Stuivertje wisselen bij schaakvereniging De Cirkel

EDE Robert Krouwel is de nieuwe koploper bij De Cirkel. De Barnevelder won zijn partij terwijl Thomas Slijper diep in het stof moest bijten.
Beide schaak matadoren verruilen hierdoor van plaats aan de kop van de ranglijst. Het verschil is overigens overbrugbaar.
Ook in de dertiende speelronde was er weer van alles te beleven in de Open Hof, het denksportcentrum van schaakvereniging De Cirkel.
Wat te denken van de prestatie van de veertienjarige Frank van Wijngaarden of de winst van de dit seizoen excellerende Hans van de Weteringh.
Maar het was niet alleen interne competitie dat de belangstelling trok. Voor de tweede bekerronde, waarbij alleen nog de partij uit de eerste speelronde (Martijn Bakker – Henry van den Brink) wordt vast geloot.
LOTINGSUITSLAG Cirkel voorzitter Anne Postma toverde mooie ontmoetingen uit de hoge hoed. Het resultaat is voor de ontmoetingen eind december/ begin januari: Jasper de Rijk – Frank van Wijngaarden, Tom Pronk – Peter van de Wijngaart, Alfred Gaasbeek – Gabriël van Gelder, Dick Wenning – Hans van de Weteringh, Egbert Aalbers – Thomas Slijper, Dominic van Dijk – Marnix Lukasse, Albert Bootsman – Anne Postma en Jan Willem Kinkel – Martijn Bakker/Henry van den Brink.
INTERNE COMPETITIE Koploper Thomas Slijper ging in zijn partij tegen Dominic van Dijk enorm de mist in. Al bij de vijfde (!) zet gaf Slijper een loper weg en werd verder spelen tegen de gerenommeerde Van Dijk een kansloze missie.
Robert Krouwel wist in zijn partij tegen Anne Postma dat bij winst de nieuwe koppositie werd veroverd. Postma speelde met zwart een puike partij maar de door hem gewenste remise was in het eindspel onhaalbaar. Een verdiende overwinning voor Robert Krouwel. Het fraaie eind van de partij kan hier worden gevonden.

De met zwart spelende Frank van Wijngaarden (rechts foto) zorgde voor een verrassing door regerend kampioen Tom Pronk te verslaan. Van Wijngaarden die vanwege zijn studie weinig speelt, stijgt naar de zevende plaats en heeft na vier partijen nog steeds een 100% score.
Hans van de Weteringh bond Hans de Groot aan zijn zegekar. De twee pluspionnen die Van de Weteringh in het middenspel wist te bemachtigen waren goed voor een knappe overwinning. De Groot zakt door deze nederlaag uit de top tien.

Peter van de Wijngaart (rechts op foto) wist met zwart in een mooie partij Tim Evendijk te verslaan. Door deze winst vinden we Van de Wijngaart nu terug in de top tien.
Henry van den Brink deed goede zaken in zijn partij tegen zijn naaste belager Anton Spronk. De met zwart spelende Van den Brink stuurde Spronk met lege handen huiswaarts en staat nu op de drempel van de top tien te weten de verdienstelijke elfde plaats.
Routinier Ben Zee mocht het opnemen tegen jongeling Ruben de Vries. In tegenstelling totdat we van Zee gewend zijn kwam hij niet in tijdnood. Ben Zee wist het in het middenspel veroverde materiaalvoordeel, ondanks fel verweer van Ruben de Vries, te verzilveren.

DE RIJK STOOMT DOOR

In de partij tussen Jasper de Rijk (links op foto) en Jan Hartsuiker werd door beiden fel gestreden om de winst. Hartsuiker verloor in het middenspel een kwaliteit maar gaf zich niet zomaar gewonnen. De Rijk moest tot het uiterste gaan om de volle buit alsnog mee naar huis te mogen nemen.
Harold Boom wist in een enerverende partij Jan Willem Kinkel te verschalken. Door deze winst staat Boom nu op de dertiende plaats en zal volgens verwachting spoedig in de top tien opduiken.
Oud-voorzitter Tom Smit heeft de smaak weer te pakken. In de seniorencompetitie staat Smit bovenaan en nu wist hij de altijd secuur en degelijk spelende Louis van der Vos te verslaan.
OVERIGE UITSLAGEN: Egbert Aalbers – Fedde Kingma 1 – 0, Jelle Bottema – Gijsbert Nagel 1- 0, Dick Wenning – Kees van der Dussen 0 – 1, Stijn Kappert – Femke van Kampen 1 – 0, Robert Degenhart – Wim Bomhof 1 – 0, Pim Eimers – Marah al Khateeb 0 – 1. In remise eindigden: Alfred Gaasbeek – Herman van den Akker, Albert Bootsman – Johan de Lange en Ben Verduyn – Anton Ebskamp.
STAND top tien:
1. Robert Krouwel                669,83
2. Thomas Slijper                 650,50
3. Marnix Lukasse                568,33
4. Tom Pronk                        501,50
5. Dominic van Dijk              461,00
6. Gabriël van Gelder          455,00
7. Frank van Wijngaarden  446,00
8. Hans van de Weteringh  439,33
9. Anne Postma                    432,67
10. Peter van de Wijngaart 420,33

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers werd eveneens ronde 13 gespeeld.
Koploper Tom Smit maakte opnieuw geen fout. Dit keer was het Kees van der Dussen die met lege handen huiswaarts werd gezonden.
De achtervolgers Ben Verduyn en Kees van de Voort wisten ook te winnen. Het blijft in de top van de seniorengroep, met nog drie ronden voor de boeg, heel spannend.
Nieuwe drager van de rode lantaarn is Anneke Liefkens die het onderspit moest delven tegen Els Creutzberg.
OVERIGE UITSLAGEN: Jelle Bottema – Ben Verduyn 0 -1, Eip Janssen – Joop de Feijter 1 – 0, Louis van der Vos – Herman van Scherrenburg 1 – 0, Kees van de Voort – Alex de Roovere 1 – 0, Remy Mouthaan – Hans Pasveer 0 -1, Fred Post – Hans Meijer 1 – 0 en Klaas van de Wal – Fons de Kort remise.
STAND top vijf:
1. Tom Smit                                277,50
2. Kees van de Voort                 248,50
3. Ben Verduyn                          234,00
4. Eip Janssen                             222,50
5. Louis van der Vos                 210,00
6. Herman van Scherrenburg 210,00
CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.
Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.
Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.
De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.
De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.