Frank van Wijngaarden slaat aanval koppositie bij De Cirkel af

1 2 3 4 5 6 7

EDE Het schaakjaar 2018 begon bij De Cirkel met liefst veertig schakers goed. De gelukwensen werden zowel privé als sportief uitgewisseld.

Maar daarna ontbrandde de strijd op het schaakbord in alle hevigheid. Niet nadat even door voorzitter Tom Smit was stilgestaan bij het afgelopen jaar. Hij mocht het potententiele nieuwe lid Jan Willem Kinkel (1650) verwelkomen in de hoop dat de kennismaking een permanente zal worden. En dat geschiedde. Ook Efe Cem Kocabas werd gefeliciteerd met de gezinsuitbreiding. En sloot af met de wens dat ons trouwe lid Cees Hoek (heup en oogblessures) wellicht dit half jaar nog een potje kan schaken.

PLANNING De competitieleider had gelijk maar een topper op het programma gezet. De jonge dertienjarige Frank van Wijngaarden mocht zijn koppositie verdedigen tegen routinier Tom Pronk. Het lukte de jongeling de aanval op de troon af te slaan. Na enige strijd werd tot remise besloten.

Omdat ook de achtervolgers Anne Postma, Harold Boom en Dominic van Dijk de punten deelden bleef de top ongewijzigd. In opmars is wel Robert Krouwel die na winst op Jim Pronk de afstand verkleinde.

Zoals eigenlijk al langere tijd waren er mooie en leuke partijen te zien op de schaakborden. En dat – en dat wordt ook traditie – niet alleen op de topborden.

Zo vochten Rigst Wegen en Mohammad Badenjki een gevecht op leven en dood uit. De partij, zeker niet foutloos, stond bol van de aanvalspogingen. Maar beide spelers weigerden in eerste instantie elkaar stukken te veroveren.

,,Ik was te veel op de verdediging gefixeerd”, gaf Rigst Wegen aan. Badenjki zag uiteindelijk de meest kansrijke positie en won.

,,De rode lantaarn ben ik kwijt. Het nieuwe jaar begint goed en nu door zetten”, liet de sympathieke Syriër weten.

EINDSPELTECHNIEK In de slotfase van de partij tussen Alfred Gaasbeek en Tim Evendijk liet eerstgenoemde zien wat eindspeltechniek is. In een toren/pionnen eindspel liet de oplosser van schaakproblemen (Gaasbeek) aan de jongeling zijn kracht zien. Waar Evendijk lang alle goede zetten vond moest hij uiteindelijk na ruim vijftig zetten buigen. Maar dat is gezien de kracht van Alfred Gaasbeek geen schande.

Dat geldt ook voor Jim Pronk die wat ongelukkig uit de opening kwam tegen Robert Krouwel. De Barnevelder moest hard werken ondanks stukwinst om de partij binnen te halen. Maar op basis van het onderlinge ratingverschil (270 punten) in het voordeel van Krouwel moest Jim Pronk een stapje terugdoen. ,,Hij heeft zich kranig verweerd. Terechte top tien speler”, liet Krouwel weten.

WAGENINGS ONDERONSJE Ook spannend was het bij de partij tussen de Wageningers Thomas Slijper en Albert Bootsman. Slijper zette een verwoestende aanval op waarbij de defensie van Bootsman alle zeilen moest bijzetten. Hoewel Bootsman lang de goede zetten vond was de open torenlijn van Thomas Slijper in het eindspel beslissend.

De aftredende jeugdvoorzitter Ben Verduyn ging er tegen zijn beoogde opvolger Robert Degenhart eens goed voorzitten. Maar het werd volgens Degenhart nooit een echte partij.

,,Het was geeneens schaakblindheid. Het was nog veel erger. Ik zag vanavond werkelijk geen enkele combinatie aankomen. De vorm is er niet”, sipte Robert Degenhart.

KOPLOPERS Tom Pronk speelde met zwart vrij agressief tegen Frank van Wijngaarden.

,,Frank ging daar niet echt op in en koos voor een rustig tegen offensief”, aldus Pronk. Later sloeg de vlam toch in de pan. De stelling werd met de zet gecompliceerder. Beide spelers hielden het hoofd koel in de warme speelzaal. ,,Na een grootscheepse en doordachte stukkenruil werd het toch remise”, eindigde Tom Pronk zijn relaas.

Dominic van Dijk en Marnix Lukasse zijn al enige jaren aan elkaar gewaagd. De witspeler (Van Dijk) verraste Lukasse met een niet zo vaak door hem gespeelde Bird opening. Maar Lukasse oogde zelfverzekerd en kreeg een sterk paard dat dreigde de vijandelijke stelling binnen te komen.

,,Marnix vond echter niet de juiste voorzetting. Omdat hij ook een tijdsachterstand opliep bood hij remise aan. In een iets mindere stelling moest ik dat wel accepteren”, verklaarde clubkampioen Dominic van Dijk.

ROUTINE De routiniers Peter van der Wijngaart en Ben Zee kregen de niet door laatstgenoemde gewenste Franse opening op het bord. ,,Ik week af en had de idee dat mijn tegenstander daar niet echt raad mee wist”, analyseerde Van der Wijngaart. In het middenspel veroverde de Bennekommer een centrumpion.

,,Op het moment dat alle zware stukken van het bord waren bood ik remise aan. Maar Ben Zee zag winstkansen en speelde door”, ging Van der Wijngaart verder. Het bleek een verkeerd zelfbeeld voor Zee. In een betere stelling wist Van der Wijngaart een vrijpion te creëren die niet meer te stoppen was. Ben Zee kreeg het deksel op de neus.

OVERIGE UITSLAGEN: Bert Duijker – Kees van der Dussen 1-0, Johan de Lange – Hans van de Weteringh 1-0, Jan Hartsuiker – Henry van den Brink 0-1, Tom Smit – Wim Bomhof remise, Mark Bakker – Fedde Kingma 0-1, Jan Willem Kinkel – Eip Janssen 1-0, Dick Wenning – Leo Lukasse remise, Jelle Bottema – Anton Spronk remise, Sebo Nienhuis – Ruben de Vries 0-1, Jasper de Rijk – Louis van der Vos remise, Stijn Kappert – Gijsbert Nagel 1-0.

Top tien na de zestiende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 790,50

2. (2). Tom Pronk 753,83

3. (3). Anne Postma 705,50

4. (4). Harold Boom 695,50

5. (5). Dominic van Dijk 634,00

6. (8). Robert Krouwel 606,17

7. (7). Marnix Lukasse 592,00

8. (6). Jim Pronk 583,33

9. (12). Peter van der Wijngaart 541,50

10. (10). Herman van den Akker 533,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP Ook de maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers hebben de competitie hervat. Zij speelden de eerste ronde in de voorjaarscyclus.

OVERIGE UITSLAGEN: Niet bijgevoegd!

De top vijf:

1. Herman van Scherrenburg 314,33

6. Rob Broek

3. Ben Verduyn 257,67

4. Kees van der Dussen 244,50

5. Jelle Bottema 213,00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.