Fadi el Kasah wint basisscholieren schaaktoernooi 2015

f1

De voorronde basisschoolschaakkampioenschap. die woensdagmiddag 18 november, door schaakvereniging de Cirkel werd georganiseerd, is succesvol verlopen.

Nadat de rekenmeester zijn werk had gedaan werd de bij De Cirkel schakende Fadi el Kasah (Lettertuin) winnaar (bovenstaande foto).

Het trio Mats de Jong (Lettertuin), Lisette Brons (Rots) en Quint de Jong (Lettertuin) eindigden op een vol punt achterstand. Ook deze drie jeugdigen talenten maken deel uit van de jeugdopleiding De Cirkel.

Alle vooroordelen kunnen de kast in. Van schaken wordt je zo moe. Op je vrije woensdagmiddag schaken? Mij niet gezien! Bijna vijftig basisscholieren dachten er gelukkig heel anders over.

Organisator Ben Verduyn en zijn mannen hadden de handen vol. Aan het einde van een spannende schaakmiddag konden de diverse kampioenen worden gekroond. De school eer was gered.

De Lettertuin werd eerste in het schoolklassement, gevolgd door Rots, ESV en Willem 3. Deze scholen hebben zich in ieder geval geplaatst voor de later te houden schoolschaak finale. Wellicht dat de organisatie ook anderen scholen nog een kans geeft door te stoten naar de Oostelijke Schaak Bond (OSBO) scholenstrijd maart 2016.

GEZELLIG DRUK Een drukte van belang in denksportcentrum in De Open Hof. Trappelend van ongeduld stonden de kinderen te wachten om aan de slag te gaan. De spanning tegen wie in de eerste ronde mag worden aangetreden werd ze bijna teveel. Het kost jeugdvoorzitter Ben Verduyn even moeite de regels uit te leggen. Maar met engelengeduld zowel vooraf als aan de diverse speeltafels gaan de jeugdleiders aan het werk.

Soms wordt er heel snel gespeeld, soms is de ‘omgeving’ veel leuker. De opmerking ‘je bent allang aan de beurt’ wordt veelvuldig gehoord. En duurt een partij iets te lang moet de klok afgesteld op vijf minuten per persoon de beslissing brengen. Voor menig schaker een nieuw fenomeen, maar men helpt elkaar sportief met indrukken. Er is gelukkig geen jeugdschaker die bewust op tijdwinst uit is.

Bij een aantal schakers staat de strijd om de ‘beste schakende school’ op het spel. Maar niet alleen bij hen, ook de schoolleiding leeft fanatiek mee. Maar nergens wordt het verzoek om zich met het spel te bemoeien overtreden. Of het zou moeten zijn door de schaakbegeleiders. Zij moeten nog wel eens een ‘schaakje’, een verkeerd geplaatst stuk, of niet spelen met het aangeraakte stuk corrigeren.

,,Ik doe dat met gezond verstand. Soms is achteraf uitleggen het beste. Dan kunnen ze er vast aan wennen en in de volgende ronde toepassen”, legt Cirkel schaakclubkampioen Jef van Swieten uit. Er wordt gedweeë naar de meester geluisterd!

DAMES Fadi el Kasah trekt op een plezierige wijze de aandacht. Zo speelt hij in de tweede ronde tegen clubgenoot Boaz Vreugdenhil (Rots). De laatste geeft al binnen drie zetten zijn dame cadeau. Of liever gezegd de latere kampioen dwingt hem er toe. ,,Dat was snel gepiept. Ik heb nog wel van alles geprobeerd. Mocht ook Fadi’s dame afpakken. Maar het was niet genoeg”, grapte Boaz alsnog.

Maar ook de vrouwelijke deelnemers laten van zich horen. Zo speelt Anouk van Wijngaarden (Willem 3) tegen Sara Heidstra (Vlinderboom) een partij uit een stuk en wint.

Bij het begin van de vierde ronde lijken de koplopers zich af te zonderen. Lisette Brons (Rots), Mats de Jong (Lettertuin), Tom van Espelo (Louise de Coligny), Alexander Ivanov (Calluna school) en Fade el Kasah zijn nog zonder puntverlies.

Een treetje lager spelen Quint de Jong (Lettertuin) en Benaiah de Jong (Rots) tegen elkaar. ,,Wij zijn geen familie, maar er wint altijd een De Jong”, merkt de eerste ongevraagd op. Quint de Jong wint de jonge strijd.

In de voorlaatste ronde een duel waar naar uitgekeken is binnen De Cirkel. Mats de Jong mag Fa el Kasah bestrijden. Hij veroverde al snel de dame van Fadi, en de strijd lijkt in een vroeg stadium beslist. Maar niets is wat het lijkt. Kasah komt terug, wint stuk op stuk en speelt magistraal naar winst.

BESCHEIDEN ,,Je mag nooit van te voren zeggen dat je verwacht te winnen. In de laatste ronde zou remise tegen clubgenoot Alexander Ivanov al voldoende zijn”, kijkt Fadi vast vooruit. Ivanov heeft er wel oren na en biedt al remise aan voordat er een zet is gespeeld.

Vol verwacht wachten de toeschouwers af of hier een ‘heren akkoord’ in de maak is. Maar niets daarvan. Het wordt een mooie partij waar beide spelers stukken veroveren. Maar uiteindelijk weet Fadi el Kasah zijn tegenstander te foppen.

Deze reageert sportief door de nieuwe kampioen te feliciteren met zijn titel ‘Edes beste schoolschaker 2015’. ,,Als alles tegen zit lukt niks”, bromt Alexander Ivanov nog. Daarna gaat de heren nog even vluggeren. De prijsuitreiking duurt nog even. En schaken verveelt tenslotte nooit.

Top Tien individueel klassement:

1. Fadi el Kasah (Lettertuin)  6

2. Mats de Jong (Lettertuin)  5

3. Lisette Brons (Rots) 5

4. Quint de Jong (Lettertuin) 5

5. Michael van Mast (ESV) 4,5

6. Alexander Ivanov (Calluna) 4

7. David Veenstra (Rots) 4

8. Koen van Wijngaarden (Willem 3) 4

9. Christiaan Reedijk (Vuurvogel) 4

10. Magdalena Shirokov (Calluna) 4

Individueel per groep:

Groep 4

1. Quint de Jong (Lettertuin) 5

2. Christiaan Reedijk (Vuurvogel) 4

3. Magdalena Shirokov (Calluna) 4

Groep 5

1. Alexander Ivanov (Calluna) 4

2. Koen van Wijngaarden (Willem 3) 4

3. Jaïr de Kort (Koepelschool) 2

Groep 6

1. Tom van Espelo (Louise de Coligny) 4

3. Ruben Wanninkhof (Brugge) 4

3. Anouk van Wijngaarden (Willem 3) 3.5

Groep 7

1. Mats de Jong (Lettertuin) 5

2. David Veenstra (Rots) 4

3. Niels van Wolfswinkel (Willem 3) 4

Groep 8

1. Fadi el Kasah (Lettertuin) 6

2. Lisette Brons (Rots) 5

3. Michael van Mast (ESV) 4.5

Scholen:

1.Lettertuin 20

2.Rots 16.5

3.ESV 13.5

4.Willem 3 13.5

5.Calluna 12

6.Koepelschool 11

7.Vuurvogel 8

8. Veldhuizerschool 4.5

Foto’s impressie geslaagde schoolschaakmiddag.