Cirkel 2 haalt meedogenloos uit in 1e ronde van SOS competitie

In de eerste ronde, gespeeld op 31 oktober, behaalde ons tweede team, na een bewogen schaakavond, een dik verdiende 6,5-1,5 overwinning op ASV 7.

Invaller Ben Verduyn zette aan bord 5 de toon voor een succesvolle avond. Ben zette zijn tegenstander Hans Meijer vanaf de opening onder druk. In het middenspel deed Meijer een paar minder goede zetten, waarvan Ben optimaal profiteerde. In een mooie mat aanval wist hij zijn tegenstander al voor negen uur te verschalken.

Fedde Kingma zorgde voor het tweede punt, met een penning wist hij in het middenspel een paard te winnen van Jelle Noordhuis. Dit materiaal voordeel liet Fedde zich niet meer ontnemen en hij speelde de partij vakkundig uit.

Leo Lukasse vergaloppeerde zich in de opening, met als gevolg verlies van een paard. Hij probeerde nog een puntendeling uit het vuur te slepen, maar zijn tegenstander dacht daar anders over en gaf ASV weer hoop.

Egbert Aalbers aan bord 2 speelde een puike partij, hij zette een aanval op met twee torens, een paard en zijn dame, winst zou een kwestie van tijd zijn. Zijn tegenstander Herman de Munnik wist met enig kunst en vliegwerk zijn twee torens, die tot op dat moment buiten spel stonden, in de strijd te betrekken. Er ontstond een gelijk opgaand eindspel welke wel in remise zou gaan eindigen, maar Egbert wist met een dubbele aanval een paard te veroveren, waarna zijn tegenstander de strijd staakte.

Cees van der Dussen leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan, toen hij al in de opening een stuk wist te winnen. Zijn tegenstander Thijs Stomphorst vocht terug met een mooie vork, waarna de materiële stand weer gelijk stond. Cees stond positioneel echter veel beter en had volgens insiders de partij moeten winnen. Op dat moment bood Stomphorst remise aan, maar bij een tussenstand 3-1 wilde Cees geen risico nemen. Cees had genoeg tijd op de klok en ging rustig wachten totdat de zege voor De Cirkel veilig zou zijn. Nadat Femke van Kampen haar partij had gewonnen, accepteerde Cees het remise aanbod.

Femke van Kampen speelde aan bord tegen Cor van de Jagt een mooie en boeiende partij. In het middenspel zette Femke haar tegenstander onder druk, won vervolgens materiaal en speelde de partij daarna mooi uit.

Met nog op twee borden strijd, was de overwinning dus binnen, 4,5-1,5. Zowel Tom Smit als Anton Spronk wilden echter de volle buit mee naar huis nemen. Bij beide partijen ging de klok een hoofdrol spelen.

In een spannend eindspel had de tegenstander van Tom Smit minder dan een minuut op de klok en de overwinning was voor Tom heel dichtbij, totdat hij zich zelf schaak zette en hiervoor twee minuten straf kreeg. In een zinderend slot hield Tom het hoofd koel en stuurde zijn tegenstander alsnog met lege handen huiswaarts.

Aan bord 1 trof Anton Spronk in Christiaan Simons een zeer pittige tegenstander. Beide spelers maakte geen enkel foutje en de spanning was dan ook om te snijden. Met nog een paar minuten op de klok greep de wedstrijdleider in, hij constateerde dat de klok van Simons niet goed werkte. In plaats van tien seconden extra per zet kreeg Simons telkens maar één seconde extra. Volop commotie, begrijpelijk na zo’n zware schaakavond, maar Anton liet zich niet van de wijs brengen en wist zijn tegenstander met een mooie mat aanval alsnog te verslaan.

Het spreekwoord: de eerste klap is een daalder waard, is zeker op de prestatie van ons 2e team van toepassing.

Dinsdag 19 november is ons 2e team gastheer van Zevenaar 2.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.