Jeugd

Overrompelende start D1-team!

Knap werk van de beide D-teams. In Wageningen zag De Cirkel D2 zich afgelopen zaterdag aan het eind van de dag terug in de middenmoot. Helaas net geen promotieplaats voor deze knokkers. Maar welk viertal stond fier bovenaan? Het D1-team, dat volop ambitie heeft om volgend jaar nóg een keer van zich te laten horen.

Zaterdag 8 november moesten De Cirkel D1 en De Cirkel D2 in Wageningen voorrondes spelen in de OSBO-competitie. Daarbij konden tickets worden verdiend voor de nationale eindronde. Twaalf teams gingen de strijd met elkaar aan.

De Cirkel D1 slaagde met vlag en wimpel voor die opdracht. Het team – bestaande uit Mark Bakker, Frank van Wijngaarden, Rowan van der Steen en Fadi El Kasah – eindigde onbedreigd op de eerste plaats met zes overwinningen. Vier keer werd met 3-1 gewonnen en twee keer met 4-0. Slechts één keer werd met 2-2 gelijk gespeeld. Van de in totaal 28 partijen gingen er dus slechts 6 verloren. Frank en Rowan behaalden 6 uit 7, terwijl Mark en Fadi 5 uit 7 scoorden. Prachtige cijfers. Gehoopt mag worden dat het D1-team zich in maart 2015 zal plaatsen voor de KNSB-eindronde.

De Cirkel D2 met Timo Stijf, Nathan Stijf, Joas Stijf en Nathan Meshulam behaalde een wat bescheidener resultaat. In de eerste ronde werd met 4-0 verloren van D1, wat ook enigszins was verwacht. In de volgende twee ronden werd met 2-2 gelijk gespeeld. Daarna werd twee keer gewonnen. Hierdoor ontstond uitzicht op een vierde promotieplaats. In de laatste twee ronden ging het echter helaas mis. Twee keer verlies betekende uiteindelijk een middenmootplaats. Het team heeft zich niettemin uitstekend geweerd. De scores waren: Timo 1,5 uit 7, Nathan S. 5,5 uit 7, Joas 4,5 uit 7 en Nathan M. 2 uit 7.

Timo had het aan het eerste bord zwaar, maar streed voor wat hij waard was. Zijn jongere broers Nathan en Joas hebben uitstekend gespeeld. Nathan M. deed het als debutant verdienstelijk.

Een algemene opmerking van mijn kant is dat er veel te snel wordt gespeeld (actiepuntje, heren schaaktrainers, red.). Dat geldt ook voor de spelers van D1. Mark bijvoorbeeld, die de sterkste speler van alle deelnemers was, verloor twee maal door onnodig dameverlies!

Maar al met al was het een geslaagde dag.

Ben Zee

Rode lantaren voor tegenvallend A1-team

Het A1-team van De Cirkel wacht in de OSBO-competitie nog steeds op de eerste overwinning. Afgelopen zaterdag werd in Den Bosch twee keer verloren. In de vijfde ronde was Minerva uit Hengelo met 3-1 te sterk, en een ronde later bleef rode lantarendrager Sliedrecht uit Schiedam onze jongens eveneens met 3-1 de baas. Door deze resultaten moet het viertal Cisko Loos, Dominic van Dijk, Timon Huizinga en Ruben de Vries in de laatste ronde op zaterdag 29 november proberen de rode lantaren aan een van de andere teams over te dragen.

De eerste wedstrijd, tegen Minerva, eindigde in een anticlimax. Dominic en Ruben zetten hun partij agressief op, offerden allebei een pion, en hoopten die met rente terug te krijgen. Hoe anders liep het af. Dominic moest in het middenspel alle

zeilen bij zetten om overeind te blijven en Ruben raakte nóg een pion kwijt. Wist Dominic er nog een remise uit te slepen, Ruben overzag een schaakje met de dame en verloor prompt ook nog een toren. Einde partij. Timon deelde in de malaise. In mindere stelling ‘vergat’ hij de kwaliteit terug te winnen, en misschien nog wel meer, en hij kon toen niet anders dan opgeven. Zijn stelling gaf geen enkel aanknopingspunt om door te spelen. Cisko aan bord 1 speelde een goede partij, maar zijn tegenstander doorzag steeds wat hij van plan was. Er ontstond een stelling met vier lopers en twee dames die als muggen om elkaars stukken zoemden zonder te steken. Omdat de wedstrijd al beslist was, stelden beide spelers zich tevreden met een half punt.

Concentratie bij vlnr Cisko Loos, Dominic van Dijk, Timon Huizinga en Ruben de Vries.

In de tweede confrontatie van de zaterdag (wat werd er in Den Bosch overigens sterk gespeeld!) zette het kwartet van De Cirkel zich tegenover het op de onderste plaats bivakkerende Sliedrecht, dat tot dusver slechts kon bogen op één matchpunt. Opnieuw werden er geen potten gebroken. Ruben vergaloppeerde zich, raakte een stuk kwijt en kon z’n boeltje pakken. Cisko had het knap lastig en kreeg in een eindspel met mooie open lijnen, voor de tegenstander wel te verstaan, feitelijk geen kans. Toen ook Timon, die in lastige stand een dame weggaf, het bijltje erbij neer gooide was het pleit beslecht. Dominic was ondertussen verzeild geraakt in een eindspel van loper tegen paard met allebei zeven pionnen, dat bij normaal spel in remise zou verzanden. Onze man stelde dat ook voor, maar hij kreeg geen reactie. Zijn tegenstander dacht ijzer met handen te kunnen breken,verslikte zich echter in de problemen die hij zelf opriep, en ging in totaal verloren stand (en in een reeds lege zaal…) ook nog eens door zijn vlag.

Vechtlust wordt niet altijd beloond. Het zal eind van de maand in de slotronden nog knap lastig worden om van die laatste plaats af te komen. Maar eens moet het kwartje toch anders vallen…