Eip Janssen blijft ook na tweede ronde koploper bij 50-plussers

Op maandagmiddag 14 september werd de tweede ronde gespeeld bij de maandagmiddaggroep. De wedstrijdleider had vooraf aangegeven dat gezien de paring er enkele interessante partijen op het programma stonden en zijn voorspelling werd meer dan bewaarheid. Van de negen ontmoetingen werden de meesten pas in de tijdnoodfase beslist.

Eip Janssen mocht het met zwart opnemen tegen zijn angstgegner Tom Smit. Tom speelde een aanvallende partij, hij rukte met driepionnen, met daarachter de twee torens op naar de koningsvleugel van Eip. Door secuur verdedigingswerk wist Eip het gevaar te keren en nam geleidelijk het initiatief over. In het eindspel won Eip een kwaliteit, waarna hij de partij gedecideerd naar winst uitspeelde. Door deze overwinning is Eip, in ieder geval voor één week, de nieuwe koploper.

Kampioen Louis van der Vos trof in Peter Jonker een tegenstander met volop kampioensaspiraties. In het eindspel had Peter een toren tegen een paard en pion van Louis. Louis probeerde nog een remise uit het vuur te slepen maar zover liet Peter het niet komen en hij bond Louis aan zijn zegekaar. Door deze winst is Peter nu tweede en mag hij komende weken een poging doen de koppositie over te nemen van Eip Janssen.

Ben Verduyn speelde met zwart een aanvallende partij tegen Jelle Bottema. Ben kwam ietwat beter uit de opening maar kon het positionele voordeel niet verzilveren. In het eindspel had Jelle de beste papieren, maar met nog enkele minuten op de klok, durfde hij geen risico te nemen en bood remise aan, welke door Ben werd aangenomen.

Kees van der Dussen had zijn handen meer dan vol aan Klaas van der Wal. Na een boeiende partij had Klaas na het promoveren van pion zelfs zicht op de overwinning of in ieder geval minimaal een puntendeling. Echter in een moment van schaakblindheid gaf Klaas zijn dame weg, waarna hij de partij opgaf. Ook vorige week gaf de tegenstander van Kees in het eindspel zijn dame weg. Wordt dit het nieuwe handelsmerk van Kees?

Alex de Roovere en Fons de Kort maakte er een waar spektakelstuk van! Na een mooie partij had Alex nog 29 seconden op de klok, terwijl Fons nog 48 seconden bedenktijd had. Alex bleef echter koel en wist met een mooie mataanval de winst alsnog naar zich toe te trekken.

Debutant Jan Hartsuiker mocht gelijk aan de bak, tegen routinier Anton Ebskamp. Na een mooie een boeiende partij wist Anton, ondanks dat hij een kwaliteit minder had, de volle buit binnen te halen.

Gert Sleeuwenhoek en Arno Braam speelden een mooie partij. Nadat Arno een pion veroverde en daarmee een open c-lijn creëerde, wist hij de partij op zijn naam te zetten.

Oud-kampioen Herman van Scherrenburg speelde een degelijke partij tegen Joop de Feijter. Nadat Herman zijn tegenstander had opgezadeld met twee dubbelpionnen, kon hij de winnende aanval opzetten.

Misschien wel de verrassing van de dag was de overwinning van Hans Meijer op Hein den Hollander. Met een mooie mataanval stuurde Hans zijn sportieve tegenstander met lege handen huiswaarts.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.