Minimale verschuivingen in top tien bij De Cirkel

Zowel koploper Thomas Slijper als zijn naaste achtervolger Martijn Bakker wonnen hun partij. Met nog drie ronden te gaan kan het kampioenschap Thomas Slijper bijna niet meer ontglippen. In de top tien stegen zowel Henry van de Brink als Harold Boom een plaatsje, ze staan nu respectievelijk vierde en zevende. Het grote schaaknieuws van deze week bij de Cirkel was de bijzonder knappe prestatie van Frank van Wijngaarden op het NK in de B categorie (t/m 16 jaar). Jasper de Rijk deed door zijn overwinning goede zaken in de strijd van zowel de runner-up trofee als de rating-cup.

INTERNE COMPETITIE Lijstaanvoeder Thomas Slijper (foto 1 links) kende met zwart geen pardon met Anne Postma, na een boeiende partij wist Slijper ook Postma aan zijn zegekar te binden. Ook Martijn Bakker (foto 2 links) wist de volle buit binnen te halen, maar moest hiervoor wel alle hens van dek halen om tegenstander Tom Pronk met lege handen naar huis te kunnen sturen.

Henry van den Brink en Harold Boom, twee schakers die weinig voor elkaar onderdoen, speelden een lange en ingewikkelde partij, de uiteindelijke remise was een terechte uitslag. Bijzonder knap was de winst die Johan de Lange met zwart wist te behalen op Marnix Lukasse. Door dit verlies is Lukasse zijn plaatsje in de top tien verspeeld, hij heeft nog drie ronden om dit weer goed te maken.

Herman van den Akker wist met zwart de sterke Peter van de Wijngaart in een mooie en spannende partij te verschalken. Door deze winst vinden we Van den Akker weer terug in top twintig. Ook Anton Spronk (foto 3 links) en Jim Pronk vochten voor een plaats in de top twintig. Beiden gingen voor de overwinning, maar meer dan een puntendeling zat er dit keer niet in.

Jeugdtrainer Jasper de Rijk wist de sterke en in vorm zijnde Leo Lukasse (foto 4 links) te verslaan. Derhalve een zwarte avond voor de familie Lukasse, zowel vader Leo als zoon Marnix, gingen met lege handen naar huis. De Rijk deed door deze winst goede zaken in de runner-up en rating trofee.

Dick Wenning had weer zo’n avond dat het opeens wel lukte, Kees van der Dussen (foto 5 links) werd hier het slachtoffer van en werd met lege handen huiswaarts gezonden. Rode lantaarn drager Gijsbert Nagel speelde een sterke partij tegen Pim Eimers. Nagel kwam veel beter uit de opening en het zag er lang naar uit dat Nagel zijn eerste punten zou gaan pakken. In het eindspel sloeg de vermoeidheid bij Nagel toe, waarna Eimers alsnog de winst kon pakken.

OVERIGE UITSLAGEN: Sebo Nienhuis – Jelle Bottema 1 – 0 en Daan van Pel – Tom Smit 1 – 0. In remise eindigden: Ben Zee – Kees van Dijk, Egbert Aalbers – Albert Bootsman, Ben Verduyn – Stijn Kappert, Tim Evendijk – Hans van de Weteringh, Louis van der Vos – Fedde Kingma, Wim Bomhof – Femke van Kampen en Marah al Khateeb – Jan Hartsuiker.

Na ronde 33 bestaat de top tien uit:

 1. Thomas Slijper 1486,00
 2. Martijn Bakker 1343,00
 3. Dominic van Dijk 1280,50
 4. Henry van den Brink 1244,00
 5. Anne Postma 1232,50
 6. Robert Krouwel 1224,17
 7. Harold Boom 1123,50
 8. Tom Pronk 1123,00
 9. Jan Willem Kinkel 1022,17
 10. Albert Bootsman 993,67

RUNNER-UP In de strijd om de Runner-up trofee staat Jasper de Rijk eerste met 13 plaatsen. Op de tweede plaats vinden we Robert Degenhart met 11 plaatsen. Gedeeld derde staan Hans van de Weteringh en Ruben de Vries met elk 9 plaatsen.

RATING TROFEE  De top drie met de hoogste ratingwinst zijn Anne Postma met 120 punten, gevold door Ruben de Vries met 103 punten en Jasper de Rijk met 102 punten.

FRANK VAN WIJNGAARDEN Cirkelaar Frank van Wijngaarden heeft op het NK (Nederlands Kampioenschap) t/m 16 jaar, welke plaats vond in de week van 29 april t/m 4 mei in Assen, een excellente prestatie geleverd. Van Wijngaarden had zich geplaatst bij de beste 16 schakers in zijn leeftijdscategorie tot en met 16 jaar, op zich is dat al een prestatie van formaat, maar Frank van Wijngaarden wilde meer!

Met een score van 4 uit 6, behaalde hij een gedeelde 5e/8e plaats. Op basis van “weerstandspunten” werd Frank uiteindelijk achtste. Slechts één nederlaag, twee keer remise en maar liefst drie overwinningen, een score waar je alleen maar van kunt dromen. Schaakvereniging De Cirkel wil hem feliciteren met het schitterende resultaat en ze zijn er trots op dat een schaker uit de jeugdopleiding van De Cirkel het al zover geschopt heeft.

JEUGD Op zaterdag 11 maart zal het PJK (Persoonlijk Jeugd Kampioenschap) van de OSBO voor 7, 8 en 9 jarigen plaats vinden bij De Cirkel. In denksportcentrum De Open Hof, sponsor van deze happening, beginnen om 13.00 uur de eerste partijen. Van De Cirkel zullen Bram Feenstra, Rachel van Wijngaarden en Yarik Shirokov, proberen een prijs in de wacht te slepen. Belangstellenden zijn van harte welkom (toegang gratis).

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Ook in de zeventiende ronde werd er bij de vijftig plussers weer volop strijd geleverd. Koploper Kees van de Voort kwam zelf niet in actie maar zijn naaste concurrenten verzuimden hiervan te profiteren, dus blijft Van de Voort ook na ronde zeventien de trotse lijstaanvoeder. Met nog drie ronden te gaan, is er volop spanning in de top, er zijn nog steeds vijf kandidaten voor de eindoverwinning.

Uitslagen ronde 17: Tom Smit – Kees van Heerikhuize 0 – 1, Jelle Bottema – Kees van der Dussen 0 -1, Fons de Kort – Anneke Liefkens 0 – 1, Alex de Roovere – Fred Post 1 – 0 en Klaas van de Wal – Els Creutzberg 1 – 0. In een puntendeling eindigden: Herman van Scherrenburg – Ben Verduyn, Louis van der Vos – Hans Pasveer en Rob Broek – Remy Mouthaan.

Na de zeventiende ronde bestaat de top 5 uit:

 1. Kees van de Voort 328,83
 2. Tom Smit 295,17
 3. Herman van Scherrenburg 285,50
 4. Louis van der Vos 283,00
 5. Jelle Bottema 270,33

 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.  Inlichtingen bij wedstrijdleider Thomas Slijper tel. 06-44431028 (buiten kantooruren), e-mail thomas.slijper@gmail.com of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn                                                                         

Reacties gesloten.