Volop strijd in eerste ronde bij 50 plussers

Op maandagmiddag 6 januari werd de eerste ronde van de nieuwe competitie bij de 50 plussers gespeeld. Zoals gebruikelijk werd de indeling via loting bepaald, dit leverde enkele zeer interessante ontmoetingen op. Bijzonder welkom was er voor de nieuwkomers Arno Braam en Peter Jonker (beide lid van de ESV). Ook Eip Janssen was na een afwezigheid van een half jaartje weer present. Op de eerste schaak dag werden de deelnemers gelijk getrakteerd op een consumptie en heerlijk eigen gebakken koek, Anneke Liefkens was op 1 januari jarig en ze mocht van iedereen de felicitaties in ontvangst nemen.

Slechts één ontmoeting eindigde in een remise. Kees van de Voort stond tegen Ben Verduyn in een gewonnen stelling en Ben overwoog al om op te geven, totdat Kees pardoes zijn dame weggaf. Omdat Kees de fout het eerste zelf zag en dit met een diepe zucht kenbaar maakte, zag ook Ben deze miskleun van Kees. Ben wilde de partij niet op zo’n manier winnen en bood conform de maandagmiddagsfeer remise aan, welke direct door Kees werd aangenomen.

Remy Mouthaam speelde tegen Klaas van de Wal best een goede partij, maar hij miste door de kerstvakantie nog het wedstrijdritme, hiervan maakte Klaas optimaal gebruik en won zo zijn eerste partij in de nieuwe competitie.

Hans Meijer speelde een degelijke partij tegen Fons de Kort, Hans had in het middenspel de betere stelling en licht materieel voordeel, helaas voor hem zag hij een fantastische uitgespeelde stikmat van Fons over het hoofd.

De twee dames van de maandagmiddag mochten onderling gaan uitmaken wie 2020 als beste zou gaan beginnen. In een mooie partij was het uiteindelijk de jarige Anneke Liefkens die Els Creutzberg wist te verschalken.

Nieuwkomer Arno Braam mocht het opnemen tegen Eip Janssen. Het werd een “echte” schaakpartij, pas na ruim 70! zetten wist Eip het lichte materiële voordeel te verzilveren.

Joop de Feijter mocht het in de openingsronde opnemen tegen Fred Post. De onstuimige Fred rukte op met zijn pionnen maar verzuimde daarbij zijn overige stukken goed te positioneren. De ervaren Joop wist hier wel raad mee en stuurde Fred, na een overigens leuke partij, met lege handen huiswaarts.

Louis van der Vos deed vandaag zijn naam eer door op een sluwe wijze Kees van Heerikhuize te verslaan. In een spannende partij wist Louis in het eindspel de winnende zetten te vinden en hierbij Kees met een lichte kater achterlatend.

De twee oud kampioenen Tom Smit en Herman van Scherrenburg speelden een boeiende partij. Beide durfden geen risico te nemen en een puntendeling lag lang in de verwachting. Tom opende in het eindspel een wanhoopsoffensief, Herman had hierbij zoveel tijd nodig om de dreiging een halt toe te roepen, dat hij door de vlag ging.

De langste partij van de dag werd die tussen Peter Jonker en Kees van der Dussen. Er ontspon zich een gelijk opgaande partij waar alles inzat, in het middenspel wist Peter licht materiaal voordeel te behalen, maar Kees weigerde te capituleren. In het eindspel was de verwachting dat het een remise zou gaan worden, maar Kees maakte een heel klein foutje waar Peter optimaal van profiteerde.

Gedetailleerde informatie over de stand en uitslagen kunt u vinden op onderstaande links:

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.