Hans Pasveer dwingt kampioen remise af in eerste ronde 50-plussers

Op maandagmiddag 7 september was het dan eindelijk zover! De 50-plussers deden de aftrap voor het seizoen 2020/2021. Nadat coördinator Ben Verduyn een ieder, en in het bijzonder de nieuwkomers Anton Ebskamp en Hein den Hollander, welkom had geheten was het tijd voor de huldiging van de zomerkampioen seizoen 2019/2020.

Louis van der Vos mocht de kampioensbeker van de zomercompetitie in ontvangst nemen.

Van de zes en twintig schakers waren er negentien aanwezig om met elkaar de degens te kruisen. Net zoals bij de senioren op de dinsdagavond speelden de bovenste helft van de vorige competitie tegen de onderste helft, de laatsten speelden hun eerste partij met wit. Met uitzondering van één remise eindigden alle partijen in een overwinning voor de zwartspeler. Eenvoudige overwinningen voor de zwartspelers? Zeker niet, zie onderstaand verslag.

Kampioen Louis van der Vos moest Hans Pasveer een meer dan verdiende puntendeling toestaan. In het eindspel forceerde Louis eeuwig schaak waar Hans de volle winst voor het grijpen had.

Joop de Feijter wist dat hij het tegen Eip Janssen moeilijk zou krijgen, nadat Joop één, twee en daarna drie pionnen achter stond, zag hij in dat verder strijden zinloos was en hij gaf de partij gewonnen.

Fons de Kort speelde een meer dan puike partij tegen Tom Smit. Met het gegeven dat de aanval de beste verdediging was bracht Fons de favoriet in problemen. Halverwege de partij zag het er zelfs naar uit dat hij de partij naar zich toe zou trekken of minimaal een remise uit het vuur zou slepen. Nadat Tom er nog eens goed voor ging zitten, wist hij de partij alsnog te winnen.

Alex de Roovere en Jelle Bottema speelden een gelijk opgaande partij, pas in het verre eindspel wist Jelle zijn tegenstander tot capitulatie te dwingen.

Hans Meijer trof in de eerste ronde oud-kampioen Kees van de Voort. Hans speelde een goede partij, gaf ditmaal niet zijn dame weg, maar moest uiteindelijk toch zijn meerder erkennen in Kees.

Anneke Liefkens trof in de eerste ronde de sterke Peter Jonker. Peter onderstreepte in een foutloze partij zijn aspiraties voor het kampioenschap. Anneke kon terug kijken op een leerzame partij, maar moest wel met lege handen huiswaarts.

Els Creutzberg verloor in de opening tegen Kees van Heerikhuize al snel een loper. De verwachting was dat de partij snel zou zijn afgelopen, maar de wellicht iets te overmoedige Kees verspilde een paard. Els had weer hoop op een positief resultaat, hieraan werkte Kees niet mee en hij schreef de partij uiteindelijk verdiend op zijn naam.

Eén van de boeiendste partijen werd die tussen Hein den Hollander en Klaas van der Wal. Pas in het verre eindspel wist Klaas zijn tegenstander tot overgave te dwingen.

De langste partij van de middag werd die tussen Anton Ebskamp en Kees van der Dussen. Na een afwezigheid van bijna een jaar mocht Anton het opnemen tegen Kees, die met serieuze kampioensaspiraties aan deze competitie is begonnen. In het verre eindspel had Kees een loper tegen twee pionnen van Anton, met nog voor beide heren enkele minuten op de klok, leek een puntendeling onontkoombaar. Helaas voor Anton gaf hij in moment van schaakblindheid zijn dame weg en Kees liet zich dit presentje niet ontnemen en nam de volle buit mee huiswaarts.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.