2016 Apeldoorner Tobias de Vries wint Tinnen Soldaat jeugdschaaktoernooi De Cirkel

Tobias de Vries (r) foto 4 Foto 6 foto5

EDE Het elfde Tinnen Soldaat jeugdschaaktoernooi georganiseerd door schaakvereniging De Cirkel is gewonnen door de veertien jarige Apeldoorner Tobias de Vries. ,,Ik schaak pas een een jaar of vier jaar. Het gaat de laatste maanden best goed”, zegt hij bescheiden.

Eip Janssen

Het Apeldoornse schaaktalent onderging de huldiging in een overvolle speelzaal denksportcentrum De Open Hof met enige schroom. Maar op zijn prestaties mocht hij gerust trots zijn. Slechts Elmar Roothaan (winnaar 34e editie van het Jeugdschaaktoernooi Bennekom, EJ) wist een remise af te snoepen.

BASIS ,,De eerste ronde verliep bizar. Mijn tegenstander Ruben de Vries was te laat. Met ruim twaalf minuten minder op de klok zette hij een inhaalrace in. Er ontstond een bizarre partij waarin wij beiden een paar keer op winst stonden. Maar afmaken was er niet bij. Met nog twaalf seconden voor mij op de klok greep Ruben mis. Zijn onreglementaire zet in het pionnen/dame eindspel betekende het einde van de partij”, keek Tobias de Vries Foto 3 Rechts terug.

Tegen broer Fabian, Artur Maters, de winnaar van de vorige eiditie, werd een regelmatige overwinning behaald. Na de remise tegen Roothaan werd Imre Woest ook aan de kant gezet.

Tobias de Vries deed met deze zege in de IJSCO cyclus goede zaken. Tweede plaatsen in de IJSCO toernooien SV De Toren Arnhem, De Schaakmat Apeldoorn en BSV Bennekom. En daarop volgend een eerste plaats bij het jeugdtoernooi De Elster Toren en nu dus De Cirkel.

Tobias de Vries loopt niet naast zijn schoenen ondanks dat zijn ster snel stijgt. ,,Ik speel bij De Schaakmaat in Apeldoorn. De laatste twee├źnhalf jaar kom ik uit in de IJSCO cyclus. Heel leuk en leerzaam.”

B-GROEP Een paar meter verder stond de winnaar van de B-groep geduldig zijn beurt af te wachten. Vadim van Kuijk uit Velp bleef de concurrenten Lourens Dijkstra en William Shakverdian een half puntje voor.

,,De beslissing viel in de laatste wedstrijd door winst op Lourens van Dijk. Ik schaak in Velp en voetbal bij vv Dieren. Veel kinderen vinden schaken geen leuke sport maar ik wel. Natuurlijk hoop ik ooit net zo goed als Anish Giri te worden. Hij is de Johan Cruijff bij het schaken”, grapt de trotse winnaar op Foto 1 links . Hij schaakt pas een jaar of vijf en met veel passie.

,,Ik heb de laatste twee jaar een keer of vijf mijn groep gewonnen. Maar ik besef ook dat het steeds lastiger wordt. In de A-groep zitten echt toppers waar ik nog veel van kan leren.”

DANK Complimenten waren er na afloop van het elfde Tinnen Soldaat Jeugdschaaktoernooi voor de organisatie, gevormd door Dick Wenning en jeugdvoorzitter Ben Verduyn. ,,Laten we de overige vijftien vrijwilligers zeker niet vergeten. Bijna een kwart van onze club heeft toch maar de vrije zaterdag opgeofferd. Hoewel zij dat zelf dat bepaald niet als een opoffering zien”, keek Verduyn tevreden terug.

Natuurlijk ging er wel eens wat mis. ,,Een speler in de A-groep die te laat komt omdat hij zich in de speeldag heeft vergist. En nog wel een Cirkel lid die om de hoek woont. Ook twee spelers van De Toren (Arnhem) zouden onderweg zijn maar moeten nog komen. Moet je daarop wachten of gewoon beginnen is altijd een dilemma. Dat doen we volgende keer anders. Kwart over tien sluit de inschrijving en gaan we door met degenen die er zijn. Maar ik koester de liefst 92 deelnemers (5 meer dan in 2015) die er een echt schaakfestijn van hebben gemaakt.”

WINNAARS Uiteraard werd op ook in de andere groepen, in totaal dus 12, op de borden fel gestreden. Zo won in groep C Stein van Tol (Het Kasteel Wijchen) met een punt voorsprong. Een score van 6,5 uit 8 werd het resultaat.

De D groep kende een hele bijzondere uitslag. Het podium bestond uit drie jonge schaaksters Foto 4. Lydia van Dodeweerd (VSV Veenendaal) werd eerste voor Marjon Landsbergen (SV Wageningen) en Susanne Blok (SMB Nijmegen). ,,En wie durft te zeggen dat meisjes niet kunnen schaken”, werd bij de huldiging stilletjes gegrapt.

Sasa Albers (De Stelling Oosterbeek) won de E-groep voor Walter Kaemingk (Pallas Deventer) en Willemijn Bijleveld (SMB Nijmegen).

Braam Zaalmink (Doetinchem) won met enige overmacht ( 6,5 uit 7) groep F. Wouter Wieggers (Wageningen) was oppermachtig in groep G met 7 uit 7. Een prestatie die Menno Kramp (Voorst) in groep H evenaarde.

DE CIRKEL In groep I eindelijk een succes voor de organiserende vereniging. Lisette Brons (De Cirkel) scoorde 5 uit 7. Evenveel als clubgenoot Boaz Vreugdenhil en Stepan Nadarajah (Schaakmaat Apeldoorn). In groep J werd naamgenoot Matthijs Brons (De Stelling Oosterbeek) met overmacht eerste. Met 7 uit 7 en een voorsprong van twee punten op de eerstvolgende belager. Opmerkelijk in deze groep was dat van de 21 partijen er geen enkele in remise eindigde.

In de groepen K en L, de laagste stond het plezier volledig op de eerste plaats. Niet geplaagd door klok geweld werden de partijen onder het toeziende oog van de routiniers Johan de Lange en Ben Zee afgewerkt.

Ivo Rikken (UVS Nijmegen) en Moses de Jong (De Cirkel) deelden de eerste plaats in groep K. Zij behaalden beide 7,5 punt uit negen partijen. Het reglement besliste in het voordeel van de Nijmegenaar. De laatste winnaar in groep L was Niels van Wolswinkel met acht uit acht. Deze honderd procent score van de Cirkelaar uit Ede belooft veel goed voor de toekomst.

GASTVRIJ ,,Hier en daar hebben de Cirkelaars een prijsje mee gesnoept. In zijn algemeenheid is er te gastvrij geschaakt. Maar misschien hoort dat wel bij onze familiaire vereniging De Cirkel”, sloot Verduyn een lange schaakdag af.

foto 2 foto15

Niet nadat hij de sponsor (Familie Harms) van Spellenwinkel Tinnen Soldaat aan het Soembaplein Ede Foto 2 en Lydia Kaldeway, Denksportcentrum De Open Hof Foto 15 bij de hulde had betrokken.

foto3