Tom Pronk in finale beker bij De Cirkel

Bij schaakvereniging De Cirkel werd naast de reguliere interne competitie ook een van de twee halve bekerfinales gespeeld. Tom Pronk wist heel verrassend de torenhoge favoriet Martijn Bakker uit de bekerstrijd te wippen. De verliezende halvefinalist was heel teleurgesteld en een illusie armer, maar gaf wel aan dat de overwinning van Tom Pronk dik verdiend was.

In de interne competitie mochten deze week weer een paar verrassende uitslagen worden genoteerd. Ook is het Albert Bootsman gelukt om zich weer in de top tien te nestelen. Door een verdiende zege staat Bootsman nu op de achtste plaats.

BEKERSTRIJD De ontmoeting in de halve finale tussen Tom Pronk (foto 1 links) en Martijn Bakker is een prooi geworden voor de regerend clubkampioen. Pronk speelde de eerste partij met zwart en wist Bakker in slechts 14 (!) zetten te verschalken. Martijn Bakker moest de tweede partij winnen om nog een barrage uit het vuur te slepen. De druk lag dus in de tweede partij bij Bakker. Hij moest risico’s nemen die helaas voor hem verkeerd uitvielen.

In het eindspel, was er mede door de tijdsdruk, geen eer meer voor Bakker te behalen en nam hij de door Pronk aangeboden remise aan. Wie Tom Pronk in de finale zal tegenkomen moeten nog even worden afgewacht. De geplande halve finale tussen Thomas Slijper en Dominic van Dijk, moest vanwege andere verplichtingen van Van Dijk worden uitgesteld.

INTERNE COMPETITIE Voorzitter Anne Postma (foto 2 links) wist door een knappe overwinning op de ijzersterke Henry van den Brink zijn vierde plaats te consolideren. Een plaatsje in de top drie is voor Postma binnen handbereik. Jeugdtrainer Tim Evendijk kende een sterke avond gezien zijn mooie overwinning op Peter van de Wijngaart. Door deze overwinning staat Evendijk nu elfde en zijn streven om in de top tien te staan is zeker geen utopie.

Albert Bootsman (foto 3 links) speelde een wereldpartij tegen de sterke Marnix Lukasse. Bootsman is door de verdiende overwinning de top tien binnen gekomen en staat nu achtste. Hans van de Weteringh moet zijn aspiraties voor een plaats in de top tien voor even in de ijskast zetten. In een spannende en lange partij tegen Hans de Groot (foto 4 links) moest hij in het eindspel uiteindelijk de vlag strijken.

Leo Lukasse leverde het bewijs, door een knappe zege op de gerenommeerde schaker Sebo Nienhuis, hij steeds dichterbij het schaakniveau van zoonlief (Marnix) komt. Louis van der Vos heeft tevergeefs geprobeerd een einde te maken aan de ongeslagen status van Kees van Dijk (foto 5 links). Beide schakers staan bekend om hun degelijke spel waarbij geen onnodige risico’s worden genomen. De uiteindelijke puntendeling was de terechte uitslag.

OVERIGE UITSLAGEN: Eip Janssen – Marah al Khateeb 0-1, Fedde Kingma – Pim Eimers 1-0, Jan Hartsuiker – Jasper de Rijk 1-0, Kees van der Dussen – Jelle Bottema 0-1, Ben Verduyn – Anton Spronk 0-1 en Tom Smit – Jim Pronk 0-1. In remise eindigden de ontmoetingen: Alfred Gaasbeek – Ben Zee, Johan de Lange – Harold Boom, Ruben de Vries – Egbert Aalbers en Stijn Kappert – Wim Bomhof.

Na ronde 25 bestaat de top tien uit:

1. Thomas Slijper 1168,50
2. Robert Krouwel 1042,50
3. Martijn Bakker 1025,67
4. Anne Postma 995,50
5. Dominic van Dijk 922,17
6. Tom Pronk 876,83
7. Henry van den Brink 858,00
8. Albert Bootsman 829,50
9. Marnix Lukasse 827,00
10. Jan Willem Kinkel 824,17

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Ook deze week is er bij de 50-plussers weer een nieuwe koploper. Herman van Scherrenburg won terwijl de naaste concurrenten puntjes lieten liggen. Gezien de onderlinge verschillen in de top is het goed mogelijk dat volgende opnieuw de ‘oudjes’ een nieuwe lijstaanvoerder zien opduiken.

UITSLAGEN: Kees van der Dussen – Kees van Heerikhuize 1-0, Rob Broek – Fons de Kort 1-0, Hans Pasveer – Herman van Scherrenburg 0-1, Klaas van de Wal – Fred Post 0-1, Hans Meijer- Anneke Liefkens 1-0, Els Creutzberg – Alex de Roovere 0-1, Hein den Hollander – Ben Verduyn 0-1. In remise eindigden: Louis van der Vos – Kees van de Voort en Joop de Feijter – Tom Smit.

Na de tiende ronde bestaat de top 5 uit:

1. Herman van Scherrenburg 197,50
2. Jelle Bottema 189,83
3. Tom Smit 185,83
4. Louis van der Vos 181,00
5. Eip Janssen 163,83

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Reacties gesloten.