Dominic van Dijk bekerfinalist bij De Cirkel

Dominic van Dijk heeft bij schaakvereniging De Cirkel een huzarenstukje uitgehaald door favoriet Thomas Slijper uit de beker te wippen.  In de interne competitie werd wederom fel gestreden om de punten. In de top deden Anne Postma en Henry van den Brink goede zaken door de volle winst te pakken. De onderlinge krachtsverschillen in de top zijn zo klein, dat de schakers wekelijks vol aan de bak moeten, wat weer garant staat voor veel vuurwerk.

Het tweede team van De Cirkel heeft afgelopen donderdag 21 maart in de zesde externe SOS-competitie het onderspit moeten delven tegen ASV 6. Door dit resultaat is het kampioenschap buiten bereik.

BEKER Dominic van Dijk is na zijn 2-0 zege op Thomas Slijper (foto 6 links) hard op weg om één van de te winnen prijzen binnen te slepen. In de eerste partij wist Van Dijk met zwart Thomas Slijper te verslaan. Dit betekende dat bij de tweede partij de druk helemaal op de schouders van Slijper kwam te liggen. De Wageninger en gewaardeerd competitieleider binnen De Cirkel nam de nodige risico’s om de stand weer gelijk te trekken.

Dominic van Dijk bleef rustig zijn eigen spel spelen en wist door een paar kleine foutjes van zijn tegenstander ook de tweede partij naar zich toe te trekken. De finale gaat nu tussen Dominic van Dijk en Tom Pronk, die eerder verrassend favoriet Martijn Bakker wist te verschalken.

INTERNE COMPETITIE Anne Postma deed goede zaken door regerend kampioen Tom Pronk te verslaan. Door deze winst stijgt Postma van de vierde naar tweede plaats. Zijn ultieme doel om kampioen te worden is gezien het verschil in punten nog ver weg.

Henry van den Brink (foto 3 links) is aan een ijzersterk seizoen bezig. Zowel intern als extern volgt de ene na de andere overwinning. Insiders zien hem voor de naaste toekomst als een kampioenskandidaat. In ronde 27 werd Marnix Lukasse met lege handen huiswaarts gezonden. Van den Brink stijgt door de behaalde winst van de achtste naar de zesde plaats.

Albert Bootsman consolideerde zijn plaats in de top tien door de behaalde remise tegen Hans van de Weteringh. In een mooie en snel gespeelde partij vlogen de stukken van het bord. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat beide zich tevreden moesten stellen met een puntendeling.

Jan Willem Kinkel (foto 1 links) moest zijn plaats in de top tien verdedigen tegen Tim Evendijk. De jongeling ging vol voor de winst om zo in de top tien te komen. Maar zover liet de sterke Kinkel het niet komen. De bereikte remise was een terechte uitslag.

Harold Boom wist reuzendoder Peter van de Wijngaart te verslaan. Door deze winst staat Boom op het punt een plaats te veroveren in de top tien. Jim Pronk is aan een stevige opmars bezig. Dat ondervond ook Jan Hartsuiker (foto 5 links), die na een klein foutje moest toezien hoe Pronk junior dit genadeloos afstrafte.

Aan Kees van der Dussen (foto 2 links) was de eer de eerste partij tegen nieuwkomer Daan van Pel te spelen. Van Pel (KNSB-rating 1681) is gezien zijn rating een vaste aanwinst voor de top twintig en misschien wel de top tien. Ondanks de hogere rating van zijn tegenstander probeerde Van der Dussen een positief resultaat uit het vuur te slepen, Uiteindelijk moest hij toch in een nederlaag berusten.

Met belangstelling werd ook uitgekeken naar de ontmoeting tussen Sebo Nienhuis (foto 4 links) en Fedde Kingma. Beide degelijk spelende schakers zijn aan elkaar gewaagd. Na een mooie partij werd een puntendeling overeen gekomen. Een uitslag waar beiden vrede mee hadden.

OVERIGE UITSLAGEN: Tom Smit – Marah al Khateeb 0-1, Herman van de Akker – Anton Spronk 1-0, Eip Janssen – Louis van der Vos 1-0, Wim Bomhof – Dick Wenning 0-1, Jasper de Rijk – Ben Verduyn 1-0 en Gijsbert Nagel – Femke van Kampen 0-1. In remise eindigden de ontmoetingen: Johan de Lange – Alfred Gaasbeek, Egbert Aalbers – Leo Lukasse en Ruben de Vries – Ben Zee.

Na ronde 27 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 1250,50
2. Anne Postma 1095,00
3. Robert Krouwel 1086,83
4. Martijn Bakker 1078,33
5. Dominic van Dijk 1003,50
6. Henry van den Brink 952,50
7. Tom Pronk 908,17
8. Albert Bootsman 902,00
9. Marnix Lukasse 893,50
10. Jan Willem Kinkel 883,00

EXTERN De reserves van De Cirkel 2 hebben met 5,5 -2,5 verloren van medekoploper ASV 6. Als eerste speelde Louis van der Vos remise. De topborden presteerden weer goed. Anton Spronk had aan bord 1 een winnende aanval met loper, toren en dame op de koning van zijn tegenstander.

Ook de aan bord 2 spelende Egbert Aalbers won na een boeiende en knap gespeelde partij.De overige spelers Tom Smit, Fedde Kingma, Robert Degenhart, Kees van der Dussen en Leo Lukasse gingen teleurgesteld met lege handen naar huis. Leo Lukasse had de betere stelling en de winst binnen handbereik, maar door een vorkje ging hij alsnog ten onder.

JEUGD Vier jeugdschakers van De Cirkel, die samen het team van de Callunaschool (foto 7) vormen, hebben zaterdag 23 maart een fantastisch resultaat behaald bij het schoolschaken. In een sterk bezette halve finale wisten zij een mooie zesde plaats te behalen. Dit betekent deelname aan de finale die op zaterdag 6 april in Warnsveld zal worden gehouden. De kanjers van dit team zijn Alexander Ivanov, Megi Shirokova, Yarik Shirokov en Kelvin Ma.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK De top vier bij de 50-plussers speelden remise. Daardoor kon de op de vijfde plaats staande Kees van de Voort, die wel wist te winnen, wat inlopen op de koplopers. De verschillen in de top vijf zijn minimaal en het wordt met de week spannender wie uiteindelijk eind mei de felbegeerde kampioenstrofee naar huis mag nemen. Wellicht kunnen ook Eip Jansen en Ben Verduyn, respectievelijk zesde en zevende, zich nog in het strijdgewoel mengen.

UITSLAGEN: Kees van de Voort – Rob Broek 1-0, Kees van Heerikhuize – Alex de Roovere 1- 0, Klaas van de Wal – Hans Meijer 1-0, Remy Mouthaan – Fons de Kort 1-0, Fred Post – Hans Pasveer 1-0, Els Creutzberg – Anneke Liefkens 0-1. In remise eindigden de partijen tussen Ben Verduyn – Tom Smit, Jelle Bottema – Eip Janssen, Louis van der Vos – Herman van Scherrenburg en Joop de Feijter – Kees van der Dussen.

Na de twaalfde ronde bestaat de top 5 uit:

1. Louis van der Vos 224,00
2. Jelle Bottema 222,83
3. Tom Smit 220,00
4. Herman van Scherrenburg 215,50
5. Kees van de Voort 214,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.