Kleine zege schakers De Cirkel

Het vlaggenschip van De Cirkel heeft een benauwde zege op het eerste team van Baarn SV weten te behalen. Pas in de slotpartij wist Henry van de Brink het laatste benodigde halve punt binnen te halen. De 4.5 -3.5 zege was een feit. In de bekerstrijd wist Thomas Slijper de halve finale te bereiken. Door de externe wedstrijd was er een beperkt programma in de top van de interne competitie. De overige niet extern spelende leden streden voor wat ze waard waren.

EXTERN De Cirkel heeft in ronde 5 een belangrijke zege weten te behalen op het sterke Baarn SV 1. Door deze winst staat De Cirkel nu in poule 2 A op de gedeelde tweede plaats. De Cirkel begon met 1-0 voorsprong omdat Baarn maar zeven schakers op de been wist te brengen. Dominic van Dijk (foto 4 links) speelde voor het eerst aan bord 1 en moest ook als eerste zijn tegenstander feliciteren.

Jan Willem Kinkel (foto 2 rechts) wist aan bord 5, met zwart spelend, de buit binnen te halen. Ook was er winst voor Harold Boom, die in zijn bekende secondespel, het hoofd koel hield en voor het volgende punt zorgde. Aan bord 7 vergaloppeerde Anne Postma zich in de opening, probeerde uit alle macht nog een remise uit het vuur te slepen, maar zover liet zijn tegenstander het niet komen.

Ben Zee (foto 3 links) aan bord 8 had duidelijk het initiatief en de betere stelling, maar hij liet zich op een sluwe wijze mat zetten. Albert Bootsman deed precies het tegenovergestelde van Ben Zee. Na een minder goede stelling, wist hij alsnog verrassend de winst te pakken. Tussenstand na 7 partijen: 4 – 3 voor De Cirkel.

Alles hing af van de laatste partij van Henry van den Brink aan bord 4. In het eindspel had Van den Brink alleen nog zijn dame terwijl zijn tegenstander een toren en vier verbonden pionnen had. Normaliter verlies voor Van den Brink, maar met uiterste krachtinspanning wist hij pion na pion te veroveren. En uiteindelijk de winstgevende puntendeling uit het vuur te slepen.

BEKER Thomas Slijper (foto 5 links) maakte zijn favoriete rol waar door Hans van de Weteringh met 1.5 – 0.5 uit de beker te wippen. Van de Weteringh trok alle registers open tegen Thomas Slijper, maar moest ervaren dat zijn tegenstander in de huidige vorm, een moeilijk te overwinnen tegenstander is.

Het kwartet halvefinalisten met de licht favorieten Martijn Bakker en Thomas Slijper, moeten het opnemen tegen bekerspecialist Tom Pronk en de zeer gevaarlijke outsider Dominic van Dijk. Komende dinsdagavond zal aan het begin van de speelavond de loting voor de halve finale plaats vinden.

INTERNE COMPETITIE In de interne competitie deed Martijn Bakker goede zaken door Marnix Lukasse aan zijn zegekar te binden. Door deze winst is de top drie en wellicht het zo felbegeerde kampioenschap weer wat dichterbij gekomen.

Regerend kampioen Tom Pronk moet na zijn nederlaag tegen Rob Krouwel zijn titel prolongatie voorlopig in de ijskast zetten. Pronk kwam verkeerd uit de opening en Robert Krouwel zette gelijk druk op de koningsvleugel. Hij wist dit in een lange en spannende partij uiteindelijk ook te verzilveren. Door deze winst is de op de tweede plaats staande Krouwel de koploper tot op een minimaal verschil genaderd.

Jasper de Rijk (foto 1 rechts) en oud-voorzitter Tom Smit deelden na een boeiende partij de punten. Ondanks de remise was het voor De Rijk een zeer geslaagde avond, na een succesvol verlopen praktijkles wist hij het diploma jeugdtrainer 1 te bemachtigen.

De laatsten die de stukken dinsdagavond in de doos deden waren Eip Janssen en Kees van der Dussen. Janssen had vanaf het begin het initiatief en kreeg in het verloop van de partij ook de betere stelling. Van der Dussen ging, na zijn blamerende nederlaag op de maandagmiddag, uitsluitend voor de winst. Het remiseaanbod van de witspeler werd door Van der Dussen afgeslagen. Tot verbazing van de neutrale toeschouwers zelfs Kees van der Dussen de winst mee naar huis wist te nemen. Eip Janssen werd achteraf gestraft voor het niet slaan van een loper. Hij wilde te graag zijn paardenpaar behouden.

OVERIGE UITSLAGEN: Tim Evendijk – Egbert Aalbers 1-0, Fedde Kingma – Dick Wenning 1-0, Jan Hartsuiker – Sebo Nienhuis 0-1, Femke van Kampen – Stijn Kappert 0-1, Anton Spronk – Johan de Lange 0 -1. In remise eindigden de ontmoetingen: Jelle Bottema – Leo Lukasse, Ben Verduyn – Ruben de Vries, Louis van der Vos – Jim Pronk, Wim Bomhof – Pim Eimers en Gabriël van Gelder – Hans de Groot.

Na ronde 22 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 1009,00
2. Robert Krouwel 985,83
3. Dominic van Dijk 869,00
4. Martijn Bakker 867,67
5. Anne Postma 852,50
6. Tom Pronk 803,00
7. Marnix Lukasse 776,00
8. Peter van de Wijngaart 762,50
9. Henry van den Brink 742,50
10. Jan Willem Kinkel 723,50

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers is er bijna wekelijks een nieuwe koploper. Na ronde zeven voert Kees van de Voort de ranglijst weer aan. Van de Voort won zijn partij en directe concurrent Herman van Scherrenburg deelde de punten. Louis van der Vos is door zijn winst naar de tweede plaats gestegen. De felbegeerde koppositie is nu binnen handbereik

UITSLAGEN: Ben Verduyn – Louis van der Vos 0-1, Kees van de Voort – Hans Pasveer 1-0, Rob Broek – Tom Smit 0-1, Kees van Heerikhuize – Anneke Liefkens 1-0, Alex de Roovere – Joop de Feijter 0 -1, Klaas van de Wal – Kees van der Dussen 1- 0, Remy Mouthaan – Eip Janssen 0-1, Hans Meijer – Fons de Kort 0 -1 en Herman van Scherrenburg – Jelle Bottema eindigde in remise.

Na de zevende ronde bestaat de top 5 uit:

1. Kees van de Voort 149,00
2. Louis van der Vos 134,00
3. Herman van Scherrenburg 131,50
4. Tom Smit 121,50
5. Jelle Bottema 116,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur met uitzondering van de eerste maandag van de maand, dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.