Routinier Tom Pronk neemt koppositie over bij De Cirkel

benjohan

IMG-sr-ben3

peterW

egbenhans

EDE Alweer de twintigste speelronde interne competitie schaakvereniging De Cirkel.

Langzaam maar zeker wordt het kaf van het koren gescheiden.Of te wel de spelers die om de prijzen strijden scheiden zich partij voor partij iets af.

In dat kader bleef Tom Pronk zichzelf. Hij schudde de sterke Marnix Lukasse van zich af en is weer koploper. Dat kwam mede doordat Frank van Wijngaarden tegen de eveneens jonge regerend kampioen Dominic van Dijk onderuitging.

De top tien verwelkomde een (tijdelijke) nieuwkomer. Tot veler maar zeker zijn eigen verrassing versloeg Eip Janssen de toch een gerenommeerde top tien speler Jim Pronk.

Ook de zege van de jonge speler Tim Evendijk op de sterke Bert Duijker was niet door velen voorzien.

SNEL Je hebt snelschaken en snelle schakers. Eerstgenoemde is een onderdeel van het schaken met beperkte speeltijd. Maar ‘snelle’ schakers zijn spelers die, zeker over de openingen, weinig behoeven na te denken.

Een van de specialisten daarin is Hans van de Weteringh foto 4 rechts. Hoewel hij daarmee weleens de kous op de kop krijgt, was hij deze keer binnen vijfenveertig minuten klaar met de zeker niet zwakke Egbert Aalbers.

In het Grünfeld-Indisch kreeg Van de Weteringh het initiatief. Aalbers lette even niet goed op en een dame-schaakje betekende stukverlies. Aalbers zag het hopeloze van de stelling in en staakte de strijd.

Niet snel daarna wist Sebo Nienhuis de tweede zege van de avond te behalen. Hij liet tegen Mark Bakker zien dat hij (Nienhuis) het schaken nog niet is verleerd. In het eindspel kwam de noodzakelijke routine goed van pas. ,,Het is nog niet mijn seizoen”, sipte Bakker met een kwinkslag.

Die kwinkslag was er ook bij Anton Ebskamp. Hij zette Ruben de Vries stevig onder druk. Maar nam uiteindelijk genoegen met remise. ,,Ik had kunnen verliezen als meneer Ebskamp door gegaan was”, verzuchtte Ruben beleefd. ,,Ik vond het wel mooi zo. Na jaren van afwezigheid geniet ik weer van het spelletje. De ranglijst positie is dan voor mij wat minder belangrijk”, aldus Ebskamp.

Dat lang niet spelen geen belemmering behoeft te zijn liet Jan Willem Kinkel zien tegen Louis van der Vos. Kinkel nam enige jaren niet meer actief achter het bord bij een club plaats.

,,Dat Jan Willem (Kinkel, red) het niet verleerd is heb ik gemerkt. Elk (openings-) valletje wat ik inbouwde werd onderkend”, liet verliezer Van der Vos weten.

Jelle Bottema en Hans de Groot eindigden op remise. Nergens leek de stand verbroken. In een eindspel met wat pionnen op het bord werd een leuke schaakavond besloten.

TOP In de top ondervond Frank van Wijngaarden voor de tweede achtereenvolgende keer dat hij de prooi is waarop wordt gejaagd.

De voormalige koploper trof een zeer geconcentreerde Dominic van Dijk aan het bord.

,,Een rekenfoutje van Frank bespoedigde het einde. Maar ik stond de hele partij wel iets beter”, aldus Van Dijk.

,,Het is Dominic’s verdienste en mijn foutje doet daar niets aan af”, vulde Van Wijngaarden sportief aan.

Schijn bedriegt soms weleens in een partij. Optisch bedrog wordt dat ook weleens genoemd. Op de elfde zet, na een Russische opening zette Jim Pronk de opmars via pion b4 in.

Eip Janssen verzonk in diep gepeins en vond de eerste twintig minuten de reden van deze zet niet. ,,Ik ergerde me flink dat ik niet zag wat het vervolg zou kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik toch de zet gedaan waarvan ik dacht dat die goed was (Pxc3)”, aldus Janssen.

Jim Pronk hoorde het aan en reageerde als volgt: ,,Ik zag je denken maar het was gewoon een blunder. Ik hoopte dat je niet durfde te slaan. Daarna heb je de partij knap naar winst gespeeld.”

,,Ik ben blij, na geloof ik vier nederlagen op rij tegen Jim die bij mij als een sterke speler bekend staat, te winnen. De top tien plaats is mooi, maar de doelstelling is en blijft top twintig. Dat is gezien de sterkte van De Cirkel in de breedte mijn plek”, besloot Eip Janssen.

ALERT Robert Krouwel en Peter van der Wijngaart foto 3 links kenden elkaar vooraf achter het schaakbord nog niet. Voordat er ook maar enigszins kennis was gemaakt had de Barnevelder Krouwel na de opening na een combinatie een pion.

,,Peter was daarna gelijk wakker en begon defensief beton te storten”, lachte Krouwel. Van der Wijngaart bouwde een dermate stevige vesting op dat hoewel Robert Krouwel een kwaliteitsoffer inbouwde, remise de uitkomst was. ,,Verdedigen is een vak apart en heeft zijn charme”, besloot Krouwel.

De laatste partij die het beschouwen waard was ging tussen de eerste teamspelers Ben Zee en Johan de Lange foto 1. Er kwam een ‘Stonewall’ op het bord.

Ben Zee kreeg een relatief klein voordeel. ,,Minuscuul omdat zwart, in dit geval Johan de Lange, met een achtergebleven e6 pion werd opgescheept”, wist Zee.

Maar de Lunteraan De Lange posteerde een sterk paard op e4, hetgeen meer dan voldoende compensatie inhield. ,,Ik heb het nog wel geprobeerd, maar tevergeefs”, sipte Zee na de remise.

OVERIGE UITSLAGEN: Anne Postma – Herman van den Akker 1-0, Alfred Gaasbeek – Henry van den Brink 0-1, Ben Verduyn – Kees van der Dussen 1-0, Anton Spronk – Jasper de Rijk 1-0, Robert Degenhart – Wim Bomhof 0-1, Fedde Kingma – Jan Hartsuiker remise, Stijn Kappert – Gijsbert Nagel 1-0.

Stand na twintigste ronde

 1. (2). Tom Pronk 941,50
 2. (1). Frank van Wijngaarden 885,50
 3. (3). Harold Boom 874,67
 4. (4). Dominic van Dijk 869,50
 5. (5). Robert Krouwel 797,50
 6. (7). Anne Postma 743,50
 7. (9). Thomas Slijper 705,67
 8. (11). Eip Janssen 697,17
 9. (6). Marnix Lukasse 695,67
 10. (8). Jim Pronk 682,00

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de vijfde ronde in de voorjaarscompetitie.

Met enige spanning werd uitgekeken naar de toppartij tussen Ben Verduyn en regerend kampioen Herman van Scherrenbrug foto 2.

,,Ik heb dus de opdracht de competitie weer spannend te maken”, meende Ben Verduyn vooraf.

,,Het was helemaal niets vanmiddag”, was het summiere commentaar van Verduyn na afloop. Van Scherenburg zag zijn tegenstander menig foutje maken en profiteerde redelijk snel.

Dat deed ook Eip Janssen die Hans Pasveer versloeg. ,,Ik haalde uit de opening een miniem voordeeltje. Zeker niet genoeg om vlot te winnen. Maar helaas zette mijn tegenstander (Hans Pasveer) de dame op het verkeerde veld.”

Met aftrek schaak werd de zwarte loper sterker. Pasveer kon kiezen tussen dame en toren verlies met nauwelijks compensatie of opgeven. Hij koos, achteraf volkomen terecht, voor het laatste”, keek Janssen terug.

JAMMER Wageninger Jan van Dalen gaf tot ontzetting van de toeschouwers op tegen Erik Wels. Hij verkeerde in de veronderstelling dat mat onontkoombaar was.

Maar niets was minder waar want een paardvork had Van Dalen dame winst opgeleverd. En Wels had moeten ploeteren voor remise na enige compensatie. ,,Niet gezien, mooie partij”, was Jan van Dalen realistisch.

Klaas van der Wal heeft zijn oude goede vorm nog niet terug. Tegen Fons de Kort leek winst voor het oprapen. Maar ergens stokte de vechtmachine en nadat hij ook nog een onreglementaire zet (stond schaak) uitvoerde, besloten de beide vrienden tot remise.

Dat deden Jelle Bottema en Rob Broek ook. Beiden zagen in dat op een minder goed gevuld schaakbord elke zet wederzijdse risico’s inhield. ,,Beter een half ei dan een lege dop”, was het gemeenschappelijke commentaar.

Remy Mouthaan had de turbo er weer eens opstaan. In een leuke partij moest Els Creutszberg haar meerdere in de snelschaker bekennen.

Het laatst klaar waren Kees van der Dussen en Hein den Hollander. Hoewel de lengte van een partij niet altijd een garantie is, gaven beide spelers elkaar weinig toe.

In de overgang van middenspel naar eindspel was Kees van der Dussen iets handiger. Dat werd beloond met de maximale score.

De top vijf na vijf speelronden:

 1. (1) Herman van Scherrenburg 133.30
 2. (5) Erik Wels 103,50
 3. (2) Jelle Bottema 99.50
 4. (3) Rob Broek 86.00
 5. (4) Kees van der Dussen 78,50

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.