Goede zaken hoofdmacht schaakvereniging De Cirkel

EDE Het eerste team van De Cirkel heeft donderdag 14 maart goede zaken gedaan. In een spannende wedstrijd werd directe concurrent SV Doorn-Driebergen met 5-3 verslagen. Na deze winst in de zesde ronde staat De Cirkel voorlopig op de eerste plaats in de tweede klasse. De Baarnse S.V. (spelen morgen donderdag 22 maart) tegen SV Hoogland 2, staat er virtueel met een verliespunt minder beter voor.

INTERNE COMPETITIE Minimale verschuivingen in de top tien van de interne competitie. De top drie was met kennisgeving afwezig en de ontmoeting tussen de nummers vier en vijf eindigde in remise. Marnix Lukasse was de enige speler uit de top tien die de volle buit mee naar huis mocht nemen. Buiten de top tien waren er enkele verrassende uitslagen te noteren. Zo wonnen Ruben de Vries, Stijn Kappert, Anton Spronk en Robert Degenhart van sterk ingeschaalde spelers.

Bij de ontmoeting tussen Anne Postma en Dominic van Dijk stond een plaatsje in de top drie op het spel. In een boeiende partij leek Postma in het middenspel voordeel te krijgen, maar Van Dijk had een schitterend antwoord op de dreiging. In het eindspel gingen beide schakers nog voor de volle winst maar meer dan een puntendeling zat er voor beide niet in.

Ook Henry van den Brink en Tom Pronk deelden uiteindelijk de punten. Maar hier ging wel een mooie en spannende partij aan vooraf. Albert Bootsman wist zijn plaats in de top tien te consolideren door van de sterke Peter van de Wijngaart een half puntje af te snoepen. Marnix Lukasse wist met zwart jongeling en de dit seizoen sterk opererende Tim Evendijk te verschalken. Door deze winst stijgt Lukasse van de negende naar de zevende plaats. Tim Evendijk blijft elfde en een plaats in de top tien is nog steeds binnen handbereik.

Harold Boom  moest winnen om weer in de buurt van de top tien te komen. Tegenstander Ben Zee had hier geen boodschap aan en wist heel knap een verdiende remise uit het vuur te slepen. Hans van de Weteringh ging er eens goed voor zitten om supertalent Frank van Wijngaarden te bedwingen. In een enerverende partij wist Van Wijngaarden pas in het eindspel, met zijn geliefde torenspel, een bres te slaan in de verdediging van zijn tegenstander en de partij naar zich toe te trekken.

Een boeiende partij was ook die tussen Jan Willem Kinkel en Hans de Groot (foto 4 links). Beide spelers kennen een heel sterk seizoen en gingen voor de volle winst, maar moesten uiteindelijk zich tevreden stellen met de bereikte puntendeling.

Het bestuurlijk onderonsje tussen Jim Pronk en Ben Verduyn werd een ongelijke strijd. Volgens insiders moet Jim Pronk minimaal in de top twintig staan. Hij had dan ook geen kind aan zijn collega-bestuurder en stuurde hem met lege handen huiswaarts.

Ruben de Vries verraste Herman van den Akker in een zeer sterk gespeelde partij. Van den Akker dacht dat hij gewonnen stond en deed in zijn ogen een verkeerde zet welke een dik verdiende winst voor De Vries opleverde. In de analyse liet Ruben de Vries zien dat ook alle andere mogelijke zetten tot zijn winst zou hebben geleid.

OVERIGE UITSLAGEN: Anton Spronk – Alfred Gaasbeek 1-0, Jelle Bottema – Fedde Kingma 0-1, Dick Wenning – Stijn Kappert 0-1, Wim Bomhof – Eip Janssen 0-1, Louis van der Vos – Femke van Kapen 1-0, Jasper de Rijk – Egbert Aalbers 0-1, Robert Degenhart – Tom Smit 1-0 en Marah al Khateeb – Sebo Nienhuis 1-0. In remise eindigden de ontmoetingen: Leo Lukasse – Jan Hartsuiker en Pim Eimers – Kees van der Dussen.

Na ronde 26 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 1196,50
2. Robert Krouwel 1066,67
3. Martijn Bakker 1051,00
4. Anne Postma 1025,00
5. Dominic van Dijk 954,17
6. Tom Pronk 915,17
7. Marnix Lukasse 890,33
8. Henry van den Brink 886,50
9. Albert Bootsman 870,50
10. Jan Willem Kinkel 850,00

EXTERN Het eerste team van De Cirkel in de aanhef beschreven een schitterend resultaat door het sterke team van SV Doorn-Driebergen te verslaan.De ontmoeting begon met een nederlaag van Albert Bootsman aan bord 6, door een onnauwkeurige zet was er voor Bootsman geen redden meer aan.

De eerste bordspeler Dominic van Dijk haalde een verdienstelijke remise binnen. Kort daarna moest Peter van de Wijngaart aan bord 5 in een betere stelling ook een puntendeling toestaan. Voor de eerste winstpartij zorgde Anne Postma aan bord 2, waarna de tussenstand weer gelijk was.

Aan bord 8 was het daarna Johan de Lange die in een ijzersterk gespeelde pot met een knappe winst De Cirkel op voorsprong zette. De dit seizoen sterk spelende Jan Willem Kinkel vergrootte de voorsprong door aan bord 4 de volle buit te pakken. Door deze winst was minimaal een gelijkspel zeker gesteld maar het team van De Cirkel wilde meer.

Henry van den Brink aan bord 3 speelde remise en de winst voor De Cirkel was hiermede bezegeld. Zoals gewoonlijk komt de aan bord 7 spelende Harold Boom altijd in tijdnood. Ook in deze ontmoeting kwam Boom in ernstige tijdnood, maar met veel kunst en vliegwerk wist hij alsnog een remise binnen te slepen. Met als eindresultaat de 5-3 zege van een echt team.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Opnieuw een nieuwe koploper bij de 50-plussers. Louis van der Vos is opnieuw lijstaanvoerder, doordat hij zelf wist te winnen en zijn naaste concurrenten kostbare puntjes lieten liggen. De verschillen in de top vijf zijn minimaal, Kampioen zal waarschijnlijk uit de top vijf komen, maar wie van hen eind mei als kampioen kan worden gehuldigd blijft vooralsnog een grote vraag.

UITSLAGEN Herman van Scherrenburg – Kees van de Voort 0-1, Kees van der Dussen – Rob Broek 1 – 0, Eip Janssen – Louis van der Vos 0-1, Hans Pasveer – Joop de Feijter 1-0, Fons de Kort – Els Creutzberg 0-1, Alex de Roovere – Remy Mouthaan 1-0 en Hein den Hollander – Klaas van de Wal 0 -1. In remise eindigden: Tom Smit – Jelle Bottema en Kees van Heerikhuize – Fred Post.

Na de elfde ronde bestaat de top 5 uit:

1. Louis van der Vos 212,00
2. Jelle Bottema 208,33
3. Tom Smit 201,50
4. Herman van Scherrenburg 197,50
5. Kees van de Voort 191,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn       

Reacties gesloten.