2012 Ruben de Vries voor de 3e keer het sterkste!

EDE – In denksportcentrum De Open Hof in Ede is op woensdagmiddag 21 november opnieuw gestreden om het door BCM Ede, schoolleverancier basisonderwijs, gesponsorde schoolschaakkampioenschap van Ede voor basisscholen 2012.

In totaal 48 scholieren schreven in voor het kampioenschap. Het was net als drie jaar geleden, toen zittend in groep 5 en ook als vorig jaar, toen zittend in groep 7, Ruben de Vries van de Paasbergschool,  die na zes ronden winnaar werd, in het door de schaakvereniging De Cirkel georganiseerde toernooi.

Winnaar Ruben scoorde 5,5 punt uit 6 partijen, alleen Mark Bakker wist een remise tegen de drievoudig kampioen te behalen.

Christiaan Staring van de ESV werd bij de leerlingen van groep 8 tweede en de 3e plaats was voor David van de Voort van de Prinsenakker.

Bij de leerlingen van groep 7 werd Jaïr Krabbenborg 1e, met de mooie score van 5 uit 6, tweede werd Pascal van de Hudding. Zowel Pascal als Jaïr zitten op de Prinsenakker.

Op de 3e plaats eindigde  Jochem Blindenbach van de Lettertuin.

Jeffrey Huynh was de beste speler uit groep 6, met 5 overwinningen heeft hij een schitterend kampioenschap gespeeld. Tweede in groep 6 werd Rowan van der Steen van de Veldhuizerschool en derde Mark Bakker van de Prinsenakker.

Bij de spelers uit groep 5 won Frank van Wijngaarden van stadhouder Willem III school. Op de 2e plaats werd beslag  gelegd door Matteo Hammer van de Prinsenakker en op de 3e plaats eindigde Jason van de Veen van OBS de Sprong uit Lunteren.

In groep 4 was de 1e plaats voor Selina Huynh met maar liefst  een score van 4 uit 6.

De 2e respectievelijk 3e stek was voor Levi Friedman en Manu Poitevin beide van de Prinsenakker uit Bennekom..

Ruim voor aanvang druppelen de schakertjes en de begeleiding binnen. Sommigen behoorlijk nerveus want het is voor velen de eerste keer dat zij een officiële partij schaken.

Vooral het spelen met de klok krijgt speciale aandacht. Per persoon 10 minuten bedenktijd per persoon, als je sommige kids aan het werk ziet, krijg je het idee dat ze slechts een paar seconden bedenktijd hebben!

Na een kort welkomstwoord  en korte uitleg van de belangrijkste schaakregels wordt gestart met en kampioenschap verdeeld over zes speelronden. Dat je vanmiddag ongestraft mag ‘slaan’ gaat er als koek in bij de jongelui. Gelukkig hebben ze goed begrepen dat dit alleen voor de schaakstukken geldt.

We hebben vanmiddag van alles kunnen zien, van spannende partijen met een verbluffend hoog niveau of partijen die door bijvoorbeeld een herdersmat al na 4 zetten gespeeld waren.

Ook kwamen we geregeld een patstelling tegen, waarbij de een heel veel materiaal voorstond bij zijn tegenstander. Spijtig werden er ook enkele partijen verloren door het overschrijden van de tijd.

De drie besten van elke groep mochten trots een beker in ontvangst nemen. Een extra aanmoedigingsprijs was er voor Tristian Kuypers die met een score van 0 uit 6 nog steeds een goed humeur had. Een schoolvoorbeeld voor alle kinderen hoe je met verlies kunt omgaan. Alle deelnemers kregen na afloop een cadeautje en een herinneringsvaantje.

De Cirkel kan tevreden terugkijken op een goed georganiseerd evenement. De school vertegenwoordigers uiten na afloop complimenten over de organisatie.

De sportiviteit stond hoog in het vaandel van de spelers.

Ook een compliment voor de vrijwilligers van De Cirkel. Want zonder hen is het organiseren van een basisschoolschaaktoernooi onmogelijk.