2011 Huzarenstukje van Ruben de Vries

EDE – In Denksportcentrum De Open Hof in Ede is op woensdagmiddag 23 november opnieuw gestreden om het door BCM Ede, schoolleverancier basisonderwijs, gesponsorde schoolschaakkampioenschap van Ede voor basisscholen 2011.

Ruim veertig scholieren schreven in voor het kampioenschap. Het was net als twee jaar geleden, toen zittend in groep 5 en nu in groep 7,  Ruben de Vries  van de Paasbergschool,  die na zes ronden winnaar werd, in het door de schaakvereniging De Cirkel georganiseerde toernooi.

De winnaar van vorig jaar, Tim Evendijk moest in een directe confrontatie met Ruben in zijn vriend de meerdere erkennen.

Tim won wel met 5 punten de 1e prijs van de leerlingen zittend in groep 8, in deze groep werden Maureen Molemaker en Maron Lansbergen respectievelijk tweede en derde, beide met 4,5 punten uit 6 partijen.

Bij de leerlingen van groep 7 was Ruben met 6 uit 6 ongenaakbaar, gevolgd door David van Voort met 4 uit 6 en Christiaan Staring met 3 uit 6.

Michel van der Lans was de beste speler uit groep 6, met 5 overwinningen heeft hij een schitterend kampioenschap gespeeld. Tweede in groep 6 werd Tobias Dijkhuis met 4,5 punt en derde Pascal van den Hudding met 3,5 punt.

Van de spelers uit groep 5 eindigden er 3 spelers met 4 punten, de computer moest uitkomst brengen wie 1, 2 en 3 werden. Luuk de Man werd eerste, Rowan van der Steen tweede en Wouter Molemaker derde.

In groep 4 en lager waren er 2 spelers, t.w. winnaar Nestor Shirokov en de als tweede geëindigde Lucas Maarse (pas 5 jaar oud!).

Ruim voor aanvang druppelen de schakertjes en de begeleiding binnen. Sommigen behoorlijk nerveus want het is voor velen de eerste keer dat zij een officiële partij schaken.

Vooral het spelen met de klok krijgt speciale aandacht. Per persoon 10 minuten bedenktijd per persoon, als je sommige kids aan het werk ziet, krijg je het idee dat ze slechts een paar seconden bedenktijd hebben!

Na een kort welkomstwoord wordt gestart met en kampioenschap verdeeld over zes speelronden. Dat je vanmiddag ongestraft mag ‘slaan’ gaat er als koek in bij de jongelui. Gelukkig hebben ze goed begrepen dat dit alleen voor de schaakstukken geldt.

We hebben vanmiddag van alles kunnen zien, van spannende partijen met een verbluffend hoog niveau of partijen die door bijvoorbeeld een herdersmat al na 4 zetten gespeeld waren.

Ook kwamen we geregeld een patstelling tegen, waarbij de een heel veel materiaal voorstond bij zijn tegenstander. Spijtig werden er ook enkele partijen verloren door het overschrijden van de tijd.

Alle kinderen kregen na afloop een zak chips, een grote doos viltstiften en een herinneringsvaantje.

De Cirkel kan tevreden terugkijken op een goed georganiseerd evenement. De school vertegenwoordigers uiten na afloop complimenten over de organisatie. Kindvriendelijk en zonder al te lange onnodige pauzes.  ,,Heerlijk om te horen”, aldus organisator Dick Wenning.  De sportiviteit stond hoog in het vaandel van de spelers.

Ook een compliment voor de vrijwilligers van De Cirkel. Want zonder hen is het organiseren van een basisschoolschaaktoernooi onmogelijk. Met engelen geduld hebben zij de groepen geleid. Af en toe met een kwinkslag. Maar ook een zakdoek. Want niet iedereen kan zijn partij winnen. Dan vloeien er wel eens tranen”, besluit Wenning.