Jim Pronk laat koploper Henry van den Brink struikelen

In ronde 18 gespeeld op 21 januari haalde Jim Pronk een huzarenstukje uit door met zwart koploper Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden. Met uitzondering van Alfred Gaasbeek, die won van Anton Spronk, eindigden de overige ontmoetingen in de top tien allemaal in remise. De onderlinge verschillen in de top tien zijn zo minimaal, dat er heel moeilijk een voorspelling is te maken wie er aan het einde van de rit een prijs mee naar huis mag nemen. Dominic van Dijk is ten koste van Anton Spronk terug in de top tien. De schaakavond werd begonnen met een hartelijk welkom aan Jelle Bottema, die na een afwezigheid van twee maanden en na een zware hartoperatie weer zover hersteld is dat hij het schaken op de maandagmiddag en dinsdagavond weer heeft kunnen oppakken.

In een zeer spannende ontmoeting wist Jim Pronk koploper Henry van den Brink te verslaan. In een bloedstollend eindspel, waarbij elke seconde telde, was het Henry die, overigens met een iets minder goede stelling, door de vlag ging. Jim stijgt door deze winst met stip van de zevende naar de vijfde plaats. Henry blijft koploper maar zijn voorsprong op de nummers twee, drie en vier is uitermate klein.

De partij tussen Albert Bootsman en Tom Pronk eindigde in remise, in eerste instantie waren beide tevreden met het behaalde resultaat, totdat Tom in de analyse aan Albert liet zien hoe hij in het middenspel materiaal had kunnen winnen en waarschijnlijk ook de partij. De tevredenheid bij Albert veranderde in een lichte teleurstelling dat hij dit over het hoofd had gezien.

Alfred Gaasbeek wist de sterke Anton Spronk te verslaan. In een boeiende partij wist Alfred de druk op het centrum waar de koning van Anton een beetje verloren gepositioneerd stond, zo te verhogen dat Anton het niet meer zag zitten en op gaf. Alfred verstevigde door deze winst zijn achtste plaats.

Stijn Kappert is aan ijzersterk seizoen bezig, dit keer was het de geroutineerde en met wit spelende Egbert Aalbers die het onderspit moest delven. Stijn vinden we nu terug op een zeer verdienstelijke negentiende plaats.

Jan Hartsuiker mocht het opnemen tegen de altijd onberekenbare Dick Wenning. De met wit spelende Jan hield het hoofd koel en stuurde Dick met lege handen huiswaarts.

Ben Verduyn had in zijn partij tegen Kees van Dijk weinig in te brengen. In het middenspel verloor Ben een pion, waarna Kees de dreiging verhoogde, kort daarna verloor Ben een toren en dus ook de partij.

Louis van der Vos heeft als doelstelling om te eindigen in de top twintig. Na zijn, overigens verdiende, winst op Jelle Bottema ligt hij in zijn streven op koers want hij staat nu een en twintigste.

Eip Janssen leek in zijn partij tegen Fedde Kingma af te stevenen op een overwinning. In het middenspel had hij een loper en pion meer dan zijn tegenstander. Fedde wilde niet opgeven en had als doel om een remise uit het vuur te slepen. Hoe anders kan het lopen, in het eindspel liep Eip door een moment van schaakblindheid tegen een vork aan, waardoor Eip een toren en ook de partij verloor.

Jongeling Nestor Shirokov maakte in het begin van de partij tegen Femke van Kampen een fout en verloor hierbij een stuk. Ondanks deze materiële achterstand gaf Nestor niet op en trok ten aanval. In het middenspel wist hij een toren terug te winnen en even later moest ook de dame van Femke eraan geloven. Conclusie  van de winnaar was duidelijk, geef nooit op, ook al sta je een stuk achter.

Bij de ontmoeting tussen Sebo Nienhuis en Kees van der Dussen was er volop strijd, beide senioren gingen voor de volle winst, uiteindelijk was het Kees die met de volle buit huiswaarts mocht keren.

Gedetailleerde informatie over de stand, uitslagen en ELO kunt u vinden op onderstaande links:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.