Paul Numan deelt klap met hamer uit in 5e ronde bij 50 plussers

De vijfde online schaakronde voor 50 plussers stond maandagmiddag (22 februari) op het programma. Daarmee werd de eerste turnus afgesloten en kon het slechtste resultaat van de eerste vijf ronden worden geschrapt.

Bij het begin ging Paul Numan (11,5) virtueel aan kop, op de voet gevolgd door Willem de Wilde (11,0) en Ben Verduyn (10,5). Grote vraag was dus of zij de druk aankonden of grijpen regerend kampioen Peter Jonker en achtervolger Arno Braam (beiden 9,5) in? Eén ding was zeker, de stukken schoven in tegenstelling tot vorige week wegens de sneeuwval, nu onder een waterig zonnetje aanzienlijk beter. Dat lokte 13 schakers, waaronder een moedige jeugdspeler (Bram Feenstra) naar het online toernooi. Daarbij ook nog in acht genomen dat het maandagmiddagmiddag online schaken qua speelsterkte goed bezet is, de gemiddelde rating van de ‘oudjes’ is 1323. Bram met een gemiddelde rating van 1246 deed het gewoon goed.

Nadat de zweetdruppels waren verdwenen, de kruitdampen opgetrokken, kon een eerste voorzichtige conclusie worden getrokken. Winnaar werd deze vijfde ronde Paul Numan met vier punten. Hij moest alleen tegen Willem de Wilde een nederlaag incasseren. Ben Verduyn werd op basis van het SB puntenaantal tweede met 3,5 voor Ben Zee en Hans de Groot.

Koploper Paul Numan blijft in het algemeen klassement leiden en liep verder uit op de concurrentie. Hij heeft nu, na aftrek van de matigste speelronde, 15,5 punten. Paul wordt gevolgd door Willem de Wilde met 14 punten en Ben Verduyn met 13,5 punt. Zij moeten in de eerstvolgende turnus (ronde 6 tot en met 10) de kopstatus verdedigen. Willem de Wilde viel met 3 uit 5 net buiten de prijzen. Een mooie 50% score  haalden Arno Braam, Louis van der Vos, Eip Janssen en Bram Feenstra.

Maar voordat we de koploper in het zonnetje zetten toch een groot compliment voor Bram Feenstra, de tienjarige schaker haalde een vijftig procent score. In de laatste ronde liet hij routinier Jelle Bottema met lege handen achter, in 25 zetten werd de Veenendaler verslagen. Bram werd uiteindelijk negende in het sterke deelnemersveld.

Paul Numan liet van meet af aan blijken dat de koppositie zijn doel was. Nadat eerst Herman van Scherrenburg onderuit was gegaan, werd ook Louis van der Vos weggespeeld. In de voorlaatste ronde verhinderde Willem de Wilde een ‘clean sheet’. In een partij waarin Paul de bovenliggende speler was glipte de tijd Paul uit de handen. Dat betekende een remiseaanbod dat Willem, misschien wel tot verrassing van de mee kijkers afsloeg. Maar gezien de mindere tijd die Paul had wel begrijpelijk. Willem wist dat Paul nu snel moest antwoorden en zag zijn belager door de vlag gaan.

Een ander opvallend feitje wil De Cirkel nieuwsdienst de lezer ook niet onthouden. Jan Blokpoel profiteerde maximaal van zijn deelname. Elke partij duurde gemiddeld minimaal 35 zetten. En met het eindresultaat van twee punten was de nestor bepaald niet ongelukkig.

Dat was wel regerend kampioen Peter Jonker. Hij eindigde deze middag met slechts twee punten op de tiende plaats. ,,Het zit soms niet mee. Deze week maar eens lekker fietsen en genieten van het mooie weer en fris zijn voor de zesde ronde”, grapte Peter.

Ook opvallend is dat organisator Ben Verduyn beperkt breekt met zijn gewoonten. In de eerste twee onlinetoernooien gunde Ben zijn medespelers, zelfs in een betere positie wel eens een puntje. Vooral jeugdspelers hadden zijn aandacht. Ook zijn spel is anders en nu meer gebouwd op zekerheden. Dat betekent dat zijn tegenstrevers minder voor een verrassing komen te staan. Maar Ben ook minder zelf hoeft te improviseren. Het enige dat er nog wel inzit is een zet doen en (later) terwijl zijn opponent denkt een remiseaanbod doen. Een aantal keren werd dit genegeerd en met spijt. ,,Ik zag het te laat, had het zeker geaccepteerd, nu ging ik terecht de bietenbrug op”, lachte Eip Janssen.

Daarmee ook aangevend dat verlies hoort bij de sport. Dat winst leuk is. Maar dat via het online schaken van De Cirkel deze lastige coronatijd doorgebracht mag worden. Misschien wel de winst die alle schakers het meest toekomt.

Eindstand ronde 5:

 1. Paul Numan 4 uit 5
 2. Ben Verduyn 3,5 uit 5 (SB 9,25)
 3. Ben Zee 3,5 uit 5 (SB 8,75)
 4. Hans de Groot 3,5 uit 5 (SB 7,75).

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 5 zie onderstaande link:

https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-maandagmiddag-coronaschaak-50jeugd-2076439

Algemeen klassement

Gecorrigeerde tussenstand na vijf ronden:

(van elke speler is het slechtste resultaat uit de eerste vijf ronden vervallen)

 1. Paul Numan 15,5
 2. Willem de Wilde 14,0
 3. Ben Verduyn 13,5
 4. Arno Braam 12,5
 5. Hans de Groot 12,0
 6. Peter Jonker 12,0
 7. Eip Janssen 10,5
 8. Louis van der Vos 9,0
 9. Jan Hartsuiker 8,5
 10. Jelle Bottema 7,5
 11. Herman van Scherrenburg 7,0
 12. Alex de Roovere 7,0
 13. Ben Zee 6,5
 14. Jef van Swieten 4,0
 15. Klaas van der Wal 3,5
 16. Kees van Heerikhuize 3,0
 17. Bram Feenstra 2,5
 18. Jan Blokpoel 2,5
Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.