Witspelers beleven zwarte dag bij De Cirkel

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

EDE De hoofdmacht van De Cirkel leed bij de reserves van BSV Bennekom een 2-6 nederlaag.

Het tweede team schonk Elster Toren 2 een 2-4 zege. Met opvallend in beide wedstrijden slechts een witspeler (Jim Pronk) die winst mee pakte.

In de interne competitie werden ook een aantal partijen gespeeld. Daar waren de koplopers Frank van Wijngaarden (Tata Steel) en Tom Pronk (Verhinderd) niet bij.

Dat gaf Harold Boom (remise) en Dominic van Dijk (winst) de gelegenheid de achterstand iets te verkleinen. De enige nieuwkomer in de top tien is Thomas Slijper die een mee slepend duel tegen Henry van den Brink in de kleine uurtjes van dinsdag op woensdag verzilverde. En ook in twaalf partijen geen winst voor de witspeler.

Het bestuurlijke onderonsje Jan Hartsuiker – Ben verduyn foto 3 werd na enige strijd op remise afgesloten. Daarmee neemt Verduyn in de onderlinge bestuurlijke partijen de eerste plaats in met 1,5 uit twee.

De eerste partij die afgesloten werd op remise was die tussen Hans van de Weteringh en Jelle Bottema. Binnen het half uur en slechts 24 zetten gingen de stukken weer de doos in. ,,Ik bood remise aan. Hans ging akkoord. Mooi vroeg thuis”, aldus de Veenendaler Bottema.

VOORBEREID Bij de partij Eip Janssen en jeugdspeler Tim Evendijk foto 1 werd een bord verder door de jeugdspelers Ruben de Vries en Mark Bakker wat gegniffeld.

Een blik van verstandhouding tussen het trio bevestigde de indruk dat de voorbereiding uitkwam zoals gehoopt. Maar ook Janssen had geen al te drieste aanvalsplannen en was tevreden met de puntendeling.

,,Ik moest ook arbitreren bij de OSBO-strijd. Dit kwam me niet slecht uit. En niet te vergeten Tim is gewoon een goede speler die zich niet zomaar laat wegpoetsen”, aldus de jarige job Janssen.

Ruben de Vries en Mark Bakker vochten nog een leuk potje uit.

,,In het Tinnen Soldaat toernooi won Ruben vrij gemakkelijk. Dat wilde ik niet herhalen. Dus was de prooi nu voor mij”, glimlachte Bakker breeduit.

De toppartij tussen Anne Postma en Dominic van Dijk was er een van de revanche. Maandagavond werden zij tegen BSV Bennekom 2 op een nederlaag getrakteerd. Dat mocht niet weer gebeuren was het credo van beide spelers.

Van Dijk trok ten aanval en Postma verspeelde een ‘loper, toren en twee pionnen’ tegen de dame. Het werd een taai gevecht, maar Dominic van Dijk speelde in de eindfase met schaakjes de partij fraai naar winst.

WOENSDAGMORGEN Spectaculair was het duel tussen Thomas Slijper en Henry van den Brink.

,,De dames werden geruild en er ontstond een bekend middenspel vanuit een CaroKann. Kenmerkend voor de structureren is dat de witspeler (Henry van den Brink, EJ) wat meer activiteit heeft. Maar wel een potentiele zwakte en zwart was solide zonder zwaktes”, keek Slijper terug.

Hij kwam licht in het voordeel toen Van den Brink zijn loper opgaf en een zwakke h-pion overhield. In een ver toreneindspel bleef er een gewonnen eindspel over.

,,In een drie om twee pionneneindspel komt het aan op het posteren van de koning op het juiste veld. Dat was overigens met minder dan twintig seconden bedenktijd voor beiden niet altijd even eenvoudig. Op het moment dat Henry door de klok ging stond ik overigens iets beter”, lachte Slijper kort na twaalven opgelucht.

Bij Albert Bootsman – Bert Duijker foto 5 speelde Bootsman een sterke opening met een sterk paard op c6.

,,Door een grote afruil veroverde Albert een pion, maar er bleven wel lopers van ongelijke kleur over”, had Duijker genoteerd.

Bootsman veroverde nog een pion maar dat was een dubbele. En zoals onder meer bij Carlsen – Kramnik bleek (Tata Steel Chess 17 januari) is die haast niet te verzilveren. Remise was uiteindelijk de meest logische uitslag.

Die remise kwam ook tot stand bij Harold Boom – Robert Krouwel maar was minder logisch.

,,In een stelling waarin alle stukken nog op het bord stonden zochten we allebei naar ruimte”, analyseerde Krouwel. Met wat positioneel sterke zetten pakte Krouwel het initiatief. Boom moest een kwaliteit geven en Krouwel stond voor de taak een winnend plan te vinden. Dat leek, zeker omdat Boom in hevige tijdnood verkeerde, te lukken. Maar niets was wat het leek. De uitvoering was minder.

,,Boom was er als de kippen bij om zet herhaling af te dwingen”, sipte Robert Krouwel.

EXTERN Met drie invallers toog De Cirkel naar de Bennekom reserves. Teamleider Herman van den Akker had geprobeerd om de wedstrijd te verzetten.

,,Dat lukte niet. Ik zelf was op vakantie en Ben Zee en Johan de Lange deden meer bij het grote Tata Steel Chess toernooi. Jammer dat verplaatsing niet lukte omdat de BSV-spelers de wedstrijd al hadden ingeboekt. Maar met Tom Pronk, Robert Krouwel en Marnix Lukasse hadden we goede vervangers”, liet Van den Akker weten.

Maar de 2-6 nederlaag zal zijn vakantie vreugde niet hebben verpest, maar ook niet vergroot. Plaatsvervangend teamleider Anne Postma liet kort na afloop het volgende weten.

,,Robert Krouwel zorgde in het Catalaans als snel voor remise. De stelling werd volledig dicht geschoven. Tom Pronk wikkelde in tijdnood een afruil verkeerd af en verlies was niet te voorkomen.”

Marnix Lukasse en Dominic van Dijk konden eveneens een nederlaag niet afwenden. Henry van den Brink zag zijn tegenstander veel afruilen. Een toren-paard eindspel kwam op het bord maar bleek niet winnend te zijn.

WINST Ook Bootsman en ik (Anne Postma, EJ) konden het uiteindelijk niet bolwerken en moesten de tegenstander feliciteren.

,,De enige die nog speelde was Harold Boom. Hij kwam redelijk goed te staan in het middenspel. Maar wikkelde af naar een complex eindspel en minder dan een minuut op de klok. Ook zijn Bennekomse tegenstander Jan Wouters voelde de druk van de klok toenemen. In het eindspel toren/pion tegen loper/pion wist De Cirkelaar met kunstgrepen de zege te pakken. Verdiend of niet elk bordpunt telt in een partij waarin de honderd zetten werden gepasseerd”, besloot Postma.

TWEEDE Het tweede team kwam er niet aan te pas tegen Elster Toren 2. Dick Wenning trapte af met een nederlaag.

,,Ik maakte een fout door in het centrum te forceren. Mijn tegenstander kwam op de zevende rij binnen. Er was geen eer meer te behalen”, somberde Wenning.

Even gloorde er wat hoop toen Louis van der Vos foto4 met remise afsloot. Nederlagen van Egbert Aalbers en Peter van der Wijngaart betekende dat de wedstrijd al verloren was 0,5-3,5. Toch wisten de twee laatbloeiers Anton Spronk (remise) foto 2 en Jim Pronk (winst) de stand een draaglijker aanzien te geven.

,,Mijn tegenstander (Martijn Vlootman) pakte initiatief. Ik kreeg het lastig maar in het middenspel kwam ik aardig terug. In de slotfase wist ik met nauwkeurig spel zijn koning te pennen. Doorlopen met een pion en verzilveren was de ultieme uitkomst”, glunderde Jim Pronk.

Ook Anton Spronk zal dat gevoel hebben gehad. Er werd nogal wat gevergd van zijn eindspel kennis.

,,In de slotfase ieder vijf pionnen en ik een paard tegen een loper. Ik wist te voorkomen dat de witte pion niet kon promoveren. Het leverde wat denkwerk op maar dan heb je in ieder geval nog een halfje”, eindigde Spronk tevreden.

Het tweede team is daarmee uitgeschakeld voor promotie en kan met een rustig gevoel de laatste wedstrijden spelen.

OVERIGE UITSLAGEN: Stijn Kappert – Alfred Gaasbeek 0-1 (foto 6), Wim Bomhof – Jasper de Rijk 0-1, Fedde Kingma – Kees van der Dussen 0-1 en Mohammad Badenjki – Robert Degenhart 0-1.

Top tien na de zeventiende speelronde:

1. (1). Frank van Wijngaarden 817,00

2. (2). Tom Pronk 793,67

3. (4). Harold Boom 721,50

4. (5). Dominic van Dijk 710,00

5. (3). Anne Postma 698,50

6. (6). Robert Krouwel 650,83

7. (7). Marnix Lukasse 638,00

8. (8). Jim Pronk 618,50

9. (9). Peter van der Wijngaart 588,67

10. (11). Thomas Slijper 582,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden alweer de tweede ronde in de voorjaarscompetitie.

En die belooft, zeker door verrassende uitslagen, een leuke happening te worden.

Net als in de eerste ronde ook in de tweede speelronde verrassingen. Zo wist Hein den Hollander te remiseren tegen Louis van der Vos.

Maar ook de winst van Anneke Liefkens op Eip Janssen was niet te versmaden. En Jan van Dalen won het Wageningse onderonsje van Hans Pasveer. Van Dalen posteert zich onverwacht maar verdiend in de top vijf.

Eip Janssen liep tegen zijn tweede opeenvolgende nederlaag aan. Anneke Liefkens werd in de opening compleet overspeeld, verloor materiaal en stond na een paar zetten al bijna mat. Maar bijna is nog niet helemaal. Liefkens speelde door en wachtte haar kans af. Was het overmoed of schaakblindheid of een combinatie van beide voordat Janssen blunderde?

,,Geen van allen. Waarschijnlijk de oliebollen op mijn oudejaarsdag”, grapte Janssen toch wel wat teleurgesteld.

Nadat Erik Wels eerder Ben Verduyn op remise had gehouden, was het nu de beurt aan Kees van der Dussen. Kees van der Dussen is op papier de iets betere en meer ervaren schaker, maar wist met wit niet de stelling van Wels binnen te dringen. Remise was een terechte uitslag.

Els Creutzberg en Fons de Kort vochten een verbeten strijd uit. Beide hadden vorige week verloren, dus waren er gebrand de winst binnen te halen. Uiteindelijk wist De Kort de juiste zetten te vinden en de overwinning op zijn naam te schrijven.

Twee kampioenskandidaten mochten de degens kruisen. Jelle Bottema en Herman van Scherrenburg speelden een voorzichtige en degelijke partij die in remise eindigde.

OVERIGE UITSLAGEN: Ben Verduyn – Rob Broek 1-0, Klaas van der Wal – Joop de Feijter 0-1, Fred Post – Remy Mouthaan 0-1.

De top vijf na twee speelronden:

1. (4) Ben Verduyn 66.10

2. (3) Jelle Bottema 58.90

3. (9) Jan van Dalen 58.80

4. (1) Herman Scherrenburg 58.00

5. (6) Hein den Hollander 53.20

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.