Marnix Lukasse verslaat topper bij De Cirkel

De twaalfde ronde intern en een aantal achterstallige bekerwedstrijden was het schaakmenu dinsdagavond bij schaakvereniging De Cirkel. En ook weer een avond met enige verrassingen. Maar dat geeft mooi de breedte kracht weer van de interne competitie bij deze schaakclub.

In de interne competitie was Marnix Lukasse te sterk voor regerend kampioen Tom Pronk. Hij klimt op naar een derde plaats. Koploper Thomas Slijper en naaste belager Robert Krouwel maakten geen fout en bezetten de twee hoogste posities. Maar Marnix Lukasse maakt nu de top drie compleet. Ook mooi was dat het nieuwe lid, de uit Syrië afkomstige maar al anderhalf jaar in Ede wonende Marah al Khateeb haar visitekaartje afgaf. Zij versloeg de niet te onderschatten Egbert Aalbers.

In de bekerstrijd werden de resterende drie partijen afgewerkt. Peter van der Wijngaart, Alfred Gaasbeek en Gabriël van Gelder hebben zich geplaatst voor de volgende ronde. Volgende week dinsdagavond 27 november zal de loting voor de tweede ronde plaats vinden.

BEKER Peter van der Wijngaart  (foto 1 links) bekert verder na sudden death. Vijf partijen waren nodig om de beslissing te forceren in het bekerduel tussen Johan de Lange en Peter van der Wijngaart. In de eerste wedstrijd veroverde De Lange met wit een kwaliteit, maar de prijs was hoog: een levensgevaarlijke diagonaal voor de witte loper van zijn tegenstander. De Lange kon de aanval vergeten, maar Van der Wijngaart kwam ook niet verder: remise.

Ook de tweede partij eindigde onbeslist. In een Caro-Kann zadelde De Lange zijn opponent Van der Wijngaart op met een dubbelpion in het centrum in de hoop die later op te peuzelen. Het feestje ging echter niet door. Geen van beide spelers zag een mogelijkheid tot winst dus remise.

In het eerste vluggertje werd Van der Wijngaart met huid en haar opgegeten. Bekomen van de schrik waren de rollen in de tweede partij omgedraaid. Opnieuw de Caro-Kann, maar ditmaal speelde Van der Wijngaart alles of niets. Dankzij de aarzelende Lunteraan Johan de Lange werd het alles. Al had er bij de gierende tijdnood voor beiden bijna nog een eeuwig schaak voor De Lange ingezeten. De sudden death moest voor de beslissing zorgen. Hierin trok Peter van de Wijngaart aan het langste eind en kan verder dromen van bekerwinst.

Dat kan ook Gabriël van Gelder (foto 2 links). Hij versloeg in twee partijen Eip Janssen. Beide partijen verliepen vrijwel identiek. Janssen opende aanvallend en van Gelder vond telkens de juiste tegenzet. In beide partijen werd het een pionnen/toren eindspel waarin Gabriël van Gelder net iets behendiger dan zijn opponent schaakte. Maar zowel verliezer als winnaar keken terug op twee leuke best aardige partijen.

De bekerontmoeting tussen Alfred Gaasbeek en Jan Hartsuiker eindigde in een 2 – 0 overwinning voor eerstgenoemde. Twee boeiende en gelijk opgaande partijen die beiden in de slotfase door eindspel specialist Gaasbeek in winst werden omgezet.

INTERNE COMPETITIE Marnix Lukasse wist zoals in de aanhef gemeld in een mooie partij Tom Pronk te verslaan. Koploper Thomas Slijper maakte voorlopig een einde aan de titelaspiraties van voorzitter Anne Postma.

Ook de nummer drie Robert Krouwel won zijn partij tegen Hans van de Weteringh. Van de Weteringh, bezig aan een sterk seizoen, ging in de opening de mist in, door zijn dame te laten insluiten en even later te verliezen. Krouwel strafte het foutje meedogenloos af en stijgt hierdoor naar de tweede plaats.

Bij de partij tussen Dominic van Dijk en Hans de Groot stond handhaving in de top tien op het spel. Na een enerverende partij werd uiteindelijk tot remise besloten. Door dit resultaat hebben beide schakers hun plaats in de top tien geconsolideerd.

Harold Boom lijkt op de weg terug gezien zijn knappe winst op routinier Anton Ebskamp. Hetzelfde geldt voor Anton Spronk die Ben Zee met lege handen huiswaarts zond. De partij tussen de jongelingen Ruben de Vries en Jim Pronk werd toch wel verrassend door De Vries gewonnen. Knap was de overwinning die Sebo Nienhuis wist te behalen op de energieke Jasper de Rijk. Nienhuis stijgt door deze winst vier plaatsen op de ranglijst naar plek 23.

Dick Wenning zorgt wekelijks voor een verrassende of spectaculaire uitslag. Deze ronde in negatieve zin. Volgens Wenning waren concentratieproblemen debet aan zijn verlies tegen Tom Smit. De partij tussen Louis van der Vos en Robert Degenhart was er één om van te smullen. Van der Vos dacht in het middenspel al dat hij de partij in zijn zak had, maar hij moest alle zeilen bijzetten om dit gevoel in het eindspel waar te maken.

Femke van Kampen ging in de opening tegen Leo Lukasse vreselijk de mist in, Lukasse profiteerde hier maar gedeeltelijk van en Van Kampen wist uiteindelijk het verlies te beperken tot één pion. In het eindspel kon Leo Lukasse de zwaarbevochten zege alsnog binnen te halen. Kees van der Dussen zag een spannende partij tegen jongeling Stijn Kappert de volle buit opleveren. Een overwinning die echter niet zonder slag of stoot tot stand kwam.

OVERIGE UITSLAGEN: De ontmoetingen Henry van den Brink – Tim Evendijk, Jan Willem Kinkel – Albert Bootsman, Fedde Kingma – Jelle Bottema en Pim Eimers – Wim Bomhof eindigden in remise.

Na ronde 12 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 652,00
2. Robert Krouwel 597,33
3. Marnix Lukasse 540,00
4. Tom Pronk 504,17
5. Anne Postma 439,67
6. Gabriël van Gelder 427,00
7. Hans de Groot 410,67
8. Dominic van Dijk 388,50
9. Hans van de Weteringh 382,83
10. Frank van Wijngaarden 371,33

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50- plussers werd deze week ronde 12 gespeeld. Koploper Tom Smit maakte geen fout en stuurde Alex de Roovere met lege handen naar huis. Daarentegen moesten de achtervolgers Ben Verduyn en Herman van Scherrenburg beiden de winst laten aan respectievelijk Eip Janssen en Kees van de Voort. Els Creutzberg wist in de twaalfde ronde haar eerste en verdiende winst te behalen tegen Hans Meijer.

Overige uitslagen: Kees van der Dussen – Louis van der Vos 0 -1, Jelle Bottema – Remy Mouthaan 1 – 0, Joop de Feijter – Anneke Liefkens 1 – 0, Hans Pasveer – Fons de Kort 1 – 0, Fred Post – Klaas van der Wal 0 – 1. Kees van Heerikhuize – Rob Broek remise.

Na 12 ronden is de tussenstand:

1. Tom Smit 247,50
2. Kees van de Voort 221,00
3. Herman van Scherrenburg 210,00
4. Ben Verduyn 209,00
5. Eip Janssen 200,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), E-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.