Jim Pronk nestelt zich in de top drie en wil meer!

De twintigste ronde gespeeld op 4 februari kenden enkele verrassende uitslagen. De top tien spelers Jim Pronk, Dominic van Dijk en Tom Pronk wonnen hun partij en deden daardoor goede zaken. Verrassende winst was er onder andere ook voor Fedde Kingma, Gijsbert Nagel, Kees van der Dussen en Penka Shirokova.

Aan het begin van de avond werd er geloot voor de halve finales van de beker, deze halve finales worden gespeeld op 24 maart, waarna de finale op 7 april zal plaats vinden. Robert Degenhart haalde de volgende paringen uit de koker: Dominic van Dijk – Frank van Wijngaarden en Harold Boom – Tom Pronk.

De topontmoeting tussen Frank van Wijngaarden en Henry van den Brink eindigde in een puntendeling, beide gingen voor de volle winst maar wilden ook weer niet onnodige risico’s nemen. Met de uiteindelijke puntendeling hadden beide topschakers vrede.

De op de tweede plaats staande Harold Boom moest het onderspit delven tegen Tom Pronk. Door dit verlies is Harold gezakt naar de vierde plaats. Vader Pronk steeg door deze winst naar plaats vijf en hielp hierdoor indirect zoon Jim aan een plaats in de top drie.

De partij tussen de met wit spelende Jim Pronk en Albert Bootsman kende een Siciliaanse opening. Nadat wit kort en zwart lang rokeerde ontstond er boeiend middenspel, waarin Jim het initiatief kreeg en kon doordringen in de damevleugel van zijn tegenstander. De winst en een plaats in de top drie was voor Jim binnen.

De met wit spelende Dominic van Dijk versloeg na een mooie schaakpartij directe concurrent Alfred Gaasbeek. Door dit resultaat wisselden beide schakers van plaats op de ranglijst.

Marnix Lukasse wist jongeling Tim Evendijk aan zijn zegekar te binden. Door deze winst vinden we Marnix weer terug in de top tien en moet Tim een plaatsje terug doen.

Routinier Ben Zee had de grootste moeite met opkomend talent Stijn Kappert. Na een Catalaanse opening kwam Ben wat beter te staan, Stijn kwam met een opportunistische tegenstoot en Ben vergaloppeerde zich in de afwikkeling, waardoor het initiatief bij Stijn kwam te liggen. In het eindspel had Ben een toren, terwijl Stijn een paard en loper had. Materieel gezien dus minimaal een puntendeling voor Stijn, maar Ben liet zien hoe sterk een toren in een eindspel kan zijn en wikkelde gedegen af na winst.

Johan de Lange was aan het begin van de twintigste ronde nog de enige ongeslagen schaker, aan tegenstander Jan Hartsuiker de eer hierin verandering te brengen. Na een mooie en spannende partij zat er voor Jan niet meer in dan de puntendeling. Hierdoor blijft Johan ongeslagen en is op weg om remisekoning van het seizoen te worden.

De ervaren Hans de Groot speelde met wit een puike partij tegen Pim Eimers. Jongeling Pim haalde alles uit de kast, maar moest uiteindelijk met lege handen huiswaarts keren.

De ontmoeting tussen Hans van de Weteringh en Fedde Kingma kende een aangenomen Dame gambiet. De met wit spelende Hans ruilde in het middenspel verkeerd af, waardoor Fedde een kwaliteit kon winnen. In het eindspel had Fedde nog vier pionnen tegen een kale koning van Hans en was de buit voor Fedde binnen.

Ben Verduyn was er alles aan gelegen om de zwakke reeks vandaag een halt toe te roepen. In zijn partij tegen Cees van der Dussen pakte hij het initiatief, won in het middenspel een loper, waarna hij de partij dacht uit te spelen naar winst. Helaas voor Ben zag hij een mat in één over het hoofd en kon Cees met de volle buit huiswaarts keren. Commentaar van Ben was duidelijk “als je zo’n simpele mat in één aanval over het hoofd ziet, verdien je niet om te winnen, heel zuur maar het is niet anders”.

Leo Lukasse wist na een mooie en spannende partij Robert Degenhart aan zijn zegekar te binden. De met wit spelende Leo maakte geen fouten en wikkelde behoedzaam af naar een verdiende winst.

De met wit spelende Penka Shirokova en Floris Ros speelden een leerzame en gelijk opgaande partij. In het eindspel vond wit net de betere zetten en stuurde Floris met een verdiende nederlaag huiswaarts.

Voor Gijsbert Nagel werd het een onvergetelijke avond. Na een spannende partij, waarin ook Frans winstkansen heeft gehad, wist Gijsbert zijn tweede overwinning van dit seizoen binnen te halen. Voor Gijsbert een bevestiging dat hij in zijn schaakontwikkeling op de goede weg is.

Gedetailleerde informatie over de stand, uitslagen en ELO kunt u vinden op onderstaande links:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.