Wisseling van de wacht bij De Cirkel

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

EDE In de interne competitie bij De Cirkel wisseling van de wacht. Vanaf ronde 3 (17 september) ging de 13-jarige Frank van Wijngaarden aan kop.

Maar sinds de twaalfde ronde is dat de sinds afgelopen dinsdag de drieƫnvijftigjarige Tom Pronk. Het verschil is slechts negen punten. Maar de opmars van de jeugdige Van Wijngaarden werd tot stilstand gebracht door routinier Ben Zee.

Hij sleepte, verrassend genoeg niet gehinderd door enige tijdnood in het aangepaste tempo, een verdiende remise uit het vuur. Bij de achtervolgers wist Marnix Lukasse een mooie overwinning op de sterke Anne Postma te boeken.

En dan was er de terugkomt na bijna zeventien jaar (!) van Erelid Anton Ebskamp foto 1 rechts. Hij bleek het schaken nog niet verleerd te zijn en versloeg Jan Hartsuiker. ,,Ik heb heel lang niet geschaakt. Jeu de Boules was mijn nieuwe passie. Sinds kort, nu ik in Achterberg woon, heb ik het schaken op maandagmiddag opgepakt. Dat ging niet onverdienstelijk en het leek me leuk de oude collega’s van ooit weer te ontmoeten”, aldus Ebskamp.

In het bestuur onderonsje tussen preses Tom Smit en secretaris Leo Lukasse kwam eerstgenoemde sterk uit de opening. Maar Lukasse verweerde zich met kracht. Uiteindelijk wist Smit na een lange partij het openingsvoordeel uit te buiten.

De bestuursleden waren toch snel klaar deze avond. Jeugdvoorzitter Ben Verduyn foto 3 links gunde voormalig jeugdspeler Ruben de Vries de winst. ,,Ik weet niet wat het is. Met zwart lukt het niet meer. Ruben heeft er terecht van geprofiteerd. Binnen drie kwartier konden de stukken in de doos zegt genoeg”, sipte Verduyn.

Zijn collega wedstrijdleider Eip Janssen was ook binnen het uur klaar. Maar had alle reden daarover tevreden te zijn. Zijn remise tegen de sterke Alfred Gaasbeek was het gevolg van het volgen van de theorie en een sterk gespeeld eindspel.

,,Deze terechte remise is mooi. Eip kon de wedstrijd van zijn favoriete club Feyenoord zien. Ik had de Nederlandse oploswedstrijd van afgelopen zaterdag nog in het hoofd. Nu kan ik mij nog een paar uurtjes focussen op het Open Belgisch (Schaakproblemen) oploskampioenschap op 2 december”, verwoordde Alfred Gaasbeek zijn gevoelens.

Efe Cem Kocabas boekte een mooie zege op de zeker niet zwakke Stijn Kappert. In het eindspel bleek de loper/paard combi sterker dan de toren van Kappert. Secuur speelde Kocabas de stelling van zijn tegenstander aan gruzelementen.

Kees van der Dussen speelde tegen Mark Bakker een lastige partij. Lang leek de jongeling de zege voor het grijpen te hebben. Dat dacht Bakker kennelijk ook en liep met een tevreden gezicht rond. Maar er wordt niet voor niets soms gezegd: niets is wat het lijkt te zijn. In een tel gaf Mark Bakker de partij weg, en van der Dussen de kans met een paardvork de partij te beslissen. Het schaakleven kan soms zuur en hard zijn moet de jonge Mark Bakker hebben gedacht. Maar hij bracht wel de sportiviteit op zijn tegenstander te complimenteren.

RESPECT Thomas Slijper en Robert Krouwel foto 4 rechts, beiden behorende tot de qua rating sterkste spelers van De Cirkel, toonden veel respect voor elkaar. ,,Ik moest een toren ruilen voor een paard en pion. Maar bijkomend voordeel was wel dat de stelling ‘scherp’ bleef”, keek Robert Krouwel terug.

Kleine foutjes kunnen dan grote gevolgen hebben. In een alsnog evenwichtige stelling overzag Thomas Slijper een vorkje.

,,Het leek lange tijd de kant van Thomas op te gaan. Bizar”, haalde Krouwel adem.

Johan de Lange en Sebo Nienhuis foto 2 links deelden het punt. ,,Dit is mijn zevende remise. En dat terwijl ik echt geen remise schuiver bent”, aldus Nienhuis.

Na 13 (!) zetten waren alle lopers al van het bord. De Lange kreeg een aanval op de koningsvleugel met zijn twee paarden.

,,Zwart in dit geval Sebo voorkwam met Pe7 een eventueel offer. Dat betekende dat beiden weinig of niets konden uitrichten”, besloot de Lunteraan.

Marnix Lukasse zette tegen Anne Postma een opening op het bord waaruit hij licht voordeel peurde.

,,Anne moest zich loswurmen en dat bezorgde mij een kwaliteit. Hij pakte een cruciale pion op c4″, analyseerde Lukasse.

Postma koos de aanval en dwong Lukasse tot secuur verdedigen. ,,Even voordat Postma’s dame op h3 kwam te staan, kon ik met de loper de dame insluiten. Dit leidde tot torenwinst en de partijwinst”, glunderde Marnix Lukasse.

BEKER In de bekerstrijd Harold Boom – Herman van den Akker leken beide spelers de Sint-Nicolaas gedachte al in de praktijk te willen brengen. In de eerste partij werden over en weer geschenken aangeboden. Het was Boom die het laatste cadeau gretig aanpakte.

,,Ik dacht nog wat gebeurd hier. De eerste overwinning was volkomen onterecht. Je moet een gegeven paard echter niet in de bek kijken of te wel wees niet kritisch over iets wat je cadeau krijgt”, lachte Harold Boom.

,,Waarom ik in verloren stand doorspeelde? Proberen Harold wat moe te maken. In de tweede partij heb ik alles of niks gespeeld. Het werd niets en nu ga ik mij maar op de competitie concentreren”, verzuchtte Van den Akker.

EXTERN Na het verlies in de eerste OSBO-ronde tegen Wageningen 4 (1,5-6,5) was het voor De Cirkel 1 al snel aan- of afhaken geblazen.

Tegen Veenendaal 2, dat ook zijn eerste wedstrijd verloor, lieten de Cirkelaars zien mentaal ijzersterk te zijn. Ook het feit dat teamcaptain Herman van den Akker wegens ziekte op het laatste moment moest afhaken werd opgelost. Barnevelder Robert Krouwel pakte de auto. Reed spoorslags naar Veenendaal en won.

En hoe. ,,Ik had het geluk tegen een van de sterkere schakers van Veenendaal te mogen spelen. Dat zorgde voor een boeiende partij en winst”, aldus de gelukkige Krouwel.

Zijn teammaatjes lieten hem niet in de steek. Henry van den Brink en Dominique van Dijk wonnen eveneens. De remises van Anne Postma, Albert Bootsman en Ben Zee genoeg voor de winst deden het verlies van Harold Boom snel vergeten.

Dat geeft de Cirkelaars op de ranglijst weer wat lucht in de strijd om lijfsbehoud tweede klasse. De Cirkel bezet nu de zesde plaats met twee punten gevolgd door Veenendaal 2 en Edese SV 2 die nog puntloos zijn.

OVERIGE UITSLAGEN: Jim Pronk – Dominic van Dijk remise, Hans de Groot – Anton Spronk remise, Jelle Bottema – Robert Degenhart 1-0, Cees Hoek – Dick Wenning 1-0, Wim Bomhof – Fedde Kingma 0-1, Mohammad Badenjki – Louis van der Vos 0-1.

Top tien na de twaalfde speelronde:

1. (2). Tom Pronk 609,50

2. (1). Frank van Wijngaarden 600,50

3. (3). Anne Postma 523,50

4. (6). Marnix Lukasse 518,83

5. (4). Harold Boom 497,00

6. (5). Dominic van Dijk 476,67

7. (7). Jim Pronk 453,00

8. (8). Ben Zee 430,00

9. (10). Hans van de Weteringh 406,50

10. (11). Peter van der Wijngaart 402,33

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de dertiende (!) speelronde. Omdat koploper Anton Ebskamp met maandagmiddag schaken is gestopt (hij gaat op dinsdagavond spelen) is de strijd om de titel weer open.

Die had nog spannender kunnen zijn indien Ben Verduyn in een goede stand geen remise overeen gekomen was met de huidige nummer twee Herman van Scherrenburg.

Nadat de verjaardag van Fons de Kort was gevierd met koffie/thee en wat lekkers, werd de strijd achter het bord aangevangen.

Fred Post genoot met volle teugen van de traktatie maar hield de punten tegen De Kort wel in eigen zak.

Dat deed ook Voor Oeds Slichtenbree, die voor de vierde keer op rij won. Hij is de enige speler die nog een honderd procent score laat zien. Maar omdat hij niet elke maandagmiddag aanwezig kan zijn wegens andere verplichtingen. Louis van der Vos, die wel met enige regelmaat top vijf speler is moest de kracht van Slichtenbree in het eindspel ondervinden.

Het Wageningse onderonsje” tussen Hans Pasveer en Jan van Dalen, zij carpoolen ook samen, eindigde in remise. Daarmee mocht chauffeur Van Dalen heel tevreden zijn. Pasveer liet hem in een koning/pion tegen koning eindspel ontsnappen naar pat.

Hoewel bij de top zes alle drie de partijen remise eindigden was er geen salonremise te noteren.

Eip Janssen en Jelle Bottema foto 5 links gingen beiden voor de winst. Maar de schaakkracht van beide matadors ontloopt elkaar niet veel. In een spannende partij offerde Janssen in het eindspel een pion. Voldoende om alle kracht aan de aanvalspogingen van Bottema te ontkomen. Het toreneindspel verzandde in heen en weer geschuif.

Rob Broek ging er eens goed voor zitten maar Kees van der Dussen is een rustige schaker die daar niet zenuwachtig van wordt. Ook hier na wederzijdse schermutselingen in een aardige stelling een puntendeling.

Herman van Scherrenburg lijkt na het wegvallen van Ebskamp de belangrijkste kampioenskandidaat. Aan Ben Verduyn de taak daar wat aan te doen.

Verduyn speelde aanvallend en zette Van Scherrenburg onder druk te staan. Maar laatstgenoemde wist zich op een fraaie wijze uit de omklemming te spelen. In het eindspel miste Herman van Scherrenburg tot twee keer toe de juiste zetten op de winst.

Met voor Van Scherrenburg nog slechts enkele minuten op de klok en klein materiaal voordeel voor Verduyn werd alsnog tot remise besloten.

,,Beide spelers verdienden de overwinning niet, dus was ook dit gelijkspel een terechte uitslag”, meende Verduyn. Dat werd door kenners betwijfeld. Zij zagen winstkansen voor Verduyn. Maar die koos dus terecht of niet voor het bekende spreekwoord: liever een half ei dan een lege dop.

OVERIGE UITSLAGEN: Remy Mouthaan – Erik Wels 0-1, Joop de Feijter – Klaas van der Wal 1-0 foto 6, Anneke Liefkens – Hein den Hollander 0-1 en Els Creutzberg – Ton van den Berk 0-1.

De top vijf:

1. (1). Anton Ebskamp 273,33

2. (2). Herman van Scherrenburg 253,83

3. (3) Kees van der Dussen 220,50

4. (4). Ben Verduyn 213,67

5. (5) Eip Janssen 181,50

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof,

Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.