Harold Boom op weg naar de top drie

In ronde 13, gespeeld op 26 november, deed Harold Boom heel goede zaken door de volle buit te pakken tegen koploper Henry van den Brink. Harold klom door deze winst van de zevende naar de vierde plaats. In de top tien wist ook Marnix Lukasse de winst binnen te slepen, hij klom hierdoor naar de achtste plaats. De overige spelers uit de top tien speelden remise of waren afwezig.

Harold Boom (foto links) verraste na een lange en boeiende partij koploper Henry van den Brink. Door deze knappe zege is de top drie binnen handbereik gekomen. Henry blijft lijstaanvoerder maar zag de concurrentie wel dichterbij komen.

Marnix Lukasse had zijn handen vol aan Ben Verduyn. De op remise spelende Ben bezorgde Marnix een zware avond. In het verre eindspel, waarbij Marnix nog maar een paar minuten bedenktijd had en Ben nog meer dan een uur, wist hij alsnog een bres in de verdediging te slaan. Een dik verdiende overwinning voor de sympathieke Marnix.

Tom Pronk (foto links) had als opdracht de kampioensaspiraties van de op de tweede plaats staande Frank van Wijngaarden te beteugelen. Na een mooie en spannende partij werd uiteindelijk tot een puntendeling besloten.

Bij de ontmoeting tussen Jan Willem Kinkel en Jim Pronk stond een plaats in de top drie op het spel. Dat deze twee spelers aan elkaar gewaagd zijn, bleek wel uit de gelijk opgaande partij die in een terechte remise eindigde.

Ook in de partij tussen Ruben de Vries en Albert Bootsman was er van krachtsverschil weinig te merken, de uiteindelijke puntendeling was dan ook geen verrassing.

Tim Evendijk en Dominic van Dijk streven beide naar een plaats in de top tien, dus was de verwachting dat er een boeiende partij op het bord zou komen. De praktijk was anders, beide speelden heel voorzichtig, ruilden al snel de zware stukken af en waren al heel snel tevreden met het halve punt.

Dick Wenning en Peter van de Wijngaart speelde een Dame gambiet, er ontstaat een open B-lijn waar Dick optimaal gebruik van wist te maken.  Peter dacht een doorgebroken pion te krijgen door zijn dame te ruilen voor een toren en een loper, maar hier had hij niet op een slimmigheidje van Dick gerekend. Door de ontstane materiële achterstand had verder spelen volgens Peter geen zin en hij gaf op.

In de partij tussen Hans van de Weteringh en Egberts Aalbers verdwenen de zware stukken in de strijd om een open lijn al snel van het bord. Hans probeerde nog een pion te laten promoveren, maar met een mooie tegenaanval verhinderde Egbert deze promotie. De overeengekomen remise was de terechte uitslag.

De partij tussen Jan Hartsuiker en Jasper de Rijk kende een gesloten Siciliaanse opening. Jasper ging al na negen zetten de fout in verloor een loper tegen een pion. In het middenspel leek Jasper de schade te kunnen herstellen, maar schijn bedriegt. Jan maakte geen enkele fout en na 34 zetten zag de teleurgestelde De Rijk dat verder spelen geen zin heeft en gaf de pijp aan Maarten.

De partij tussen Robert Degenhart (foto links) en Fedde Kingma begon rustig, maar na de achtste zet sloeg de vlam in de pan. Damevleugel van Robert kwam zwaar onder druk te staan. Vijf pionnen van Robert werden afgeruild voor een loper en een paard. Fedde verhoogde de druk en zette enkele keren schaak, maar Robert wist onder de druk uit te komen. Vervolgens nam Robert het initiatief en met een paar mooie combinaties wist hij het tij te keren, waarna Fedde capituleerde.

Gedetailleerde informatie over de stand, uitslagen en ELO kunt u vinden op onderstaande links:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.