Louis blijft koploper na onbesliste topper bij de 50 plussers

Op maandagmiddag 5 februari werd de vijfde ronde bij de 50 plussers gespeeld. De topontmoeting tussen Louis van der Vos en Tom Smit eindigde na een mooie partij in een terechte remise. Louis blijft koploper en Tom tweede, maar de achtervolgers naderen met rasse schreden.

Ook vandaag ontvingen alle deelnemers een consumptie, enkele weken geleden is Eip een jaartje ouder geworden en hij zette de traditie bij het maandagmiddag schaken voort door te trakteren.

De partij tussen Louis van der Vos en Tom Smit ging lange tijd gelijk op totdat Tom in het middenspel een pion wist te veroveren en Louis het onderspit leek te gaan delven. In het eindspel vergaloppeerde Tom zich, waarna er voor hem niet meer in zat dan een remise aan te bieden, welke direct door Louis werd aangenomen.

Ben Verduyn opende met wit tegen Herman van Scherrenburg met een aanval, Herman probeerde een nieuwe opening, die helemaal verkeerd uitpakte. Bij de elfde zet liep Herman in een vork, waarbij hij zijn dame verloor. Verder ploeteren had geen zijn en hij gaf zijn partij op. Ben steeg door deze winst naar de derde plaats en Herman doet tijdelijk even een stapje terug en staat nu zevende.

De partij tussen Jelle Bottema en Klaas van der Wal ging aanvankelijk gelijk op, maar mede omdat Klaas te weinig tijd nam, kwamen er van zijn kant enkele onnauwkeurige zetten, waarvan Jelle optimaal profiteerde. Door deze winst staat Jelle nu achtste en is een plaats in de top vijf binnen handbereik.

Anneke Liefkens speelde een puike partij tegen Fons de Kort. In het middenspel tastte Fons een paar keer mis en Anneke liet deze meevallers niet aan haar voorbij gaan en mocht met de volle buit huiswaarts keren.

Fred Post en Hans Meijer, de partij met de twee gezichten, in de opening vergaloppeerde Hans zich maar hij mocht van Fred de zet overdoen. Hans kreeg hierdoor zoveel energie dat hij uiteindelijk de partij naar zich toe wist te trekken en de altijd goed gehumeurde Fred met lege handen achter liet.

Els Creutzberg speelde tegen Kees van Heerikhuize een goede partij. In het eindspel liep ze echter in een penning waardoor torenverlies onvermijdbaar was. Hierna was het voor Kees een koud kunstje de partij naar winst uit te spelen.

De partij tussen Eip Janssen en Peter Jonker beloofde vooraf veel vuurwerk. Beide schakers zijn aan elkaar gewaagd. In het middenspel wist Eip licht materiaal te winnen, door een toren van Peter te winnen ten koste van een loper. Het eindspel werd nog heel spannend, maar uiteindelijk wist Eip de goede voortzetting te vinden en de overwinning te pakken. Door dit resultaat is Eip gestegen naar de vijfde plaats.

Gert Sleeuwenhoek en Hans Pasveer speelde een leerzame partij. Hans ruilde in het middenspel wat materiaal, zodat het voor hem wat overzichtelijker te maken. Deze tactiek legde hem geen windeieren want hij wist de ontmoeting op zijn naam te schrijven.

De partij tussen Kees van de Voort en Kees van der Dussen zou gaan beslissen wie de aansluiting met de top zou kunnen behouden. In een gelijk opgaande partij ontstond er een ingewikkeld eindspel, waarin Kees van de Voort twee lopers en Kees van der Dussen twee paarden had. In een moment van schaakblindheid overzag Kees van der Dussen een penning, waarna verlies van een paard niet meer te vermijden was. Kees van de Voort profiteerde optimaal van dit buitenkansje, won de partij een staat nu op een verdienstelijk vierde plaats.

Gedetailleerde informatie over de stand en uitslagen kunt u vinden op onderstaande links:

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.