Boeiende tweede ronde met diverse verrassende uitslagen

Op dinsdag 15 september werd de tweede ronde gespeeld van de interne competitie van het seizoen 2020/2021. Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten reikte voorzitter Anne Postma de beker, voor de behaalde tweede plaats van de interne competitie seizoen 2019/2020, uit aan Frank van Wijngaarden. Frank heeft dit seizoen maar één doel en dat is deze plaats te verbeteren of te wel kampioen worden. Na twee ronden is hij na twee overwinningen goed begonnen en staat hij in de tussenstand fier bovenaan. Na twee ronden zijn er nog zes schakers die de eerste twee ronden wisten te winnen. Ook Harold Boom, Marnix Lukasse, Dominic van Dijk, Ruben de Vries, Tom Pronk en Anton Spronk zijn dit seizoen met een honderd procent score begonnen. Naast winnaars heb je natuurlijk ook verliezers. Zes schakers hebben zowel de eerste als tweede ronde verloren. Aan Dick Wenning, Stijn Kappert, Kees van der Dussen, Ben Verduyn, Pim Eimers en Floris Ros de taak om hier, wellicht al in derde ronde, verandering in te brengen.

De met wit spelende Willem de Wilde wist gezien de resultaten van Frank van Wijngaarden in de online competitie dat het een zware avond zou gaan worden. In de opening maakte Willem een foutje, waardoor Frank een betere ontwikkeling had en druk kon gaan zetten. Willem creëerde een tegendreiging, maar Frank ging rustig verder met zijn plan. In een toch ietwat voor wit benauwde stelling koos Willem voor een foute afwikkeling, waarna zwart een stuk won. Willem zag in dat verder spelen geen zin had en gaf zich gewonnen.

Zowel kampioen Jim Pronk als voorzitter Anne Postma gingen onverwachts onderuit tegen respectievelijk Marnix Lukasse en Ruben de Vries. In de tussenstand na twee ronden staat Marnix nu derde en Ruben vijfde. Voor even staan Jim en Anne buiten de top tien, maar dat zal gezien hun schaakcapaciteiten, niet lang duren.

Jongeling Thijs Postma verspeelde in de opening een paard tegen Harold Boom. Deze meevaller wist Harold te verzilveren en hij staat na twee ronden op de tweede plaats. Thijs is één van de talenten van De Cirkel en hij zal zich deze competitie nog zeker laten zien.

Dominic van Dijk speelde met zwart tegen Tim Evendijk. In een boeiende en spannende partij was het lang onvoorspelbaar wie met de volle buit huiswaarts zou gaan keren. Uiteindelijk wist Dominic de getalenteerde Tim, met een mooie aanval, aan zijn zegekar te binden.

Anton Spronk is het seizoen meer dan goed begonnen, in de tweede ronde mocht hij het opnemen tegen Louis van der Vos. Na een goed gespeelde partij, waarbij Louis eigenlijk vanaf het begin achter de feiten aanliep, won Anton al snel twee pionnen en was de tweede overwinning voor Anton een feit.

Albert Bootsman en Jonathan Karels speelden een gelijk opgaande partij. In het eindspel had Albert een pluspion, maar door de ongelijke lopers kon hij deze niet verzilveren en was de puntendeling een terechte uitslag. Door dit resultaat staan zowel Jonathan als Albert nog net in de top tien.

Nestor Shirokov was na zijn zure nederlaag in de eerste ronde, waarin hij tegen Harold Boom zelfs winstkansen had, optimaal geladen om in de tweede ronde dit recht te zetten. Ben Verduyn werd het slachtoffer van zijn dadendrang. Nestor opende met wit aanvallend en met een goed doordacht schijnoffer veranderde de stelling van Ben in een puinhoop, waarna opgeven het enige was dat Ben nog kon doen.

Onze jongste deelnemer Koen van Wijngaarden, wist ook in de tweede ronde ongeslagen te blijven. In een mooi gespeelde partij tegen Femke van Kampen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. Beide spelers hadden vrede met deze uitslag.

Penka Shirokova en Egbert Aalbers speelden een goede en spannende partij. Pas in het eindspel verloor Penka een pion en kort daarna overzag ze een penning waarna ze een paard verloor. Egbert speelde de partij daarna secuur uit en mocht de volle buit mee naar huis nemen.

In de partij tussen Eip Janssen en Stijn Kappert ging het in het begin gelijk op, Stijn kwam wel onder druk te staan maar vond steeds de juiste tegenzet. Nadat wat materiaal was afgeruild bood Stijn remise aan, maar Eip had op dat moment aanvalskansen en sloeg het aanbod af. Nadat Stijn was opgezadeld met een dubbelpion, gevolgd door pionverlies, speelde Eip het eindspel goed uit en liet Stijn met lege handen achter.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.