Na winst in ronde 14 is Peter Jonker bijna zeker eindwinnaar bij 50 plussers

Koploper Peter Jonker liet er op 11 januari géén gras over groeien om te laten zien wie momenteel de sterkste 50+ plus schaker is. Met een de mooie score van 3,5 uit 4 was hij wederom de sterkste. Arno Braam werd met 3 uit 4 heel verdienstelijk tweede. Vier spelers behaalden een score van 2,5 uit 4. Op basis van SB punten werd Willem de Wilde derde. Net buiten de prijzen vielen Hans de Groot, Kees van Heerikhuize en Herman van Scherrenburg, zij werden respectievelijk vierde, vijfde en zesde.

Eindstand top drie ronde 14:

 1. Peter Jonker 3,5 uit 4
 2. Arno Braam 3 uit 4
 3. Willem de Wilde 2,5 uit 4

Link met alle uitslagen van 14e ronde:

https://wwhess.com/tournament/live/de-cirkel-maandagmiddag-50plusjeugd-1959w.c066

 Ronde 1: Eip Janssen leek het Peter Jonker moeilijk te maken, maar niets was minder waar. Peter speelde het dame gambiet goed en Eip verspeelde zijn dame en daarna de partij. Omdat ook de sterkste spelers Willem de Wilde en Arno Braam wonnen was het veld al snel uiteen geslagen. De nummer twee in het algemeen klassement Jan Hartsuiker had het lastig tegen Jelle Bottema. De Veenendaler overspeelde Jan in het tweede gedeelte van de wedstrijd. Hans de Groot had de handen vol aan Alex de Roovere, maar in de overgang van het middenspel naar eindspel (Philidor Defense) liet Hans zien niet voor niets de speler te zijn met de iets hogere rating.

Ronde 2: Alex de Roovere was niet aangeslagen door de eerdere nederlaag, hij speelde tegen Eip Janssen een Spaanse variant en aanvankelijk met succes. In het middenspel wist Eip met een afruilactie enig voordeel te behalen. Het pionnen eindspel was ondanks het remise aanbod van Alex wel aan Eip besteedt. In de partij tussen Hans de Groot en Peter Jonker kwam de Pirc Defensie op het bord. De partij ging vrijwel gelijk op met Hans heel licht het initiatief, maar Hans verloor het overzicht en de deze middag ongenaakbare Peter Jonker won in 48 zetten. ,,Ik ben in deze maar ook in de volgende partijen tot het gaatje gegaan. Het pakte allemaal goed uit en het nemen van het risico ook wel waard”, aldus Peter Jonker. De pot tussen Willem de Wilde  en Jelle Bottema was een lust voor het oog. Beide spelers gaven elkaar weinig tot niets toe. Ook na 45 zetten was er nog geen tekening in de strijd. Jelle was wel wat in tijdnood met nog zo’n veertig seconden,hij vond niet meer de beste zetten maar Willem deze wel vond. De druk werd op de stelling van Jelle werd te hoog en hij ging in een lastige stelling onderuit. Datzelfde gold voor de partij tussen Herman van Scherrenburg tegen Arno Braam. Een Philidor defense waarin het evenwicht zelfs geen millimeter werd verbroken tot zet 34, daarna besliste Arno de partij in zijn voordeel. In dezelfde tijd hield Kees van Heerikhuize favoriet Jan Hartsuiker (vorige week nog glansrijk winnaar) op remise. Louis van der Vos versloeg de steeds beter gaan spelende Klaas van der Wal in liefst 55 zetten.

Ronde 3: Louis van der Vos hield aan de partij tegen Janssen een remise over en daar mocht laatstgenoemde het meest blij mee zijn. Veel aandacht ging uit naar de partij tussen Peter Jonker en Willem de Wilde. In een Dame Gambiet was de stelling na 37 zetten nog in evenwicht..Omdat ook het tijdverschil miniem was leek een remise logisch. Maar in het eindspel gebeurde dat wat niet alle kijkers hadden verwacht, Peter, die diep rekende en goede zetten produceerde kwam in een totaal gewonnen stelling te staan en Willem wachtte dat niet af en gaf op. Arno Braam en Hans de Groot hadden dat niet afgewacht, zij tekenden na een felle strijd, die 42 zetten in beslag nam, de online vrede tijdig. In de schaduw daarvan probeerde Jan Hartsuiker wat verloren gegaan terrein tegen Alex de Roovere goed te maken. De met wit spelende Alex gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Integendeel, na twintig zetten had hij een piepklein voordeel. Jan liet zien dat de ene week niet de andere is, maar hij kwam in het tweede deel van de partij op stoom en zette zijn tegenstander de duimschroeven aan. Op zet 31 leek Alex een time out te nemen,hij dacht lang na over de tegenzet die Jan had gedaan. De witte loper van Alex werd bedreigd, Alex koos voor een afruil die niet goed afliep enhij streek de vlag. Kees van Heerikhuize had de handen vol aan Klaas van der Wal maar wist een Konings Gambiet naar een voordelig eindspel te brengen en won.

Ronde 4: Eip Janssen tegen Kees van Heerikhuize, een partij genaamd de Berlijnse defensie verliep onregelmatig. Maar de acties die Kees opstartte leverde hem uiteindelijk de winst op. `Kees speelde goed en ik zag zijn mataanval totaal niet aankomen”, reageerde Janssen verbluft. In de partij Arno Braam tegen Peter Jonker werd na twintig zetten remise overeen gekomen. Peter Jonker nam het zekere voor het onzekere. Een remise tegen Arno Braam betekende de dagzege, maar ook vrijwel zeker de eindzege. Jan Hartsuiker moest tegen Willem de Wilde gezien de goede score van Peter in zijn laatste partij alles uit de kast halen nog aan te sluiten. Geen gemakkelijke opgave, de partij ging lang gelijk op, in het eindspel liet Jan zijn kennis en kunde zien. Het was niet genoeg voor de zege maar met een remise tegen Willem leek hij dik tevreden. Bij Hans de Groot tegen Jelle Bottema liet eerstgenoemde zien een niet te onderschatten tegenstander te zijn. Hij liet Jelle met lege handen achter. Herman van Scherrenburg bleef 11 januari lang onder de radar, daar werd in de laatste ronde Louis van der Vos de dupe van.

Consequenties ronde 14 algemeen klassement:

Behoudens Ben Zee en Ben Verduyn deed de gehele top van het 50 plus schaken mee. Helaas deze keer geen jeugdspelers wegens het online lesgeven dat weer is opgestart. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken en alle zweet was opgedroogd lijkt Peter Jonker de zege niet meer te kunnen ontgaan. In de laatste ronde moet Jan Hartsuiker vier punten halen en Peter minder dan twee. De strijd om plek drie is nog niet gestreden, daarvoor komen Eip Janssen en Ben Zee voor in aanmerking. Maar eigenlijk is elke deelnemer gewoon een winnaar.

De stand in het tussenklassement van de top tien is na ronde 14:

 1. Peter Jonker 33,0
 2. Jan Hartsuiker 30,5
 3. Eip Janssen 26,0
 4. Ben Zee 25,5
 5. Ben Verduyn 21,5
 6. Herman van Scherrenburg 20,5
 7. Louis van der Vos 20,0
 8. Hans de Groot 19,5
 9. Alex de Roovere 17,0
 10. Jelle Bottema 15,5

De vijftiende en laatste ronde van deze cylcus zal gespeeld worden op maandagmiddag 18 januari 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.