Robert Krouwel mist kans op koppositie bij De Cirkel

EDE
Bij schaakvereniging De Cirkel werd dinsdagavond ronde negentien afgewerkt.
Daarnaast werd geloot voor de kwartfinale bekercompetitie. Ook werd stilgestaan bij het basis schoolschaakkampioenschap gemeente Ede.De door Ben Verduyn en Kees van der Dussen voorbereidde team van de basisschool Calluna school wist het schoolschaak kampioenschap in zijn voordeel te beslissen. Alexander Ivanov, Yarik Shirokov (topscorer), Magi Shirokov en Kelvin Ma waren de topschakers, ook lid van De Cirkel, die dit huzarenstukje uithaalden.

BEKER
Voorzitter Anne Postma wist een interessante ontmoetingen uit ‘de hoge hoed’ te toveren.De kwartfinale zal in februari worden afgewerkt. De loting leverde het volgende resultaat op: Frank van Wijngaarden – Martijn Bakker, Hans van de Weteringh – Thomas Slijper, Dominic van Dijk – Anne Postma en Gabriël van Gelder – Tom Pronk.

INTERNE COMPETITIE
Robert Krouwel miste in ronde 19 de kans om Thomas Slijper, afwezig vanwege een korte vakantie, van de troon te stoten.Peter van de Wijngaart haalde een huzarenstukje uit door de op titelkoers staande Robert Krouwel te verslaan. Krouwel ging mee in het bekende hoge tempo van Van de Wijngaart en het opkomen van de pionnen op de koningsvleugel werd door Peter van de Wijngaart op vakkundige wijze verzilverd. Als eerste mochten deze spelers van deze topontmoeting de stukken opbergen. Overigens blijft Krouwel ondanks dit verlies op een stevige tweede plaats staan.

De nummers drie en vier, Marnix Lukasse (foto 1) en Dominic van Dijk, speelden een spannende en gelijk opgaande partij. Beide spelers durfden in het eindspel niet aan een gewaagde aanval in te zetten. Hun devies beter een half ei dan een lege dop werd bezegeld met een puntendeling.

Anne Postma, had na de loting, zijn kruit nog niet verschoten. De snel spelende Hans van de Weteringh moest uiteindelijk met lege handen huiswaarts keren. Een verdiende overwinning voor Postma die hierdoor een plaats in de top drie in het vizier heeft gekregen.

Harold Boom is zelf zonder te spelen, vanwege verlies directe concurrenten, terug in de top tien. Jan Willem Kinkel is op weg naar de top tien, hij wist met zwart Anton Spronk op een nederlaag te trakteren. Johan de Lange (foto 2) mocht het opnemen tegen de van vakantie teruggekeerde Herman van de Akker.

De mooie en boeiende schaakpartij, waarbij beide spelers geen enkele fout maakten, resulteerde in een eindspel waarin zowel De Lange als Van den Akker geen winstkansen zagen.
Met de overeengekomen remise waren beide spelers tevreden.

Na een bijzonder sterke seizoenstart nu even wat mindere resultaten voor de enthousiaste Jasper de Rijk,Dit keer moest hij zijn meerdere erkennen in collega jeugdtrainer Ruben de Vries. Jongeling Pim Eimers (foto 3) boekte alweer zijn vierde overwinning van dit seizoen.
Dit keer was de sterke Femke van Kampen het slachtoffer van de dadendrang van Eimers.

OVERIGE UITSLAGEN: Tom Pronk – Gabriël van Gelder 1 – 0, Ben Zee – Ben Verduyn 1 – 0, Egbert Aalbers – Tom Smit 1 – 0, Eip Janssen – Robert Degenhart 1 – 0, Fedde Kingma – Louis van der Vos 1 – 0, Dick Wenning – Kees van Dijk 0 – 1, Gijsbert Nagel – Stijn Kappert 0 – 1 en Marah al Khateeb – Kees van der Dussen 0 -1 (R). In remise eindigden de ontmoetingen Henry van den Brink – Hans de Groot, Alfred Gaasbeek – Jan Hartsuiker en Tim Evendijk – Albert Bootsman.

Na ronde 19 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 892,50
2. Robert Krouwel 830,83
3. Marnix Lukasse 753,00
4. Dominic van Dijk 748,50
5. Anne Postma 726,67
6. Martijn Bakker 723,50
7. Tom Pronk 697,00
8. Peter van de Wijngaart 669,33
9. Henry van den Brink 615,50
10. Harold Boom 591,17

JEUGD

Vier jeugdschakers van De Cirkel hebben op woensdag 23 januari een fantastische prestatie geleverd door als team van de Callunaschool basisschool kampioen schaken van de gemeente Ede te worden.

In het door de BSV goed georganiseerde kampioenschap deden maar liefst 17 teams deel. Na een zinderende finale wist de Callunaschool in de laatste ronde de Alexanderschool uit Bennekom van zich af te schudden. Dank aan coach Kees van der Dussen, die zijn steentje aan het mooie resultaat heeft bijgedragen.

Door dit resultaat mag de basisschool Calluna op 23 maart deelnemen aan de halve finale van het OSBO-kampioenschap voor basisscholen. De kanjers van de Calluna school waren: bord 1 Alexander Ivanov die met 6,5 punt uit 7 partijen zijn rol als aanvoerder van het team meer dan waarmaakte. Megi Shirokova haalde aan bord 2 het goede resultaat van 5 uit 7.

Haar broer Yarik Shirokov aan bord 3 ontving een extra beker. Hij was de enige speler die een 100% score wist te behalen (7 uit 7). Debutant Kelvin Ma haalde met 4,5 uit 7 een meer dan voortreffelijke score. Kelvin zit pas een paar maanden op schaken en dan al zo’n bijdrage aan het team leveren! Bestuur, jeugdcommissie en jeugdtrainers van De Cirkel feliciteren de winnaars van de Callunaschool met deze fantastische prestatie. We zijn trots op jullie!

MAANDAGMIDDAGSCHAAK

Bij de 50-plussers werd deze week de vierde ronde afgewerkt. De top zes speelde remise. Eip Jansen profiteerde optimaal van deze puntendelingen door Ben Verduyn te verslaan. Koploper Herman van Scherrenburg  en Kees van de Voort speelden remise.

OVERIGE UITSLAGEN: Kees van der Dussen – Els Creutzberg 1 – 0, Rob Broek – Kees van Heerikhuize 1 – 0, Joop de Feijter – Hans Meijer 1 – 0, Klaas van de Wal – Anneke Liefkens 0 – 1. In remise eindigden Hans Pasveer – Louis van der Vos en Jelle Bottema – Tom Smit.

Na de vierde ronde bestaat de top 5 uit:

1. Herman van Scherrenburg 88,67
2. Kees van de Voort 84,50
3. Louis van der Vos 85,83
4. Eip Janssen 79,50
5. Hans Pasveer 75,67

CONTACT
De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.