Felle strijd op eerste speeldag in 2020

Voorafgaand aan de speeldag op 7 januari wenste voorzitter Anne Postma iedereen een heel goed 2020 en overhandigde hij Albert Bootsman De Open Hof bokaal, met inscriptie, welke door Bootsman op 17 december was gewonnen. Omdat een gedeelte van de top tien spelers in de SOS competitie uitkwamen was er voor de interne competitie een beperkt programma en waren er minimale verschuivingen in de top tien.

Met spanning werd uitgekeken naar de ontmoeting tussen Frank van Wijngaarden en de met zwart spelende Jim Pronk. Na de Franse opening waarin zwart wat passiever kwam te staan, ontstond er een interessant middenspel waarin wit uiteindelijk een kwaliteit wist te winnen. In het eindspel stond Frank totaal gewonnen maar door een heel verrassend zetje wist Jim alsnog een remise af te dwingen.

Ruben de Vries wist in zijn partij tegen Tom Pronk heel lang stand te houden, maar in het eindspel moest hij, mede door tijdsdruk, de vlag strijken.

Alfred Gaasbeek steekt in blakende vorm, met een overrompelde aanval wist hij Marnix Lukasse te verschalken. Door deze winst stijgt Alfred van de tiende naar de achtste plaats.

De langste, maar ook heel spannende partij was die tussen Tim Evendijk en Anne Postma. Beide spelers willen zo snel mogelijk weer in de top tien staan en winst was dan ook een must. In een boeiende en gelijk opgaande partij ging in het eindspel de klok meespelen. Beide spelers waren beland in het secondespel, waarbij Tim uiteindelijk het koelst bleef en de verdiende winst mee naar huis mocht nemen. Door deze winst is Tim gestegen naar de dertiende plaats.

Egbert Aalbers ontregelde met wit in de opening de pionstelling van Sebo Nienhuis, wat wit een pluspion opleverde. In het middenspel werden de zware stukken afgeruild, waarna Egbert de pluspion in het eindspel wist te verzilveren.

De partij tussen Hans de Groot en Jasper de Rijk werd er één om van te smullen. Beide spelers zochten de aanval, waarna er in het middenspel een zeer complexe stelling op het bord stond. Jasper wist met een paar goed doorgedachte zetten de barrière van Hans te doorbreken en daarmee de verdiende winst te pakken.

Nestor Shirokov zit duidelijk in de winning mood, na recentelijk twee jeugdtoernooien op zijn naam te hebben gezet, wist hij ook in de interne competitie de volle buit te pakken. Tegenstander Robert Degenhart kwam nog wel goed uit de opening maar in het middenspel moest hij al gauw zijn meerdere erkennen in de jongeling.

Een bizarre partij werd die tussen Thijs Postma en Pim Eimers. In de opening verloor Pim een pion, waarna er in het middenspel nog meer materiaal verloren ging. Opgeven komt echter niet voor in het woordenboek van Pim en hij wist heel verrassend het eindspel alsnog de partij naar zich toe te trekken en Thijs mat te zetten.

In de zestiende ronde was er ook succes voor Gijsbert Nagel, hij wist ondanks materiële achterstand, de moe gestreden Femke van Kampen een puntendeling af te snoepen.

Fedde Kingma en Penka Shirokova begonnen beide optimistisch en goed gehumeurd aan de zestiende ronde. In het middenspel wist Fedde licht materieel voordeel te behalen waarna hij dit op zijn bekende degelijke wijze uitspeelde naar een verdiende winst.

Gedetailleerde informatie over de stand, uitslagen en ELO kunt u vinden op onderstaande links:

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.