Harold Boom pakt koploper in bij De Cirkel

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

EDE Harold Boom heeft bij De Cirkel de spanning in de top weer teruggebracht.

Hij liet koploper Frank van Wijngaarden struikelen. Dat betekent dat Tom Pronk, remise tegen Dominic van Dijk op slechts elf punten achterstand komt. Ook Harold Boom, half wedstrijdpunt achter deed dus goede zaken.

De top vijf staat sowieso binnen een wedstrijdpunt. Het kan dus de komende weken alle kanten op.

,,Misschien nam ik iets te veel risico in een vrijwel gelijkwaardige stelling. Maar Harold zat in tijdnood”, blikte Van Wijngaarden terug.

Achttien ronden lang bleef Frank van Wijngaarden ongeslagen. Een prestatie waarmee slechts Tom Pronk nu nog kan pronken.

Er waren deze ronde meer verrassingen te noteren. Zo moest Ben Verduyn in het jeugdleiders onderonsje buigen voor Jasper de Rijk. Ook de remise die Marnix Lukasse moest toestaan aan Eip Janssen was door weinig spelers voorspeld.

Ook het gemak waarmee routinier Anton Ebskamp binnen een uur Mark Bakker wegzette trok de aandacht.

,,Een buffer leggen voor de weken waarin ik er niet ben”, glimlachte Ebskamp. Die wel vindt dat het spelpeil bij De Cirkel hoog is.

,,Ik win nu wel maar echt gemakkelijk ging het niet. Mark (Bakker) kan echt een goede speler worden”, meende de Rhenense schaker.

JEUGDLEIDERS De wedstrijdleider zette drie partijen op het schaakmenu waarbij jeugdtrainers elkaar ontmoeten.

Zouden in de partijen Jasper de Rijk – Ben Verduyn, Kees van der Dussen – Tim Evendijk en Ruben de Vries – Robert Degenhart stellingen op het bord komen die zij hun jeugdspelers aanleren.

Dat bleek zeker het geval want alle drie de partijen kenden een spannend verloop en kwalitatief zeker behoorlijk niveau.

Daarbij was aanvankelijk opvallend dat de jeugdspelers Ruben de Vries en Tim Evendijk tegen een behoorlijke tijd achterstand aankeken.

,,Wij zeggen ook altijd tegen onze leerlingen dat ze de stelling goed moeten bekijken. Niet alleen de voor de hand liggend zet, maar ook wat steekt er achter”, aldus het duo.

Nadat Robert Degenhart zijn collega De Vries had verslagen, ging alle aandacht uit naar de ‘buurmanpartij’.

Tim Evendijk foto 1 links had ongeveer een minuut op de klok waar Van der Dussen bijna een half uur telde. Maar de jongeling schaakte als een routinier. Van der Dussen moest steeds meer naar de noodrem grijpen. En uiteindelijk werd de overmacht van torens en lopers op zijn koning uiteindelijk Kees van der Dussen te machtig.

Hij toonde zich een echte gentlemen. Zijn opgave ging vergezeld van een welgemeend compliment. En zo hoort het ook. Passend na een mooie partij.

De uitkomst van deze drie partijen? De jeugd (De Rijk, De Vries en Evendijk) winnen met 2-1. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar De Cirkel vergeet ook de senioren niet want zij zijn de ‘haarlemmerolie’ binnen de schaakvereniging.

Niet elke jeugdspeler had overigens geluk te winnen. Zo liet Stijn Kappert zich door De Cirkel preses foppen met een vorkje. Hij gaf, in een achteraf toch al lastige stelling op.

PAARD Bij Jelle Bottema – Fedde Kingma, twee spelers die al heel wat jaartjes meedraaien, een opmerkelijk moment.

Zij zagen de wedstrijdleider even een kijkje nemen. Waarop werd gevraagd om een paard. Verbazing alom maar al snel bleek dat het om een grap ging. De stelling zat met lopers, torens, pionnen muurvast. Slechts een paard kon nog enig licht in de duisternis op het bord brengen. De heren besloten dan ook snel tot remise.

Dat besluit namen Dominic van Dijk en Tom Pronk ook.

,,Het was een partij met een wederzijds gefiancheerde loperstelling”, aldus Pronk. Dominic van Dijk, weliswaar iets actiever in de stelling, werd opgezadeld met een dubbelpion. ,,Er volgde een afruil en al vroeg in het middenspel was de muziek uit de stelling.”

Jim Pronk foto 4 links trof de altijd lastige secuur schakende Alfred Gaasbeek.

,,Het was na een Franse afruilvariant een evenwichtig middenspel. Alfred had wel dreiging maar uiteindelijk bleek dat blaffende honden niet bijten. Of in dit geval schakend doorzetten”, grapte Jim Pronk. Hij pakte wel door, kreeg een stuk in de schoot geworpen en won.

BIZAR Nieuweling Barnevelder Robert Krouwel foto 3 rechts speelde dit seizoen voor de tweede maal tegen Anne Postma. En net als in de eerste partij herhaalde de geschiedenis zich.

,,Ik kwam na een gunstige ruil in het centrum behoorlijk te staan. Robert probeerde met een pionoffer het initiatief terug te pakken”, analyseerde Postma.

Het bleek een blijvend offer en Postma kreeg na dame ruil een pluseindspel.

,,We konden beiden een dame halen. Anne had dat moeten voorkomen. Ik had in het eindspel een tempo voorsprong, en dat bleek beslissend”, zag Krouwel.

Beiden constateerden na afloop met enige verbazing dat wie in de partij het beste staat, uiteindelijk met lege handen achterblijft. Dat was in de eerste partij Krouwel en nu dus Postma.

,,Ik kan me Anne’s gevoel voorstellen. Zo ging ik vorige keer naar huis. Beide partijen kunnen de boeken in als zeker niet foutloos”, besloot Krouwel eufemistisch.

Niet foutloos was dus het eindspel van Marnix Lukasse tegen Eip Janssen ook. In het Konings Indisch, wat na analyse met Fritz tot zet 24 tamelijk gelijk opging, bood Janssen remise aan.

Marnix Lukasse ging door omdat hij zoals hij dat zelf omschreef wat ‘prettiger’ stond. Hij had gelijk en overspeelde Eip Janssen in het vervolg tot zet 38 behoorlijk.

Daar gaf het schaakprogramma Fritz aan Lukasse een plus 7. Maar toen haperde de schaakmachine even.

,,Ik dacht met het slaan van het paard op e7 met mijn toren dat dat wel kon”, lichtte Lukasse toe.

,,Ik was er bijna ingetrapt. Terugslaan met de toren betekent een vork waarbij ik mijn toren verlies. Ineens zag ik het licht met het plaatsen van een toren op de zeven de rij. Omdat er daar al een stond was eeuwig schaak voorhanden. Wellicht had Marnix beter kunnen verdedigen, maar complex was het wel”, haalde Janssen opgelucht adem na de remise.

OVERIGE UITSLAGEN: Albert Bootsman – Henry van den Brink 0-1, Egbert Aalbers – Anton Spronk remise, Louis van der Vos – Wim Bomhof remise, Hans de Groot – Bert Duijker remise, Jan Hartsuiker – Hans van de Weteringh 1-0.

Stand na negentiende ronde

1. (1). Frank van Wijngaarden 886,00

2. (2). Tom Pronk 875,00

3. (3). Harold Boom 845,83

4. (4). Dominic van Dijk 793,50

5. (5). Robert Krouwel 768,00

6. (7). Marnix Lukasse 698,50

7. (6). Anne Postma 686,50

8. (10). Jim Pronk 683,00

9. (8). Thomas Slijper 682,67

10. (9). Peter van der Wijngaart 641,50

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de vierde ronde in de voorjaarscompetitie. Ongenaakbaar is en blijft de regerend kampioen Herman van Scherrenburg. In deze speelronde liet hij belager Kees van der Dussen met lege handen achter.

Omdat Jelle Bottema en Erik Wels remiseerden was het voor Van Scherrenburg een goede middag.

De enige die een beetje in het spoor blijft is Ben verduyn. Hij liet in een mooie partij Joop de Feijter bedroefd achter. Maar dat duurde niet lang omdat de routinier De Feijter gelooft in mooie partijen en minder in punten.

De altijd spraakzame Fred Post was deze middag wat stilletjes. De oorzaak? Hij zag zijn tegenstander Eip Janssen met vier minuten meer tijd eindigen dan hij begon. En dan ook nog een nederlaag oplopen was voor immer goedlachse Post even wat te veel.

Klaas van der Wal begint langzaam maar zeker weer te scoren. Na twee nederlagen en een remise werd nu Els Creutzberg de dupe van zijn dadendrang.

OVERIGE UITSLAGEN: Rob Broek Foto 6 links – Louis van der Vos 1-0, Remy Mouthaan – Hans Pasveer 0-1 foto 5 links, Jan van Dalen – Anneke Liefkens 1-0.

De top vijf na vijf speelronden:

1. (2) Herman van Scherrenburg 103.30

2. (1) Jelle Bottema 93.50

3. (5) Rob Broek 88.20

4. (7) Ben Verduyn 81.30

5. (3) Erik Wels 80.60

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.