Gelukkige maar welkome zege schakers De Cirkel

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

EDE De Cirkel heeft dinsdagavond in de OSBO-competitie een gelukkige maar ook belangrijke zege behaald.

Het zeker niet te onderschatten Rhenen werd nipt met 4,5-3,5 verslagen. Dat betekent dat De Cirkel in de tweede klasse stijgt naar een mooie derde plaats.

Het derde team kon dit huzarenstukje niet mooier maken. Na de 2-4 nederlaag tegen het Arnhemse ASV 9 zijn de degradatie zorgen groot.

De Cirkel 3 bezet in de derde klasse puntloos de laatste plaats. De mannen van teamleider Ben Verduyn moeten in de eerstvolgende confrontatie met de collega’s van ESV 3 vol aan de bak. Anders dreigt een doemscenario.

In de interne competitie stonden twaalf wedstrijden op het programma. De leiders in het algemeen klassement Frank van Wijngaarden en Tom Pronk boekten een remise tegen respectievelijk Robert Krouwel en hans de Groot.

In deze vijftiende ronde vielen twee toch wel verrassende uitslagen te noteren.

Jim Pronk won in een gevecht dat kort voor middernacht eindigde van Marnix Lukasse. Daarmee deed de jonge Pronk goede zaken. Ook de remise van Tim Evendijk tegen de veel en sterk schakende Hans van de Weteringh verdiende een pluim.

EXTERN Met een nipte 4,5 – 3,5 overwinning zette het eerste team van De Cirkel een belangrijke stap om zich in de tweede klasse te kunnen handhaven.

Tegenstander Rhenen 1, op papier sterker, kwam op bezoek bij de Cirkel goed uit de startblokken.

Nadat Harold Boom aan bord 2 een verdienstelijke remise speelde, beoordeelde teamleider Herman van den Akker zijn stelling verkeerd.

Met een halfopen h-lijn dacht hij een aanval te kunnen opzetten. Zijn tegenstander was hem echter voor, nam controle over de begeerde lijn en wist binnen de kortste keren gehakt te maken van de witte stelling.

Tijd voor de Cirkel om in de persoon van Albert Bootsman een duit in het zakje te doen. In een licht betere stelling werd hij, door een blunder, aan de overwinning geholpen en trok hiermee de stand weer gelijk.

Rhenen was de Sinterklaasgedachte nog niet vergeten en blunderde aan het eerste bord in een uiterst gecompliceerde stelling wederom. Dominic van Dijk nam het presentje of beter gezegd het punt dankbaar in ontvangst.

Terwijl hier en daar de tijdnood al een rol ging spelen verzilverde Ben Zee foto 7 links een mooi opgezette mataanval. Zijn tegenstander Geurt van Veenendaal wachtte niet af en gaf op.

Met nog drie borden te gaan was een gelijkspel, waarvoor de Cirkel vooraf had getekend, binnen handbereik. Zo niet Anne Postma.

Nadat hij van de teamleider ingefluisterd kreeg dat hij remise mocht aanbieden, trok hij zijn eigen plan.Hij besloot voor de volle winst te gaan en dit bleek een uitermate accurate beoordeling.

Postma toverde een aantal creatieve zetten op het bord, en zijn tegenstander Cock Struijk raakte het spoor bijster. De Rhenense speler en zocht nog even naar mogelijkheden voor eeuwig schaak.

Toen dit gevaar door Postma was gepareerd, mocht hij behalve het volle punt, ook de teamwinst op zijn conto schrijven. Achteraf bezien een zeer belangrijk punt, omdat ondertussen Johan de Lange, met een kwaliteit tegen een pion achter, de stelling niet kon houden en had opgegeven tegen de Rhenense kopman Jan van Laar.

De algemene verwachting was steeds dat Henry van den Brink aan bord 3 remise moest kunnen houden.

In tijdnood wist hij keer op keer de juiste zetten te vinden, maar zijn Rhenense opponent Jacob de Gooijer bleef onverstoorbaar naar mogelijkheden zoeken en werd daarvoor beloond.

Of de stelling te houden was, zorgde achteraf nog voor discussie tussen de achtergebleven Cirkelaars, maar werd allerminst duidelijk.

Voor het team deed het er inmiddels niet meer toe. Met deze overwinning stijgt het naar de derde plaats. In januari is nummer 2 Bennekom de volgende tegenstander.

DERDE Het derde team kwam tegen ASV 9 al snel op een 1-0 voorsprong door Jasper de Rijk.

Omdat ook Kees van der Dussen foto 5 links een mooie stelling opbouwde werd een 2-0 voorsprong verwacht. Maar niets is wat het lijkt. De Cirkelaar verspeelde zijn mooie stelling en ging onderuit.

Dat overkwam ook Robert Degenhart die de sterke Arnhemmer Horst Eder niet kon weer staan. Omdat kopman Jelle Bottema en Fedde Kingma in remise moesten berusten lag alle verantwoording op de ranke schouders van teamleider Ben Verduyn.

Lang leek hij kansrijk tegen ASV-speler Koen van Keulen. De stelling, maar zeker de tijdvoorsprong van ruim een half uur oogde prettig. Maar ergens heeft Verduyn volgens insiders, die niet gehinderd door wedstrijdinspanning mee keken, de boot gemist.

Hij speelde vol op de aanval en verloor. ,,Ik moest voor de team punten gaan. Misschien was een remiseaanbod wel geaccepteerd maar staat het team ook met lege handen. Dan moet je je eigen belang ondergeschikt maken. En of ik ratingpunten verlies is dan van geen enkele waarde”, toonde Verduyn zich een echte teamplayer.

INTERN Hans van de Weteringh staat bekend om zijn snelle spel. Tim Evendijk ging daar niet in mee, en stelde precisie voorop. Dat werd uiteindelijk met een verdiende puntenverdeling beloond.

Dat had Rigst Wegen foto 6 links misschien ook wel verdiend. De sterkste schaakster bij De Cirkel gaf Wim Bomhof knap partij. In de slotfase miste zij de kans op de winst of zeker kwaliteitsvoordeel. Dat kwam haar duur te staan. Bomhof was er als de kippen bij om het punt te verzilveren.

Een tafel verder liet Bert Duijker aan Ruben de Vries zien wat in een eindspel mogelijk is. Zo op het oog leek de jongeling het te kunnen houden. Maar de Veenendaler beheerste het eindspel volkomen. Duijker zag zet voor zet zijn kansen groeien. De Vries restte slechts een handreiking en dat was de felicitatie.

Dat was ook een gebaar wat Van der Vos moest maken tegen routinier Anton Ebskamp foto 4 links . Hij kwam in een eindspel terecht waarin de sluwe vos Ebskamp de echte Van der Vos het leven behoorlijk zuur maakte. Ebskamp liet zien nog weinig verleerd te hebben en speelde de partij naar winst.

TOPPER Frank van Wijngaarden, de winterkampioen foto 1 links ging er dinsdagavond eens goed voor zitten. Robert Krouwel, achtste op de ranglijst maar ruim driehonderd punten in rating sterker, was de tegenstander. Het leek alsof niet de koploper maar de jager (Krouwel) bevangen was door de koude.

Of kwam het doordat hij in een file op de A30 terecht kwam en te laat in de schaakzaal binnen stormde. De sportieve Barnevelder wilde van geen excuus weten.

,,Ik kwam echt heel slecht uit de opening en Frank (Van Wijngaarden, EJ) had het meerdere keren kunnen afmaken. Deze mogelijkheden heb ik hem ook laten zien en met hem besproken. Maar hij hield mij continu zelf in de partij”, analyseerde Krouwel.

Er ontstond in de overgang van middenspel naar eindspel een gecompliceerde stelling. Na de zeventiende (!) zet foto 2 dacht Frank van Wijngaarden lang na. De klok tikte weg in het voordeel van zijn tegenstander. Waar Krouwel nog 28 minuten had telde zijn tegenstanders slechts 110 seconden.

,,Er volgde een afruil en Frank werd opgezadeld met een dubbel pion en een paard dat vast staat op c3. Verlaat dat paard zijn post dan kan mijn toren naar d1 en zit er nooit meer veel spel in omdat zijn toren dan de tweede rij moet blijven dekken. In het andere geval kan veel pionnen opsnoepen”, keek Krouwel terug.

,,Met mijn koning voor zijn isolani (geïsoleerde pion) zijn de kansen op promotie erg klein. De stelling met enkel paard en toren te verdedigen zijn verschrikkelijk moeilijke stellingen. Ik bood hem met nog vijftig seconden op de klok remise aan. Met minder dan een minuut dan remise weigeren is niet iets wat ik zou hebben gedaan”, meende Robert Krouwel.

Maar het werd voor de jongeling nog erger. Hij kwam met enige regelmaat onder de tien seconden en moest snel iets verzinnen om weerwerk te tonen.

,,Toen hij later zelfs onder de 10 seconden zat leefde mijn schakers hart te veel en nam ik zijn remiseaanbod wel aan. De kans dat er op het bord een paardvork gaat komen is volgens mij meer dan 50% zeker met zo weinig tijd. Maar dat is niet de manier waarop ik van zo een jonge enthousiaste schaker wil winnen. Nu blijft hij goed meedoen voor de titel en dat vind ik prachtig voor hem zelf, voor de club maar ook voor de toekomst van het schaken”, besloot een schaker Krouwel met een groot sporthart.

JEUGD De twee jeugdspelers Stijn Kappert en Mark Bakker speelden een gelijk opgaande partij.

,,Stijn beging een kleine onnauwkeurigheid”, oordeelde Mark Bakker.

Dat bezorgde Bakker stukwinst. Na toren en dame ruil ontstond een voor Kappert nadelig stelling.

,,Nadat Stijn ook nog een dubbele aanval op toren/koning over het hoofd zag was het beslist”, glunderde Bakker.

Runner-up Tom Pronk trof een lastige, gemotiveerde maar ook gepassioneerde schaker tegenover zich. De schaakstijl van Hans de Groot foto 3 links kenmerkt zich door precisie maar bovenal schaakplezier. En daarin staat niet het resultaat maar het schaakrespect bovenaan.

,,Ik offerde in de opening een pion en kreeg initiatief. Ik wist niet alleen de geofferde pion maar zelfs een extra pion terug te winnen”, aldus Pronk.

De nummer twee van de ranglijst leek op winst af te stevenen.

,,Er werd afgewikkeld naar een zo op het oog gewonnen eindspel. Maar niets was minder waar. Eerst ging de gewonnen pion verloren. Daarna moest ik zeer nauwkeurig spelen om in de wedstrijd te blijven. Met de remise kwam ik met een knipoog weg. Hans de Groot heeft het prima gespeeld”, besloot Tom Pronk respectvol.

OVERIGE UITSLAGEN: Egbert Aalbers -Jan Hartsuiker remise, Tom Smit – Mohammad Badenjki 1-0, Leo Lukasse – Gijsbert Nagel 1-0, Anton Spronk – Thomas Slijper 0-1.

Top tien na de vijftiende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 755,00

2. (2). Tom Pronk 716,33

3. (3). Anne Postma 667,00

4. (4). Harold Boom 659,00

5. (6). Dominic van Dijk 599,00

6. (7). Jim Pronk 583,00

7. (5). Marnix Lukasse 563,00

8. (8). Robert Krouwel 532,17

9. (9). Ben Zee 519,67

10. (10). Herman van den Akker 517,50

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Bij de vijftig plus schakers de zestiende speelronde. Die, inspelende op de maandagmiddag slechte weersomstandigheden werd verschoven naar de dinsdagmiddag.

Van die mogelijkheid maakten twaalf schakers gebruik.

Met nog een speelronde voor de boeg kan Herman van Scherrenburg het winterkampioenschap niet meer ontgaan. Hij ontpopte zich uiteindelijk met een scoringspercentage van 75% als de meest constante speler van het tweeëntwintig koppige gemêleerde schaakgezelschap.

Remy Mouthaan speelde weer in zijn vertrouwde snel schaak tempo tegen Ben Verduyn. Hij verloor al snel een stuk en de partij.

Bij Louis van der Vos en Jan van Dalen volop strijd, toen de kruitdampen waren opgetrokken had Van der Vos een niet te verzilveren pluspion. De kemphanen besloten tot remise.

Fons de Kort en Klaas van der Wal speelden een mooie pot. Beide spelers waren, mede omdat ze elkaar goed kennen gebrand op een overwinning, maar mochten hierop geen aanspraak maken. De vrede van de Open Hof was het logische resultaat.

Fred Post ging in een onstuimig tempo de strijd aan tegen de rustig spelende Joop de Feijter. Laatstgenoemde bleef onverstoorbaar en strafte enkele foutjes van Post meedogenloos af.

OVERIGE UITSLAGEN: Rob Broek – Ton van den Berk 1-0, Erik Wels – Kees van der Dussen 0-1.

De top vijf:

1. (1). Herman van Scherrenburg 319,33

2. (2). Anton Ebskamp 309,67

3. (3). Ben Verduyn 281,00

4. (4) Kees van der Dussen 268,00

5. (6) Rob Broek 229,00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.