De Cirkel 1 verliest degradatieduel tegen ESV 1

Het eerste schaakteam van De Cirkel speelde dinsdag 11 februari het degradatieduel in de 4e speelronde in de 1e klasse SOS-competitie tegen ESV. Zowel De Cirkel als ESV kennen een ietwat zwak en teleurstellend seizoen, beide hadden de eerste vier wedstrijden verloren. Vandaag moest in een de onderlinge ontmoeting duidelijk worden wie de rode lantaarn drager ging worden. Op voorhand was de ESV, gezien hun hogere gemiddelde rating, licht favoriet. Deze verwachting werd gezien de einduitslag van 3,5 tegen 4,5 bewaarheid. Een nederlaag die eerlijk gezegd groter had kunnen uitvallen als de twee laatste partijen, die van Jan Willem Kinkel en Anne Postma, niet waren gewonnen.

Onderstaand een verslag, met tussen haakjes de rating van de spelers.

Aan bord 1 speelden Henry van den Brink (1670) en Edwin Groen (1810) een spannende en boeiende partij, die uiteindelijk in een terechte puntendeling eindigde.

Harold Boom (1717) haalde aan bord 2 alles uit de kast tegen Sjoerd Meijer (1899), maar een nederlaag was, na verlies van licht materiaal in het middenspel, onontkoombaar.

Aan bord 3 stond Jan Willem Kinkel (1692) bijna de hele partij onder druk tegen Ronald Klaassen (1793). In het eindspel had Jan Willem twee torens en Ronald een dame. In een kat en muisspel had De Cirkelaar de complexe stelling net iets beter onder controle en maakte het verlies voor De Cirkel iets minder pijnlijk.

Albert Bootsman (1625) deelde met de wedstrijdleider van de ESV, Martin Roseboom (1815), de punten aan bord 4.

Hetzelfde deed Dominic van Dijk (1820) aan bord 5 met Willem Slagter (1811).

Teamleider Anne Postma (1641) pakte aan bord 6 heel verrassend de volle winst tegen Cor van Ingen(1816). Anne verloor in het middenspel een kwaliteit en een nederlaag was een kwestie een tijd. In het eindspel wist Anne echter met een subliem uitgevoerde mataanval alsnog de volle buit te pakken.

Peter van Wijngaart (1724) moest aan bord 7 als eerste van de avond zijn meerdere erkennen in Erik van Eijkel (1717). Volgens De Cirkelaar een meer dan dik verdiende overwinning voor de ESV’er.

Aan bord 8 mocht Ben Zee (1562) het opnemen tegen Frank Buunk (1696). Na een mooie partij bleek de ESV’er, in ieder geval op 11 februari, de sterkste.

Na afloop waren er de felicitaties van De Cirkel aan onze buren van de ESV. De overwinning van ESV van 4,5 tegen 3,5 was meer dan verdiend.

Met nog twee ronden te gaan, 17 maart uit tegen Zeist 2 en 30 maart in de slotronde tegen Laren 1, zal het voor het vlaggenschip van De Cirkel een hele opgaaf worden om niet als laatste te eindigen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.