Teleurstellende schaakmiddag voor de “K3” bij 50 plussers

Het werd maandagmiddag 12 oktober een meer dan zware middag voor de K3 bij het maandagmiddag schaken. Zowel Kees van der Dussen, Kees van de Voort en Kees van Heerikhuize gingen alle drie hard en ook nog onnodig onderuit.

Koploper Jelle Bottema verloor zijn koppositie aan Peter Jonker, die nu na de zesde ronde de trotse lijstaanvoerder is.

Kees van der Dussen had geen goed antwoord op de verrassende opening van de met wit spelende Tom Smit. De zwartspeler liep bijna de gehele partij achter de feiten aan en de winst van Tom was dik verdiend.  Door deze winst stijgt Tom naar de tweede plaats en mag hij volgende week, in een directe confrontatie met Peter Jonker, een gooi doen naar de leiderspositie.

Kees van de Voort speelde een goede partij, hij stond in het middenspel, ook volgens tegenstander Herman van Scherrenburg, in een gewonnen positie. Kees maakte echter in het eindspel een cruciale fout, die hem de partij kostte. Herman is door deze overwinning opgeklommen naar de achtste plaats.

Ook voor Kees van Heerikhuize werd het geen schaakmiddag om op terug te kijken. In een gelijk opgaande partij tegen Ben Verduyn, durfde Kees in het middenspel niet een paard te offeren, welke hem bijna zeker de winst zou hebben opgeleverd. Nu verspeelde hij,  tot zijn eigen verbazing, in het middenspel een kwaliteit. Kees wilde al opgeven, maar zag een mogelijkheid om het tij te keren, helaas voor Kees zag ook Ben deze mogelijkheid. Omdat Ben positioneel heel slecht stond, was de overgave van Kees toch ietwat te haastig genomen. Na analyse bleek dat Kees goede kansen op een remise had.

De met wit spelende Peter Jonker had een hele dobber aan Jelle Bottema. Nadat Peter zijn tegenstander had opgezadeld met een inactieve loper, wist hij de partij naar zich toe te trekken. Door deze winst is Peter de nieuwe lijstaanvoerder en zakt Jelle naar de vijfde plaats.

Eip Janssen wist dat het zware middag zou worden tegen de geroutineerde Peter van de Wijngaart. In het middenspel won Peter een pion en speelde de partij daarna secuur uit naar winst. Door deze overwinning staat Peter nu vierde en mag hij zoals het nu naar uitziet volgende week de degens kruisen met Ben Verduyn.

Fons de Kort en Joop de Feijter speelden een leuke partij. In het middenspel had Fons licht voordeel en hij had de partij waarschijnlijk kunnen winnen, ware het niet dat hij remise aanbood, welke door Joop in dank werd aangenomen.

Alex de Roovere en Klaas van der Wal speelden een boeiende partij. De met wit spelende Alex schuwde de aanval niet en werd hiervoor uiteindelijk beloond. Klaas moest met lege handen huiswaarts keren. Door deze winst staat Alex nu op een verdienstelijke twaalfde plaats.

Hans Meijer pakte alweer zijn derde zege van deze competitie. Met secuur spel wist hij de met wit spelende Els Creutzberg aan zijn zegekar te binden. Door deze winst staat Hans nu op een stevige plaats in de middenmoot.

Fred Post en Hein den Hollander speelden een leuke partij, beide spelers maakte soms een klein foutje, waar de ander dan niet optimaal van profiteerde. Zo ontspon zich een gelijk opgaande partij, waarbij de overeengekomen puntendeling de terechte uitslag was.

Gert Sleeuwenhoek kwam in zijn partij tegen Jan Hartsuiker verkeerd uit de opening. De met wit spelende Jan wist met deze meevaller wel raad en stuurde Gert met lege handen huiswaarts. Jan is door deze winst gestegen naar de tiende plaats.

Nieuwkomer Paul Numan mocht het met wit opnemen tegen Louis van der Vos. Beide schakers hebben in het verleden al vele potten met elkaar gespeeld en kennen elkaars speelstijl. Ook vandaag was het wachten op wie het eerste foutje zou maken. In het middenspel won Louis een kwaliteit, waarna hij het eindspel met een toren tegen een loper van Paul vakkundig uitspeelde.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.