Frank, Tom, Dominic en Harold naar halve finale beker

Op 28 januari werden de kwartfinales van de beker gespeeld. De kwartfinalisten in de bekerstrijd hebben veel vuurwerk laten zien, alle acht schakers waren er op gebrand om door te dringen tot de halve finale. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat Frank van Wijngaarden, Tom Pronk, Dominic van Dijk en Harold Boom in de koker zitten voor de loting van de halve finale.

Alfred Gaasbeek had duidelijk niet zijn avond. De eerste partij ging gelijk op, tot dat Alfred in het middenspel enkele minder goede zetten deed en Harold Boom de winst voor het oprapen had. In tweede partij speelde Alfred alles of niets, met als resultaat dat hij al in de opening mistastte en Harold ook de tweede partij op zijn naam kon schrijven.

In de eerste partij tussen Frank van Wijngaarden en Henry van den Brink opende Frank met een agressieve stelling. In het middenspel wist Frank met een trucje diep door te dringen in de koningsstelling van Henry en hierbij een paard te winnen, waardoor de partij was beslist. Na een ietwat onnauwkeurige zet van Henry kreeg Frank in de tweede partij het initiatief. Er ontstond een strategisch middenspel, wat na een paar afwikkelingen leidde tot een redelijk gelijk eindspel. Henry moest, om de stand weer gelijk te trekken, risico nemen, wat uiteindelijk zijn tweede nederlaag betekende.

Albert Bootsman en Dominic van Dijk waren beide fel gebrand om een plaats in de halve finale te bemachtigen. De eerste partij werd een prooi Dominic maar Albert trok de stand weer gelijk door de tweede partij te winnen. Snelschaakpartijen moesten dus de beslissing gaan brengen. In de eerste partij vergat Albert even de klok en er zat niets anders op om te proberen de stand in de tweede partij weer recht te trekken. Door de spanning en tijdsdruk deed Albert één verkeerd zetje, waardoor Dominic ook de tweede partij naar zich toe kon trekken. Dominic hoopt dat hij in de halve finale niet tegen Tom Pronk hoeft te spelen, zijn wens is een finale te spelen tegen de regerend bekerkampioen.

De meest spannende kwartfinale werd die tussen Tom Pronk en Peter van de Wijngaart. In de eerste partij wist Tom met twee ver opgerukte pionnen het verzet van Peter te breken en de eerste winst te pakken. De tweede partij kende een Scandinavische opening waarin Tom ten onrechte dacht een pion te kunnen winnen, het foutje werd door Peter genadeloos afgestraft. In de barrage, 2 partijen met elk vijf minuten bedenktijd blunderde beide spelers met wit waarna een vijfde partij nodig was. Na loting kreeg Tom wit met vijf minuten bedenktijd en Peter zwart met zes minuten bedenktijd. In een bloedstollend secondespel wist Tom uiteindelijk de volle buit te pakken.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.