Wisseling van de wacht bij schaakvereniging De Cirkel

Bij schaakvereniging De Cirkel gaat Thomas Slijper als koploper de winterstop in. Zelf won Slijper zijn partij tegen Frank van Wijngaarden, terwijl zijn naaste belager Robert Krouwel met een nederlaag tegen Dominic van Dijk huiswaarts keerde. Na ronde 15 heeft geen enkele speler meer een honderd procent score. Jongeling Frank van Wijngaarden liep tegen zijn eerste nederlaag aan en Marah al Khateeb moest zich tevredenstellen met een puntendeling tegen Eip Janssen.

INTERNE COMPETITIE Klassementsleider Rob Krouwel mocht het opnemen tegen de op stoom geraakte Dominic van Dijk (links op foto 2). Na een ietwat zwakke seizoenstart van Van Dijk is hij momenteel een bijna onverslaanbare tegenstander. De met wit spelende Van Dijk nam vanaf het begin het initiatief en Barnevelder Krouwel moest na een mooie partij uiteindelijk de vlag strijken. Door deze winst staat Dominic van Dijk nu derde en is Robert Krouwel gezakt naar de tweede plaats

Thomas Slijper (foto rechts 4) wist in een zware partij Frank van Wijngaarden te verschalken. Een terechte overwinning die echter niet zonder slag of stoot bewerkstelligd werd. Marnix Lukasse en Henry van den Brink gingen beide voor de volle winst, maar meer dan een remise zat ervoor niet in.

Anne Postma is bezig aan een sterk seizoen. Het voorzitterschap roept schijnbaar sportieve verplichtingen op, want nu werd regerend kampioen Tom Pronk met lege handen huiswaarts gezonden. Geen beste ronde voor de familie Pronk, want ook Jim Pronk werd op een nederlaag getrakteerd. Nu was het de senioren kampioen Tom Smit (foto 1 links) die een fout van Pronk in de opening genadeloos afstrafte.

Hans de Groot hoopte deze ronde op een wat zwakkere tegenstander. Het indelingssysteem paarde hem echter tegen de sterke Martijn Bakker. De Groot heeft tevergeefs geprobeerd om zijn tegenstander, die zo’n 500 ratingpunten meer telt, een remise af te snoepen. In een spannende en lange partij wist Bakker uiteindelijk de winst te pakken.

NOG NIET Het wil Harold Boom maar niet lukken om in de top tien te komen. Dit keer moest hij tegen de sterke Gabriël van Gelder in een mooie partij het onderspit delven. Door deze winst stijgt Van Gelder twee plaatsen en staat nu op een verdienstelijke zesde plaats.

Jan Willem Kinkel is een niet te onderschatten schaker waartegen de met wit spelende Ruben de Vries het onderspit moest delven. Jan Willem Kinkel stijgt door deze overwinning vier plaatsen en staat nu zeventiende. Jasper de Rijk tegen Anton Ebskamp of te wel de energieke jongeling tegen de ervaren en gelouterde senior. Na een boeiende partij, waarbij beide spelers tot het uiterste gingen, was de uiteindelijke puntendeling een terechte uitslag.

Aan Eip Janssen (foto 3 links) was de eer om te proberen om aan de 100% score van Marah al Khateeb een einde te maken. Na een door beide sterk gespeelde partij, waarbij beide spelers voor de volle winst gingen, zat er in het eindspel niet meer in dan een remise. Khateeb heerste in het middenspel en veroverde een pion. Maar Janssen gaf goed tegengas in de eindfase. Met beiden een toren en koning op het bord en zestig zetten ver konden beiden na analyse met het schaakprogramma Fritz met een goed gevoel terugkijken op ene mooie schaakavond.

OVERIGE UITSLAGEN: Egbert Aalbers – Robert Degenhart 1-0, Sebo Nienhuis – Anton Spronk 0-1, Dick Wenning – Gijsbert Nagel 1-0, Louis van der Vos – Leo Lukasse 0-1. In remise eindigden: Albert Bootsman – Alfred Gaasbeek, Johan de Lange – Ben Zee, Tim Evendijk – Herman van den Akker, Wim Bomhof – Stijn Kappert en Kees van der Dussen – Ben Verduyn.

Na ronde 15 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 769,83
2. Robert Krouwel 728,50
3. Dominic van Dijk 598,00
4. Marnix Lukasse 588,33
5. Anne Postma 577,67
6. Gabriël van Gelder 521,00
7. Henry van den Brink 506,83
8. Tom Pronk 494,17
9. Frank van Wijngaarden 487,00
10. Peter van de Wijngaart 486,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50plussers werd ronde 15 gespeeld. Koploper Tom Smit speelde remise en kan niet meer van de troon worden gestoten. Volgende week zal hij als winterkampioen gehuldigd worden. Er zijn nog vijf kandidaten die in de laatste ronde gaan strijden om de plaatsen twee en drie.

UITSLAGEN: Jelle Bottema – Joop de Feijter 1- 0, Eip Janssen – Kees van der Dussen 0-1, Kees van de Voort – Ben Verduyn 0-1, Kees van Heerikhuize – Fons de Kort 0-1, Hans Meijer – Klaas van de Wal 0-1, Els Creutzberg – Fred Post 0-1, Alex de Roovere – Rob Broek 0-1.

De partijen tussen Hans Pasveer – Louis van der Vos en Tom Smit – Herman van Scherrenburg eindigden in remise.

Na 15 ronden is de tussenstand van de top zes:

1. Tom Smit 322,00
2. Ben Verduyn 266,50
3. Kees van de Voort 265,50
4. Herman van Scherrenburg 254,50
5. Louis van der Vos 238,50
6. Kees van der Dussen 230,50

OPEN HOF BOKAAL Traditiegetrouw is er op de laatste speeldag van het jaar de strijd om De Open Hof bokaal. Wie gaat er dit keer in het snel schaak geweld met de felbegeerde beker naar huis? Dinsdag 18 december zullen we het weten. Ook niet-leden van De Cirkel zijn van harte welkom om aan deze schaak happening mee te doen. Deelname is gratis. Aanmelden uiterlijk om 19.45 uur.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.