Schaakvereniging De Cirkel haalt extern uit

Schaakvereniging De Cirkel heeft twee grote overwinning behaald in de externe ‘SOS-competitie’, een samenwerkingsverband tussen de regionale schaakbonden OSBO, SGS en SBO. De hoofdmacht won de ‘burenruzie’ tegen ESV 2 met 5.5 – 2.5 van ESV 2. Het tweede team was gezien de uitslag 6 – 2 veel te sterk voor Wageningen 4.

In de interne bekercompetitie won Marnix Lukasse de confrontatie van Jim Pronk. Intern werd slechts een beperkt programma afgewerkt. Omdat twee teams extern speelden en werd gebekerd, was het onderlinge verschil in positie op de ranglijst noodgedwongen soms wat te groot.

EXTERN Met spanning werd uitgekeken naar de ontmoeting van de hoofdmacht tegen ESV 2.

De Cirkelschakers hielden het hoofd koel en behaalden een mooie overwinning. Aan bord 3 was het Henry van den Brink die als eerste de winst binnenhaalde. Slachtoffer was ESV-speler Jos van Raan die de opening niet goed behandelde.

Ook Dominic van Dijk aan bord 4 wist de volle buit te pakken. Hij stuurde Sebo Nienhuis met lege handen naar huis. Jan Willem Kinkel aan bord 5 kon niet achter blijven en versloeg Hein Bouwmeester. De vierde overwinning voor De Cirkel kwam op naam van Peter van de Wijngaart die de ook bij De Cirkel schakende Jan Hartsuiker wist te verschalken.

Drie ontmoetingen eindigden in remise: Albert Bootsman tegen Peter Dullaart, Johan de Lange tegen Kees van Dijk en Ben Zee tegen Dick Krijgsman. De enige overwinning van ESV kwam op naam van John van Zandvliet, die aan het eerste bord de hevig in tijdnood verkerende Harold Boom met lege handen achterliet. Na het gelijkspel in de eerste ronde, nu dus winst 5,5 – 2,5 voor de hoofdmacht team Cirkelaars.

CIRKEL 2 had de eerste ronde fors verloren dus hadden wat recht te zetten. De Cirkel reserves hebben zich knap gerevancheerd, Wageningen 4 werd met een duidelijke 6-2 overwinning aan de kant gezet.

De zes overwinningen kwamen op naam van Gabriël van Gelder, Fedde Kingma, Leo Lukasse, Kees van der Dussen Louis van der Vos en Anton Spronk. Vooral Spronk (links op foto 1) speelde een cruciale partij. In een verloren stand speelde Spronk hoog spel waarbij zijn tegenstander het overzicht van de complexe stelling over het hoofd zag. Anton Spronk reageerde met mat in één. Femke van Kampen en Tom Smit leden een nederlaag.

BEKER Marnix Lukasse mocht het opnemen tegen Jim Pronk. Op de ranglijst van de interne competitie zit een verschil van 26 plaatsen in het voordeel van Lukasse. Hier was in de praktijk echter weinig van te merken. De eerste partij verliep bloedstollend spannen waarbij de schakers nog maar enkele minuten op de klok over hadden. Uiteindelijk wist Marnix Lukasse zijn in het middenspel veroverde pluspion te verzilveren. Voor Pronk (rechts op foto 2) betekende dit dat hij de tweede partij alles of niets moest spelen om er een barrage uit te halen. Ondanks noeste pogingen moest Jim Pronk in het eindspel remise accepteren. Door deze overwinning staat Marnix Lukasse in de tweede ronde.

INTERNE COMPETITIE Koploper Thomas Slijper nam het op tegen de dit seizoen zeer sterk spelende Hans de Groot. Het werd een marathonpartij die uiteindelijk in remise eindigde. Een resultaat waar De Groot heel tevreden mag zijn.

Tom Pronk mocht zijn hoge positie waar proberen te maken tegen Jasper de Rijk die op de ranglijst vijftien plaatsen lager staat. De Rijk schotelde met wit een sterke partij op het bord maar moest in het eindspel toch de vlag strijken.

Robert Krouwel had in Alfred Gaasbeek eveneens een tegenstander die vijftien plaatsen lager stond. In het middenspel dreigde Krouwel met mat achter de paaltjes. Om dit te voorkomen moest Gaasbeek een stuk offeren. Deze tegenslag voor Alfred Gaasbeek werd door Robert Krouwel bekwaam in winst omgezet.

Zeer spannend was de ontmoeting tussen Tim Evendijk en Hans van de Weteringh. Pas in de slotfase moest Evendijk in een pionneneindspel zijn meerdere erkennen in eindspelspecialist Van de Weteringh. Laatstgenoemde stijgt van de tiende naar de zesde plaats.

De meest verrassende uitslag in de interne competitie was die tussen Eip Janssen en Stijn Kappert. Janssen had in de opening en middenspel het initiatief, twee pionnen voorsprong en het betere spel. Kappert weigerde te capituleren en won in het eindspel materiaal terug en wist de partij ook nog te verzilveren. Mooie overwinning voor jeugdspeler Stijn Kappert.

OVERIGE UITSLAGEN: Wim Bomhof – Gijsbert Nagel 1 – 0 en Dick Wenning – Pim Eimers 1- 0. In remise eindigde de partij tussen Ruben de Vries en Ben Verduyn

Na ronde elf is de top tien:

1. Thomas Slijper 579,00
2. Tom Pronk 507,83
3. Robert Krouwel 500,33
4. Marnix Lukasse 465,50
5. Anne Postma 445,67
6. Hans van de Weteringh 382,50
7. Gabriël van Gelder 382,00
8. Hans de Groot 375,33
9. Frank van Wijngaarden 356,00
10. Dominic van Dijk 347.50

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd deze week ronde 11 gespeeld. Met wit spelen was in deze ronde cruciaal want van de negen partijen eindigden er acht in een overwinning voor wit. De top drie maakte geen fout en wonnen hun partij. Hierdoor blijft Tom Smit de trotse koploper.

UITSLAGEN: Herman van Scherrenburg – Kees van Heerikhuize 1 – 0, Ben Verduyn – Kees van der Dussen 1- 0, Rob Broek – Jelle Bottema 1- 0, Kees van de Voort – Eip Janssen 1- 0, Remy Mouthaan – Fred Post 1- 0, Klaas van de Wal – Hans Pasveer 0 -1, Anneke Liefkens – Hans Meijer 1 – 0, Fons de Kort – Els Creutzberg 1 – 0 en Tom Smit – Louis van der Vos 1 – 0.

Na 11 ronden is de tussenstand:

1. Tom Smit 219,50
2. Herman van Scherrenburg 213,50
3. Ben Verduyn 206,50
4. Kees van de Voort 183,00
5. Kees van der Dussen 169,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.