Harold Boom en Dominic van Dijk naar bekerfinale

Op dinsdag 22 september werden naast de derde ronde van de interne competitie ook de halve finales van de beker van het seizoen 2019/2020 gespeeld. Harold Boom en Dominic van Dijk hebben zich geplaatst voor de bekerfinale, welke dinsdag 29 september gespeeld zal worden. In de interne competitie is Marnix Lukasse de nieuwe koploper.

In de halve finales van de bekerstrijd gingen de licht favoriete Tom Pronk en Frank van Wijngaarden onderuit. Harold Boom won met wit de eerste partij tegen Tom Pronk, waarna de druk voor de tweede partij geheel op de schouders kwam te liggen van de oud bekerwinnaar. Tom haalde alles uit de kast, maar na een zenuwslopende partij wist Harold een puntendeling af te dwingen, waarmee hij zich plaatste voor de finale.

De eerste partij tussen de met wit spelende Dominic van Dijk en Frank van Wijngaarden werd een prooi voor eerstgenoemde. Frank trok de stand in de tweede partij weer gelijk waarna snelschaken de beslissing moest gaan brengen. In twee superspannende partijen, waarbij de spelers slechts vijf minuten bedenktijd tijd hadden, wist Dominic beide partijen op zijn naam te zetten en daarmee de fel begeerde finale plaats veilig te stellen. Volgende week dus de ontknoping wie beslag gaat leggen op de laatste prijs van het vorige seizoen.

In de interne competitie deed Marnix Lukasse heel goede zaken door de sterke Ruben de Vries aan zijn zegekar te binden. Ruben verloor in de opening een pion en in het middenspel een paard, maar bleef vechten voor een positief resultaat. Pas in het verre eindspel moest hij capituleren.

Albert Bootsman en Johan de Lange vochten een verbeten strijd uit. Pas in het verre eindspel wist de met zwart spelende Albert de winnende zet te plaatsen, verlies van een loper was voor Johan niet meer te voorkomen, waarna hij zich gewonnen gaf. De meer dan tevreden winnaar vinden we nu terug op een mooie zesde plaats.

Hans van de Weteringh vinden we na zijn winst op Femke van Kampen terug in de top tien. Hans staat nu achtste en hij zal komende weken alles uit de kast halen om zijn plek in de top tien vast te houden.

Jan Hartsuiker speelde met wit zoals gewoonlijk een degelijke partij, na een boeiende strijd moest jongeling Thijs Postma, met knap tegenspel, uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de routinier. Jan staat nu op de verdienstelijk negende plaats.

Kampioen Jim Pronk completeert de top tien door met zwart Egbert Aalbers met lege handen huiswaarts te sturen. Na een leuk middenspel liet de wit speler de damevleugel dicht schuiven, waarna Jim een offensief opende op de koningsvleugel, hij offerde een paard op H2 en de buit was voor hem binnen.

Debutant Jonathan Karels is ook na ronde drie nog ongeslagen. Hij wist met secuur spel de sterke Willem de Wilde op remise te houden. Jonathan staat nu, net buiten de top tien, op een mooie elfde plaats.

Ook jongeling Nestor Shirokov doet van zich spreken. Nu was het de met wit spelende Leo Lukasse die het onderspit moest delven.

Tim Evendijk kent geen mededogen met bestuursleden. Was het in de eerste ronde de vicevoorzitter, nu werd wedstrijdleider Louis van der Vos het haasje. In een hele lange en spannende partij waarin Louis tot ver in het eindspel zicht had op een puntendeling, pakte Tim uiteindelijk de volle winst.

Voorzitter Anne Postma kent wel een heel bijzondere start van het seizoen. In zijn partij tegen Alfred Gaasbeek ontstond een ingewikkelde stelling, waarin Alfred het initiatief nam. Anne plaatste een noodoffensief, waarbij hij echter een loper verloor en hem niets meer restte dan zich gewonnen te geven. Na zijn nederlaag vinden we Anne terug op een vier en dertigste plaats! Alfred staat nu vijftiende. Beide spelers horen eigenlijk in de top tien te staan en zullen de komende weken zeker van zich doen spreken om dit te bewerkstelligen.

Ook voor Dick Wenning is de top tien nog heel ver weg. Meer dan een remise tegen routinier Jelle Bottema zat er, ondanks dat Dick met wit speelde, vandaag niet in. Een mooie partij met een terechte uitslag.

Fedde Kingma haalde tegen Eip Janssen zijn bekende C4 opening uit de schaaktas. Eip was hierop voorbereid en vond snel de goede tegenzetten. Binnen elf zetten waren de dames van het bord, met een paard en pion drukte Eip  zijn tegenstander, die zijn koning in veiligheid moest stellen, terug. Na een schaakje van Eip werden de torens afgeruild en bevond Fedde zich in een lastige stelling. Een volgend schaakje leidde achtereenvolgens tot verlies van een pion en een stuk. Fedde zag in dat verder spelen zinloos was en gaf op. “Het is lang geleden dat ik de altijd solide spelende Fedde mag verslaan, meestal is het andersom” keek een tevreden Eip terug.

Ook in de onderste regionen werd fel gevochten voor een positief resultaat. Diverse schakers wilden van die hatelijk nul af. Door de puntendelingen van Stijn Kappert tegen Ben Verduyn en Floris Ros tegen Pim Eimers, zijn zij hierin voor de helft geslaagd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.