2010 Basisscholieren schaken naar hartenlust

EDE – In Denksportcentrum De Open Hof in Ede is opnieuw gestreden om het door BCM Ede, schoolleverancier basisonderwijs, gesponsorde schoolschaakkampioenschap van Ede voor basisscholen 2010.

Veertig scholieren schreven in voor het kampioenschap. Het was Tim Evendijk, Prins Florisschool, die na zes ronde winnaar werd, in het door de schaakvereniging De Cirkel georganiseerde toernooi.

Na de voorronde plaatsten de basisscholen, De Prinsenakker, ESV 1, De Paasberg en de Prins Florisschool zich voor de finale. Die wordt op dinsdag 18 januari 2011 gehouden. De winnende school mag deelnemen aan het kampioenschap van de Oostelijke Schaakbond (OSBO).

Ruim voor aanvang druppelen de schakertjes en de begeleiding binnen. Behoorlijk nerveus want het is de eerste keer dat zij een officiële partij schaken. Spelers uit de groepen 6, 7 of 8 hebben al eerder wat ervaringen opgedaan. Die worden gedeeld.

Vooral de klokken krijgen speciale aandacht. Tips hoe je zo snel mogelijk kunt spelen worden uitgewisseld. In De Open Hof wordt op een koude woensdagmiddag naar hartenlust geschaakt.

Na een kort welkomstwoord wordt gestart met de eerste van zes speelronden. Dat je vanmiddag ongestraft mag ‘slaan’ gaat er als koek in bij de jongelui. Gelukkig hebben ze goed begrepen dat laan alleen voor de stukken geldt.

Rens Leendertz (Panta Rhei) en Pascal Hudding (Prinsenakker) trekken al snel de aandacht. De stukken worden gegroepeerd bewogen. Een ‘vorkje’ zorgde voor hilariteit. Maar Rens zag dat als hij de dame pakte mat zou volgen.

Ook Maui Pracht (De Leonardoschool) heeft er zin in. Nauwelijks een paar turven hoog klimt de groep 3 leerling op de stoel. Op de knieën zittende kan ze net bij de stukken. Laat leuke partijen zien, maar kan het niet altijd afmaken. Het plezier is er niet minder om. Van deze talentvolle dame zullen we meer horen is de verwachting.

Wie verder een rondgang langs de borden maakte ziet een behoorlijk spelniveau. Maar uiteraard ontbreken de ‘herdersmatjes’ (de benaming voor een mat vroeg in de partij) niet. ,,Een bekende opening die ik heb geoefend. In slechts 4 zetten winnen is kicken”, zegt een deelnemer.

Na vier speelronden wordt de situatie duidelijker. Ervaren schakers als Tim Evendijk en Ruben de Vries (beiden De Cirkel) drijven boven. Maar ook Noah de Man, Martijn Beumer,

Lukas van der Lans en Stijn Kappert, clubloos, blijven goed volgen.

Stijn Kappert (12), Toon Hermansschool, heeft het schaken van zijn vader geleerd. ,,Die verslaat me steeds. Op school heb ik een spreekbeurt over schaken gehouden. Heel gaat. Op school doen we weinig aan schaken. Ik zou wel op een club willen. Lijkt me heel leuk”, zegt hij enthousiast.

In de finale ronde moet Stijn aantreden tegen de latere winnaar Tim Evendijk. Het wordt voor de neutrale toeschouwer een opwindende partij. De heren krijgen rode konen. De handen trillen.

Zoveel belangstelling daar geraak je van onder de indruk. Het is Tim Evendijk, die profiteert van een kleine misrekening. Daarna laat De Cirkelaar de partij niet meer glippen. Net het verschil tussen een club- en huisschakertje. ,,Dat was op het nippertje”, verzucht Tim Evendijk voldaan.

De elfjarige leerling van de Prins Florisschool wint de zes partijen. Maar heeft deze middag over geluk niet te klagen. Hij ondergaat met een grijns de huldiging. ,,Vorig jaar was ik derde. Deze keer had ik in zeker twee partijen wat geluk. Lukas van der Lans (ESV) en Stijn Kappert (Toon Hermansschool) lieten goede kansen liggen. Wie mijn schaak voorbeeld is?

Dat is Carel de Vries, de clubkampioen van De Cirkel.  Daar speel ik ook al een jaar of vier. Meneer De Vries geeft mij vaak goede tips.  Over een jaar of twee hoop ik bij De Cirkel in de seniorencompetitie te mogen spelen. En dan de eerste partij tegen hem. Een droom”, glunderde Tim van oor tot oor.

De Cirkel kan tevreden terugkijken op een goed georganiseerd evenement. De school vertegenwoordigers uiten na afloop complimenten over de organisatie. Kindvriendelijk en zonder al te lange onnodige pauzes.

,,Heerlijk om te horen”, aldus organisator Dick Wenning. ,, De sportiviteit stond hoog in het vaandel van de spelers. Er is geen wanklank gevallen. Ook geen enkele ouder of begeleider die een negatieve op- of aanmerking uitte.

Ook een compliment voor de vrijwilligers van De Cirkel. Want zonder hen is het organiseren van een basisschoolschaaktoernooi onmogelijk. Met engelen geduld hebben zij de groepen geleid. Af en toe met een kwinkslag. Maar ook een zakdoek. Want niet iedereen kan zijn partij winnen. Dan vloeien er wel eens tranen”, besluit Wenning.

 De groepswinnaars zijn:

  • Groep 3: Maui Pracht ((De Leonardoschool).
  • Groep 4: Wouter Molenmaker (De Lettertuin).
  • Groep 5: Pascal van den Hudding (De Prinsenakker).
  • Groep 6: Ruben de Vries (Paasbergschool).
  • Groep 7: Tim Evendijk (Prins Florisschool).
  • Groep 8: Lukas van der Lans (ESV).