Sportieve Arno Braam beloond met dag winst in elfde ronde 50+ schaak

Remise troef en trio winnaars bij ‘ouderenschaak’ De elfde speelronde in de derde door  schaakvereniging De Cirkel georganiseerde 50+ corona schaakcompetitie kan de boeken in als bijzonder. April doet wat hij wil. Eigenlijk net als schakers. Maar daarop is nog enige invloed uit te oefenen. Op de natuur gelukkig niet. Maar dat terzijde. Buiten sneeuwachtige weerbeelden gevolgd door aanhoudende regen. Omstandigheden die de schakers deelnemende aan het corona schaken binnen De Cirkel niet voelden. Integendeel de maandagmiddag groep (wegens Pasen) uitgeweken naar de dinsdagmiddag kende een gespannen doch verhitte maar vooral sportieve sfeer. Buiten een gevoelstemperatuur rond de ‘nul’ graden, binnen leek het zeker 24 graden op vele plekken.
Nadat de rekenmeesters van www.chess.com hun werk hadden gedaan, mocht de organisatie de bekende trofeeën versturen. Een trio winnaars te weten: Arno Braam, voor Hans de Groot en Ben Zee. Het SB eindgetal besliste over de volgorde. Dat daarna een kwartet spelers volgde op een half punt gaf al aan dat het een spannende schaakmiddag is geworden.
De overige zes deelnemers mochten eveneens punten bijschrijven in het  algemeen klassement.
Bij het begin van de elfde ronde ging Willem de Wilde met 32,5 punt, gevolgd door Hans de Groot (28) en Peter Jonker (27,5) aan de leiding.
De Cirkel organisatie maakte de balans op en na enig rekenwerk was de constatering dat de klassementsleiders weinig steken lieten vallen. De stand is nu dat Willem de Wilde (hij leverde een halfje in op zijn belagers) koploper blijft met 35,5 punten. Hans de Groot op vier punten is zijn directe belager. De rest van het negentien koppige schaakpeloton volgt op meer afstand.


In een vogelvlucht de middag doorlopen en ook mee schaken is voor uw redacteur soms lastig. Het betekent keuzen maken van wat je in een flits ziet. Een reactie als: ‘je schrijft dat ik terecht verlies, maar na twee zetten stond ik al goed’ is altijd welkom. Maar geeft ook aan dat de spelers, maar ook uw scribent soms een partij met een iet wat gekleurde bril bekijken.
Deze speeldag (6 april) is alweer dag 96 van dit bijzondere schaakjaar 2021. Fysiek schaken noodgedwongen vervangen door online schaken. Welke vijftigplusser zal een jaar geleden hebben gedroomd van permanent te schaken op internet. En dat nog met 15 minuten per partij in plaats van de gebruikelijke 65 minuten met bonus per zet. Geen enkele deelnemer zal het toegeven (althans de organisatie hoort er weinig over) maar een uitkomst is het online schaken wel in coronatijd.
Dan nu naar de diverse ronden. Waar bij voorbaat moet worden gesteld zoals eerder beschreven: een moment opname. Niet of te weinig genoemd. Trek het u niet aan. Het kan ook positief zijn. Geen muisslip. Geen bizarre fouten gemaakt. Geen slechte score. En uw verslaggever kon niet liplezen. Kortom, soms lag het geschreven er duimendik bovenop. Of om met een televisiepersoonlijkheid als  Kees van Heerikhuize te spreken: ‘ je hebt een zee van tijd om na te denken. Maar eigenlijk word je per seconde wijzer. En misschien is dat de grootste winst’.
Ronde 1: Peter Jonker grapte voorafgaande aan deze ronde dat de term ‘winterschaak’ meer op zijn plaats was. Maar de regerend kampioen had weinig last van koude vingers en liet Eip Janssen met lege handen achter. Hij blunderde een paard weg en dat was aan Peter wel besteed. In galop werd de zege binnen gehaald. Louis van der Vos tegen Willem de Wilde is een openingspartij die met enige regelmaat op het programma staat. Dat komt door de rating die beide heren hebben in het schakersveld. Willem trok in een Engelse partij aan het langste einde. Dat deed ook Arno Braam die Ben Verduyn versloeg. De computer omschreef het treffen als volgt: Intense partij waarbij het wederzijdse nauwkeurigheidsgehalte te laag was. Typerend voor het Rapid schaken. Ben Zee was deze keer geen zee te hoog. Hij versloeg de Veenendaler Kees van Heerikhuize. De aanvallen waren door Kees niet te pareren. De langste partij in deze eerste ronde ging tussen Jelle Bottema en Jan Hartsuiker. De zwartspeler was de iets betere of misschien wel iets gelukkigere schaker.

Ronde 2 gaf al aan dat het vanmiddag een strijd om de eerste plaats zou worden die zijn weerga niet kende. Liefst vier van de zes partijen eindigden in remise. Maar de meesten niet zonder slag of stoot. Kees van Heerikhuize leek Eip Janssen te overspelen, maar kon uiteindelijk in het eindspel herhaling van zetten en dus remise niet vermijden. Uitzondering op de remise regel was Ben Verduyn die Jan Hartsuiker met lege handen achterliet. Hetzelfde overkwam Klaas van der Wal die de koning tegen Peter Jonker moest omleggen.
Ronde 3 leverde bij aanvang een kwartet achtervolgers op achter Peter Jonker. Hij telde een halfje meer dan de schakers Arno Braam, Willem de Wilde, Ben Zee en Hans de Groot. Peter wist dat alle ogen op hem en zijn tegenstander Arno Braam waren gericht. Laatstgenoemde won waar Peter zijn Waterloo vond. Ook nu weer vier remise partijen. Klaas van der Wal profiteerde van klokproblemen van Ben Verduyn. In een matige stand won hij toch zijn partij.
Ronde 4 gaf aan dat de strijd om de eindzege nog lang niet beslist was. Vier winstpartijen voor de zwartspelers is niet iets wat dagelijks voorkomt. Dat Willem de Wilde en Arno Braam de punten hadden gedeeld zal niemand verbazen. Maar een nadere studie van de wedstrijd gaf aan dat bij Arno  sportiviteit hoog in het vaandel staat. Waarvoor hulde. Willem de Wilde verspeelde met een duidelijke muisslip zijn dame. Arno had dat gezien en bood in een zeer voordelige stand alsnog remise aan. In de inleiding is al opgemerkt dat schakers de prestaties maar zeker de eigen prestaties vaak met andere ogen zien. Ben Zee won in een Dame gambiet van Peter Jonker. Laatstgenoemde sprak van een leuke partij maar wel een klein gemaakt foutje. Waarop Ben Zee uiteraard een weerwoord had. ,,Nee, het was een grote fout”, daarmee het verkleinwoordje weglatende.

Ronde 5 In de laatste ronde konden er nog meerdere schakers de dagzege voort zich opeisen. Arno Braam en Ben Zee kozen voor het halve ei in plaats van de lege dop. Dat betekende wachten op het resultaat van Hans de Groot. Bij winst op Jan Hartsuiker was Hans dag winnaar. Maar hoe zoet een overwinning ook smaken zou het was en bleef remise. Twee partijen waren deze laatste ronde snel afgelopen. Zowel Ben Verduyn als Eip Janssen bewaarden het beste voor de laatste ronde. De Veenendalers Kees van Heerikhuize en Jelle Bottema werden de dupe. De misschien wel mooiste partij van de middag (maar dat is subjectief) ging tussen Peter Jonker en Willem de Wilde. Uiteindelijk werd het remise na veel strijd. ,,Leuke partij”, aldus Peter ,,Het was spannend en complex”, haalde Willem opgelucht adem.

Een mooie schaakmiddag waarbij dertien schakers zich uitstekend vermaakten is weer voorbij. De degens worden volgende week maandagmiddagmiddag weer gekruist. Maar gelukkig alleen figuurlijk.

Eindstand ronde 11:

 1. Arno Braam 3,5 uit 5 (SB 10,00)
 2. Hans de Groot 3,5 uit 5 (SB 9,75)
 3. Ben Zee 3,5 uit 5 (SB 8,75)

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 11 zie onderstaande link:

https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-maandagmiddag-coronaschaak-50jeugd-2211640

Algemeen klassement, tussenstand na elf  ronden:

 1. Willem de Wilde 35,5
 2. Hans de Groot 31,5
 3. Peter Jonker 30,0
 4. Arno Braam 29,0
 5. Ben Verduyn 26,5
 6. Eip Janssen 25,0
 7. Louis van der Vos 24,5
 8. Jan Hartsuiker 23,0
 9. Ben Zee 22,0
 10. Alex de Roovere 21,5
 11. Jef van Swieten 19,5
 12. Jelle Bottema 19,5
 13. Herman van Scherrenburg 15,0
 14. Klaas van der Wal 10,5
 15. Jan Blokpoel 8,5
 16. Kees van Heerikhuize 8,0
 17. Bram Feenstra 2,5
 18. Koen van Wijngaarden 1,0
 19. Jasper de Rijk 1,0

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.