten er een bonte partij van! Dan stond de een weer in materiaal voor, daarna was de situatie weer omgekeerd. Penningen, vorkjes werden door beide matadors over het hoofd gezien. Remise lijkt dan ook een terechte uitslag.Het is bekend dat Kees van der Dussen en Jelle Bottema aan elkaar gewaagd zijn. Maandagmiddag namen zij een voorproef op een etmaal later te spelen bekerwedstrijd. Nu werden de punten gedeeld. Dinsdagavond toonde Van der Dussen zich de iets sterkere of misschien gelukkigere schaker.

OVERIGE UITSLAGEN Fons de Kort – Hans Pasveer ½-½, Ton van den Berk – Klaas van der Wal 0-1, Joop de Feijter – Remy Mouthaan 0-1 en Anneke Liefkens – Jan van Dalen 0-1.

De top vijf:

1. (2). Ben Verduyn 196,83 foto 7 rechts

2. (3). Anton Ebskamp 192,00

3. (1). Herman van Scherrenburg 176,67

4. (7) Rob Broek 166,00

5. (6) Kees van der Dussen 146.50

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.