Jasper de Rijk en Anne Postma vallen in de prijzen bij De Cirkel

Jasper de Rijk en Anne Postma hebben in de laatste ronde beslag gelegd op respectievelijk de runner-up cup en de rating trofee. Beide winnaars zullen samen met kampioen Thomas Slijper gehuldigd worden op de Algemene Ledenvergadering welke gehouden zal worden op 27 augustus.

De samenstelling van de top tien is de laatste ronde niet gewijzigd. Net buiten de top tien zijn Albert Bootsman en Tim Evendijk beland, zij hebben nu al aangegeven dat ze dit volgend seizoen gaan recht zetten.  Tom Smit is, na een zeer spannende competitie, de nieuwe kampioen geworden bij de 50+ groep.   Bij de jeugd komen de spelers van de subgroep als de topgroep volgende week nog in actie voor hun allerlaatste ronde, zodat ook daar de prijzen verdeeld kunnen worden.

INTERNE COMPETITIE De sterke Jan Willem Kinkel wist tegen kampioen Thomas Slijper een dik verdiende remise uit het vuur te slepen. De op de derde plaats staande Henry van den Brink had de uitdaging om schaaktalent Frank van Wijngaarden (foto 1 links) te bedwingen. Na een boeiende partij, waarin beide spelers voor de winst gingen, werd uiteindelijk een puntendeling overeengekomen. Een uitslag waar ze beide vrede mee hadden.

Anne Postma deed in de laatste ronde heel goede zaken door zijn directe concurrent Dominic van Dijk met lege handen huiswaarts te sturen. Door deze knappe overwinning stijgt Postma niet allen van de zesde naar de vierde plaats maar is hij ook winnaar geworden van de rating trofee.  Tom Pronk bond Johan de Lange aan zijn zegekar en stijgt hierdoor van de zevende plaats naar de zesde plaats.

Tim Evendijk (foto 2 links) en Marnix Lukasse wisten in hun onderlinge strijd dat alleen winst hen een mogelijke plaats in top tien zou bezorgen. Na een lange en mooie partij zat er voor beiden niet meer in dan een puntendeling.

Albert Bootsman (foto 3 links) verraste met een mooie zetcombinatie in het middenspel Gabriël van Gelder. Ondanks deze winst is Bootsman, net buiten de top tien, op een eervolle elfde plaats geëindigd. Ben Zee (foto 4 links) en collega jeugdtrainer Egbert Aalbers speelden een boeiende en strategisch sterke partij. De uiteindelijke overeengekomen remise was gezien het spelbeeld de juiste uitslag.

Voor Jasper de Rijk (foto 5 rechts) werd het toch een ietwat teleurstellende avond. De Rijk die bij zowel de rating trofee als de runner-up cup aan de leiding ging wist dat winst nodig was om beide prijzen in de wacht te slepen.  Tegenstander Anton Spronk had hier uiteraard geen boodschap aan en wist na een zware partij de winst naar zich toe te trekken. Ondanks het verlies heeft De Rijk meer dan verdiend beslag gelegd op de runner-up cup.

OVERIGE UITSLAGEN: Jan Hartsuiker – Jim Pronk 1 – 0, Femke van Kampen – Ruben de Vries 0 – 1, Louis van der Vos – Tom Smit 0 – 1, Wim Bomhof – Stijn Kappert 1 – 0, Pim Eimers – Dick Wenning 0 – 1, Eip Janssen – Sebo Nienhuis 1 – 0 en Kees van Dijk – Leo Lukasse 1 – 0. In remise eindigden: Alfred Gaasbeek – Peter van de Wijngaart, Fedde Kingma – Kees van der Dussen, Herman van den Akker – Hans van de Weteringh en Robert Degenhart – Jelle Bottema.

Eindstand top tien na ronde 36:

 1. Thomas Slijper 1579,50
 2. Martijn Bakker 1421,33
 3. Henry van den Brink 1366,50
 4. Anne Postma 1321,50
 5. Dominic van Dijk 1320,50
 6. Tom Pronk 1293,00
 7. Robert Krouwel 1283,83
 8. Harold Boom 1236,17
 9. Jan Willem Kinkel 1142,67
 10. Frank van Wijngaarden 1094,50

RUNNER-UP De Runner-up trofee is gewonnen door Jasper de Rijk (foto7) met 12 plaatsen. Ruben de Vries is met 10 plaatsen op een eervolle tweede plaats geëindigd met 10 plaatsen. Derde is Tim Evendijk geworden met 7 plaatsen. Het is niet verwonderlijk dat we drie jongelingen in de top drie vinden. Deze kanjers gaan overigens volgend seizoen samen met Stijn Kappert, Jim Pronk en Pim Eimers deel uitmaken van veredeld jeugdteam wat in de externe S.O.S. competitie gaat spelen

RATING TROFEE  In de laatste ronde is het onze voorzitter Anne Postma (foto 6) gelukt om toch één van de te verdelen prijzen in de wacht te slepen. Door winst met zwart op Dominic van Dijk kwam hij uit op 129 punten en streefde hij Jasper de Rijk, die met 111 punten tweede is geworden, voorbij. Ruben de Vries is op een eervolle derde plaats geëindigd met 109 punten.

JEUGD Bij de jeugd deden maar liefst dertien jeugdschakers stappenexamen. Onder toeziend oog van examinator Ben Zee slaagden ze allemaal. Op dinsdag 4 juni zullen de diploma’s worden uitgereikt. Bij de jeugd valt op 4 juni de beslissing wie er uiteindelijk met een beker naar huis mag gaan. Zowel in de subgroep als topgroep wordt dan de laatste ronde van deze competitie gespeeld.  Aansluitend zal vanaf 19.45 uur de prijsuitreiking en huldiging plaats vinden.  Belangstellenden zijn meer dan welkom om bij deze feestelijke afsluiting op 4 juni aanwezig te zijn.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Tom Smit (foto 8 rechts) is de trotse kampioen geworden bij de vijftig plussers. Hij prolongeert hierdoor de titel die hij ook in de 1e helft van het seizoen 2018/2019 wist te machtigen. Zelf won Tom Smit in de laatste ronde, terwijl zijn naaste belagers remise speelden.

Uitslagen ronde 20: Tom Smit – Jelle Bottema 1 – 0, Kees van der Dussen – Joop de Feijter 1 – 0, Alex de Roovere – Fons de Kort 1 – 0, Hans Pasveer – Kees van Heerikhuize 0 – 1 en Hans Meijer – Klaas van de Wal 0 – 1. In remise eindigden: Louis van der Vos – Kees van de Voort en Rob Broek – Anneke Liefkens.

Eindstand na twintigste ronde:

 1. Tom Smit 371,83
 2. Kees van de Voort 358,67
 3. Louis van der Vos 348,50
 4. Herman van Scherrenburg 313,00
 5. Kees van der Dussen 308,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren),  e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn                                                                         

Reacties gesloten.