Laatste vier bekerstrijd De Cirkel bekend

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

EDE Wat een strijd dinsdagavond bij schaakvereniging De Cirkel. In de eerste plaats een aantal boeiende bekerwedstrijden.

Uiteindelijk gingen Robert Krouwel, Dominic van Dijk, Tom Pronk en Harold Boom, al dan niet met moeite naar de halve finale.

In de interne competitie versterkte Frank van Wijngaarden de koppositie na winst op de op de derde plaats staande Anne Postma.

Van Wijngaarden die overigens in het hoog aangeschreven Tata Steel Chess schaaktoernooi vorige week in groep 6 de eerste plaats haalde.

Slechts Tom Pronk staat op een half wedstrijdpunt. De volgende spelers Harold Boom en Dominic van Dijk al op meer dan een wedstrijdpunt.

In de volgende ronde ontmoet de top zes Dominic van Dijk – Tom Pronk en Harold Boom – Frank van Wijngaarden en Robert Krouwel -Anne Postma elkaar. Dat lijkt een garantie voor vuurwerk.

DOLLE DAME Over vuurwerk gesproken werd dinsdagavond nog een nieuw fenomeen bij De Cirkel waargenomen.

De term ‘dolle toren’ was bekend, maar ‘dolle dame’ komt zelden of nooit voor. Robert Krouwel introduceerde deze in zijn bekerpartij tegen Bert Duijker.

En een andere uitsmijter was die van Gijsbert Nagel die dames zowel op als achter het bord niet te vertrouwen vond.

,,Ik had Rigst Wegen foto 1 links bijna met mijn dame mat. Maar het ging toch nog fout. Zij was mij met haar dame te slim af”, grapte hij. En daarna fietste hij goed gemutst met dame Rigst Wegen huiswaarts, genietende van een leuke schaakavond.

BEKER Dominic van Dijk was de eerste die zich plaatste voor de halve finale beker. Hij zette in de eerste partij tegen Mark Bakker de turbo aan.

Offerde een paard ten koste van de activiteit en kleine compensatie. Daarna werd het ‘verkochte’ stuk terugveroverd, en Bakker opgezadeld met een matige stelling. Hoewel Mark Bakker het nog probeerde was er geen redden meer aan. Dat Van Dijk in vorm was toonde hij in de revanche partij aan. Binnen vijftig minuten konden de stukken in de doos na de 2-0 (Dominic van Dijk) zege.

Heel wat lastiger had de tweede halvefinalist Harold Boom het. Hij zag dat de veel lager aangeslagen Eip Janssen de sterke Boom een remise afdwong.

Dat Boom hiervoor bijna de volle veertig minuten en tien seconden per zet nodig had was veelzeggend.

In de tweede partij zette Boom met sterke zetten zijn tegenstander onder druk. Janssen had steeds meer moeite de juiste zetten te vinden. In een door Harold Boom sterk gespeeld eindspel sneuvelde de wedstrijdleider.

,,Je hebt goed gespeeld. Ik dacht de eerste partij eigenlijk gemakkelijk te winnen”, aldus Harold Boom klonken Janssen als muziek in de oren.

,,Leuk maar je koopt er niets voor. Hoewel ik op 0-2 had gerekend, dus toch een goed gevoel”, meende Janssen.

Dat goede gevoel had Bert Duijker foto 2 tweede van links na zijn bekerstrijd tegen Robert Krouwel wellicht niet.

,,Ik kan wel zeggen een zeer boeiende confrontatie”, opende Krouwel. In de eerste partij kan hij met wit een mooi offensief opbouwen.

,,Ik hield twee verbonden centrum vrijpionnen over en had de winst niet meer mogen laten glippen”, sipte hij.

Het ging dermate fout dat omstanders een winstkans zagen voor Bert Duijker. De remise voelde dan ook als een opluchting.

,,Wie dacht dat de spanning toen weg was kwam bedrogen uit want ook in de tweede partij gebeurde van alles”, keek Robert Krouwel terug.

In een zeer sterke partij van Bert Duijkers zijde moest de Barnevelder in het eindspel volledig op de handrem. Drie pionnen werden er geofferd om voor beide spelers promotie af te dwingen.

,,Ik ging het eindspel in met kale dame tegen dame met drie niet verbonden pionnen in een openstelling en hoopte op eeuwig schaak”, ging Krouwel verder.

MULTI CULTUREEL Er volgde een regen van schaakjes maar nooit leek het erop dat eeuwig schaak op het bord zou komen. Wel kon Krouwel een pion terugpakken met een dubbele aanval waardoor het voor Duijker nog moeilijker werd met een van de beide pionnen op een bijna promotieveld te komen.

,,Toen gebeurde echter het onmogelijke. Een dolle dame (een dolle toren komt nog wel eens voor door met de toren schaak blijven zetten en als de koning de toren slaat dat er pat op het bord staat), verscheen op het bord.

,,De zwarte dame naast de witte koning als een multicultureel huwelijk. En ze bleven naast elkaar want als Bert zou slaan was het pat. Vol ongeloof keken de omstanders naar het fenomeen ‘De Dolle Dame’, glimlachte Krouwel van oor tot oor.

Duijker moest in remise berusten en dat slechte gevoel kwam in het snelschaken tot uiting.

Bert Duijker ging in de eerste snelschaakpartij spoedig in de fout ging en gaf een stuk weg. Ook in de tweede partij was Krouwel de iets betere schaker en won de tweekamp met 3-1.

,,Een boeiend schouwspel die eigenlijk geen winnaar verdiende. Laten we maar zeggen dat de meest gelukkige heeft gewonnen”, besloot Krouwel sportief.

De laatste halvefinalist werd Tom Pronk foto 6 links, die Henry van den Brink met 1,5-0,5 uitschakelde. In de eerste partij koos Tom Pronk voor een ongewone opening. Van den Brink, niet verrast koos later de aanval. Daardoor kwamen zijn stukken in het nauw en werd de dame ingesloten. De opgave van Van den Brink was een feit.

In de tweede partij nam Henry van den Brink weer het initiatief. Nu kwam Pronk zwaar onder druk te staan.

Omdat Van den Brink op een gegeven moment niet de beste voortzetting wist te vinden, kon Tom Pronk ontsnappen.

Van den Brink die de stelling niet goed had doorgerekend zag zijn tegenstander een pion winnen. Maar op het moment van de triomf raakte ook Pronk het spoor bijster.

,,Ik mocht mijn handen dicht knijpen dat ik met remise en dus geen snelschaken weg kwam”, sloot Pronk af.

De loting halve finale beker leverde de paringen Harold Boom – Dominic van Dijk en Tom Pronk – Robert Krouwel op.

INTERN Ben Verduyn, bestuurslid van dienst deze dinsdagvond, keek nogal op tegen de paring met Anton Ebskamp.

,,Tegen deze routinier ben ik kansloos, en dat met nog vier uur wachttijd voor de boeg”, sipte hij.

Dat het uitkwam en binnen vijfendertig minuten de stukken de doos in konden, had zelfs de grootste pessimist niet verwacht.

Ook Mohammad Badenjki had zijn avond niet. Of was Stijn Kappert misschien echt beter. Hoe het ook zij, laatstgenoemde pakte al snel de winst.

Dat had Anne Postma foto 3 rechts ook wel gewild tegen koploper Frank van Wijngaarden.

,,Ik verloor in het middenspel na een afruil een pion. Probeerde wel dynamisch te verdedigen. Maar Frank koos voor een zeer scherpe voortgang in de Siciliaanse draak”, keek Postma terug.

Van Wijngaarden pakte drie pionnen en kon net genoeg velden voor zijn dame vinden.

,,Ik had te veel zwakke punten in de verdediging, en kon de koning slechts moeizaam verdedigen”, meende Anne Postma.

In wederzijdse tijdnood met beide dames op het bord wist Frank van Wijngaarden de stelling slim en voor Postma onhoudbaar naar zijn hand te zetten.

Bij Ben Zee tegen Alfred Gaasbeek foto 4 Links, beide spelers die de verre horizon vaak optimistisch zien, deze keer een korte partij. In slechts achttien trok Gaasbeek aan het langste einde.

,,Ben Zee sloeg met zijn loper mijn paard op b8. Ik sloeg met de toren terug en kom met Da4 een pion winnen”, had Alfred Gaasbeek gezien.

Met Ta8 stond ook nog de pion op b7 in. Hoewel Zee een andere aanpak koos, wist Gaasbeek een winnende matconstructie in vier zetten op het bord te krijgen.

De laatste partij die afgerond werd tegen het middernachtelijk uur was Thomas Slijper – Jim Pronk foto 2 eerste rechts. Slijper wist met zijn loper drie pionnen tegen te houden. Daarna kwam Pronk in zetdwang. Met nog een minuut op de klok moest de jeugdige Pronk capituleren.

OVERIGE UITSLAGEN: Marnix Lukasse – Peter van der Wijngaart 0.,5 – 0,5, Egbert Aalbers – Jan Willem Kinkel 1-0, Johan de Lange – Albert Bootsman 0,5 – 0,5, Jan Hartsuiker – Ruben de Vries, Tim Evendijk – Hans de Groot 0,5 – 0,5, Robert Degenhart – Jasper de Rijk 0 – 1, Kees van der Dussen – Jelle Bottema 0-1, Fedde Kingma – Anton Spronk 1-0.

Top tien na de achttiende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 889,50

2. (2). Tom Pronk 843,50

3. (3). Harold Boom 775,83

4. (4). Dominic van Dijk 761,00

5. (6). Robert Krouwel 697,50

6. (5). Anne Postma 692,50

7. (7). Marnix Lukasse 671,00

8. (10). Thomas Slijper 655,00

9. (9). Peter van der Wijngaart 622,17

10. (8). Jim Pronk 621,50

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de derde ronde in de voorjaarscompetitie. En waar in de tweede ronde nog een aantal verrassingen vielen te noteren was dat deze ronde slechts een keer.

En niet zozeer qua resultaat als wel de snelheid waarmee Jelle Bottema koploper Ben Verduyn met lege handen achter liet.

Deze ronde liet ook zien dat het krachtverschil niet al te groot is bij de ‘plezierschakers op leeftijd’.

Uit de eerdere top vijf werden drie spelers vervangen. Maar zoals een speler al opmerkte: dat is volgende week vast wel weer anders. Dat maakt het zo leuk.

Hein den Hollander moest ondervinden dat de schaaktop beklimmen nog wel te doen is maar handhaven iets anders is. Hij verloor op regelmatige wijze van Erik Wels.

Ook de nog ongeslagen Jan van Dalen foto 5 links moest pas op de plaats maken. Regerend kampioen Herman van Scherrenburg, speelde zoals gewoonlijk geconcentreerd. In het eindspel maakt Van Dalen een foutje en konden de stukken in de doos.

De partij tussen Jelle Bottema en Ben Verduyn werd een drama voor laatstgenoemde. Verduyn gaf in de opening een paard weg. Hij was hier even de volgorde van de juiste hindernissen kwijt. Een tweede stuk werd weg gegeven. Er restte weinig anders dan zijn tegenstander te feliciteren.

Hans Pasveer en Klaas van der Wal beiden nog zonder winst kruisten de degens. Het leek op voorhand de mooiste partij te worden.

Pasveer had vanaf het begin het initiatief en leek zijn eerste overwinning te pakken. Maar leek is niet helemaal omdat hij in het eindspel een stuk weg gaf. Van der Wal pakte het cadeau lees half punt met gretigheid aan.

OVERIGE UITSLAGEN: Kees van der Dussen – Anneke Liefkens 1-0, Rob Broek – Remy Mouthaan 1-0, Joop de Feijter – Fred Post 1-0, Fons de Kort – Eip Janssen 0-1.

De top vijf na twee speelronden:

1. (2) Jelle Bottema 90.20

2. (4) Herman van Scherrenburg 81,30

3. (7) Erik Wels 74,10

4. (8) Kees van der Dussen 62.70

5. (10) Rob Broek 59.00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.