Jeugd

Jeugdschaken bij de Cirkel in Ede 

Waarom schaken leren?

Schaken is een ontzettend leuke sport, waar enorm veel inzit. Schaken is best een beetje moeilijk om te leren, maar wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt dan laat het je niet meer los. Schaken is ook één van de weinige sporten die je tot op late leeftijd kan beoefenen, dus je kan er je hele leven plezier van hebben!

Algemeen:

De jeugd van de Schaakvereniging “De Cirkel” speelt iedere dinsdagavond in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

We beginnen om 18.45 uur en stoppen om ca. 19.45 uur.

Bij de beginnende schakers kan de les bestaan uit:

  • Oplossingen van de kinderen uit hun lesboek bespreken.
  • Een schaakthema bespreken.
  • Een competitiepartij van één van de kinderen nader analyseren.

De iets gevorderden spelen wekelijks, na de les, in de subgroep een partij in de interne competitie.

Voor de kinderen van stap 3 en hoger (gevorderden) is in beginsel hetzelfde programma beschikbaar als voor de kinderen van stap 1 en 2. Maar er is meer tijd uitgetrokken voor zowel hun schaakpartijen als hun lessen. Organisatorisch is dit opgelost door voor deze kinderen in de ene week de beschikbare tijd volledig te besteden aan de lessen en in de andere week de beschikbare tijd geheel te benutten voor de interne competitie (topgroep).

De stappenmethode:

De kinderen krijgen les volgens de stappenmethodiek. De stappenmethode is een lesmethode om te leren schaken. Veel scholen en schaakclubs gebruiken deze methode voor hun schaaklessen. De methode bestaat uit zes stappen. Bij iedere stap hoort een handleiding met lessen voor de trainer / lesgever / ouder en werkboeken met opgaven voor de leerlingen. In de loop van het jaar kunnen de schakers examen doen. Bij goed gevolg krijgt men een diploma en gaat verder met de volgende stap. Leden die bij de club komen en al vrij goed kunnen schaken, beginnen vaak op een hogere stap zodat ze gelijk les krijgen op hun niveau. We streven er naar om de methode toe te passen in groepjes van maximaal 4 kinderen. Het huidige leskader bestaat uit 8 trainers.

Externe competitie:

De Cirkeljeugd heeft ook allemaal de mogelijkheid om deel te nemen aan de externe competitie (OSBO-competitie). Ze spelen dan in teams van 4 spelers tegen andere verenigingen. Dit is altijd op een zaterdagmiddag.

Talent:

We hebben zeer regelmatig jeugdschakers die mogen meespelen in de zogenaamde kweekvijvers van de OSBO. Dit zijn groepen van talentvolle schakers. Deze schakers krijgen les van externe instructeurs. Deze jeugd speelt ook vaak mee voor het Nederlands kampioenschap binnen hun leeftijdscategorie. Maar er zijn ook jeugdigen die dit talent op die leeftijd niet hebben, maar wel met veel plezier schaken (ongeveer 75% van de kinderen).

Toernooien:

Naast al dit schaken organiseren wij ook het basisschoolkampioenschap van Ede en het Tinnensoldaat jeugdschaaktoernooi. Dit laatste is een open toernooi waar kinderen uit heel Nederland aan mee kunnen doen.

Wat kost het:

Schaken is geen dure sport. De Cirkel biedt het aan voor € 50 per jaar. De bijkomende kosten zijn het leerboek

(€ 5 per stuk). Aan de examens en de externe competitie zijn geen extra kosten verbonden.

Belangstelling?

Kom geheel vrijblijvend een paar weken met ons mee doen, na 3 weken beslis je of je ook daadwerkelijk lid wilt worden.

Meer informatie?

Neem contact op met één van de leden van de jeugdcommissie.

Rober Degenhart

 

Reacties gesloten.