Vuurwerk bij schaakvereniging De Cirkel

Ondanks dat de jaarwisseling alweer een week achter ons ligt, was er bij De Cirkel nog veel te genieten van het vuurwerk op de schaakborden. Zowel in de interne competitie als in de beker werd er fel gestreden voor de punten.

Het tweede team van De Cirkel wil niet achterblijven bij de prestaties van het vlaggenschip van de Cirkel en wonnen op 21 december op overtuigende wijze hun derde partij in SOS competitie. Zowel het eerste als tweede team staan (gedeeld) bovenaan in hun poule. Dinsdag 15 januari spelen beide teams thuis hun vierde wedstrijd. Het eerste team speelt dan tegen Hoogland 2 en het tweede team tegen ASV 7.

Martijn Bakker bewees op donderdag 3 januari dat het winnen van De Open Hof bokaal geen toeval is geweest, Bakker wist ook het Open Edes kampioenschap snel schaken bij de ESV op zijn naam te zetten.

Zaterdag 5 januari was De Open Hof het domein waar meer dan vijftig jeugdschakers die met elkaar de strijd aangingen in het jeugdschaak toernooi in de IJsco cyclus van de OSBO. Het jeugdtoernooi van De Cirkel wordt al vele jaren gesponsord door spellen speciaalzaak De Tinnen Soldaat.

Ook deze editie is door een strakke organisatie soepel en sportief verlopen. Voor de tweede bekerronde werden 8 januari vier duels afgewerkt, de resterende partijen worden dinsdag 15 januari gespeeld.

BEKER Voor de beker werden vier partijen gespeeld. De spelers die zich bij de laatste acht hebben geplaatst hebben dit succes zeker niet cadeau gekregen. Anne Postma (foto 1 rechts) en Albert Bootsman staan erom bekend dat ze beide juist in de beker hoog willen scoren. In twee boeiende partijen moest Bootsman uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Postma (1,5-0,5). Dominic van Dijk en Marnix Lukasse waren beide op en top geladen om de volgende ronde te behalen, na twee spannende partijen was het Van Dijk (1,5-0,5) die naar de volgende mag.

De twee favorieten voor de beker Martijn Bakker en Thomas Slijper maakten hun favoriete rol waar en wonnen  beide met 2-0. Zowel Bakker als Slijper hebben de overwinning tegen respectievelijk Jan Willem Kinkel en Egbert Aalbers zeker niet op een presenteerblaadje gekregen.

TINNEN SOLDAAT Bram Zaalmink (midden foto 3) heeft zaterdag 5 januari het Tinnen Soldaat toernooi aan zijn zegereeks toegevoegd. Met de indrukwekkende score van 5,5 uit 7 was hij net iets te sterk voor Son Stavenuiter (links foto 3) die met 5 uit 5 knap tweede is geworden. Met 4,5 uit 7 is Sascha Kurt (rechts foto 3) derde geworden.

Nestor Shirokov en Koen van Wijngaarden, beide van De Cirkel, haalden ook 4,5 uit 7 maar moesten op basis van  weerstandspunten helaas zonder beker naar huis.

Het aantal deelnemers aan het jeugdtoernooi van De Cirkel viel wat tegen, het volgt de algemene trend dat de belangstelling voor het jeugd schaken wat onder druk staat. Er waren zaterdag 54 schakers aanwezig om in een ontspannen sfeer, waarin strijd en sportiviteit in een hoog vaandel stonden, met elkaar de strijd aan te binden.

De winnaar van het Tinnen Soldaat toernooi speelt zowel zij schaakacademie ASA als bij de Doetinchemse schaakvereniging. Bij de laatste vereniging speelt hij mee met de senioren en staat daar momenteel derde. Bram Zaalmink heeft maar één hobby en passie en dat is schaken, zijn droom is om ooit grootmeester te worden.

EXTERN In de derde ronde van de SOS competitie heeft het tweede team van De Cirkel op vrijdag 21 december een knappe 5,5 -2,5 overwinning geboekt op het jeugd team van Velp. Doordat ze tegen een jeugdteam speelden was de bedenktijd wat korter als gewoonlijk. De deelnemende jeugdspelers zijn allemaal bezig aan stap 4, dus zeker niet te onderschatten tegenstanders.

Invaller Ben Verduyn had hier geen boodschap aan en zette aan bord 3 zijn tegenstander na 6 minuten spelen mat achter de paaltjes. Tom Smit ging het minder goed af, zijn jeugdige tegenstander viel met bijna al zijn stukken de koningsvleugel aan en kon ondanks een materiaal achterstand onze teamleider mat geven.

Anton Spronk aan bord 1 liet zien waarom hij aan bord 1 zit, een puike partij en een duidelijke overwinning.

Kees van der Dussen aan bord 5 won relatief gemakkelijk zijn partij. Daarentegen ging het Robert Degenhart aan bord 7 heel anders af, zijn tegenstander (net 10 geworden) speelde secuur won in het middenspel licht materiaal en speelde dat zonder ook maar één foutje te maken naar de winst.

Louis van der Vos aan bord 6 wist al snel materiaal te winnen, zijn tegenstander gaf pas op toen hij alleen nog de koning had. Aan bord 8 deed Leo Lukasse zijn plicht en haalde met een goede partij de welverdiende winst binnen.

De meest spannende pot was die van Jasper de Rijk aan bord 2. Met nog voor beide spelers een paar minuten op de klok en het gegeven dat de buit voor De Cirkel al binnen was, werd tot remise besloten.

INTERNE COMPETITIE Omdat diverse spelers uit de top tien in de bekerstrijd uitkwamen is in de stand van de top tien weinig veranderd. Robert Krouwel verstevigde zijn tweede plaats door winst op Gabriël van Gelder. Van Gelder vergaloppeerde zich in het middenspel, waarna Krouwel door het centrum de winnende aanval kon opzetten. Door deze nederlaag zakt Van Gelder van de zesde naar de achtste plaats.

Tom Pronk wist de altijd sterk spelende Henry van den Brink te verschalken. Door deze winst stijgt Pronk van de achtste naar de zesde plaats. Van den Brink daarentegen zakt van zeven naar negen.

De partij tussen Hans van de Weteringh en Anton Spronk betekende voor beide schakers dat ze moesten winnen wilde ze een kans maken voor de top tien. Het werd een spannende partij die uiteindelijk in remise eindigde. Zowel Spronk en Van de Weteringh zullen in de komende ronden alles uit de kast moeten halen om alsnog in de top tien te belanden.

Nieuwkomer Kees van Dijk (foto 2 rechts) mocht in zijn eerste ontmoeting de degens kruisen met Jim Pronk. In een door beide ietwat behoudend gespeelde partij waarin beide schakers geen risico wilde nemen was de puntendeling de terechte uitslag. Jongeling Tim Evendijk heeft als doel een plaatsje in de top tien, door zijn knappe overwinning op Sebo Niemhuis is dit streven wat dichterbij gekomen. Evendijk stijgt van de negentiende naar de zestiende plaats.

OVERIGE UITSLAGEN: Alfred Gaasbeek – Johan de Lange 0 – 1, Ben Zee – Jasper de Rijk 1 – 0, Eip Janssen – Ruben de Vries 0 – 1,Jelle Bottema – Pim Eimers 1 – 0, Tom Smit – Anton Ebskamp 1 – 0, Leo Lukasse – Kees van der Dussen 1 – 0, Stijn Kappert – Dick Wenning 0 – 1, Gijsbert Nagel – Louis van der Vos 0 – 1, Femke van Kampen – Robert Degenhart 0 – 1. In remise eindigden: Harold Boom – Hans de Groot  en Wim Bomhof – Fedde Kingma.

Na ronde 16 bestaat de top tien uit:

 1. Thomas Slijper 815,00
 2. Robert Krouwel 799,33
 3. Dominic van Dijk 646,67
 4. Marnix Lukasse 632,50
 5. Anne Postma 626,00
 6. Tom Pronk 561,83
 7. Martijn Bakker 534,83
 8. Gabriël van Gelder 518,00
 9. Henry van den Brink 504,50
 10. Peter van de Wijngaart 504,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50 plussers werd deze week de eerste ronde in de nieuwe competitie afgewerkt. Regerend kampioen Tom Smit moest zich tevreden stellen met een remise tegen Louis van der Vos. Ook favoriet voor de titel Herman van Scherrenburg kwam tegen Eip Janssen niet verder dan een puntendeling. De meest verrassende uitslag was de winst van Remy Mouthaan, die met een kamikaze aanval Ben Verduyn wist te verschalken.

Overige uitslagen: Anneke Liefkens – Kees van de Voort 0 – 1, Fred Post – Kees van der Dussen 0 – 1, Klaas van de Wal – Kees van Heerikhuize 0 – 1, Fons de Kort – Hans Pasveer 0 – 1.De partij tussen Jelle Bottema en Rob Broek eindigde in remise.

Na de eerste ronde bestaat de top 5 uit:

 1. Remy Mouthaan 48,83
 2. Hans Pasveer 45,50
 3. Tom Smit 44,67
 4. Kees van de Voort 43,67
 5. Louis van der Vos 43,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.