Sportiviteit viert ook op dinsdagavond 6 april hoogtij!

De ene schaakavond is de andere niet! Het was deze dinsdagavond 6 april bij het door De Cirkel te houden coronaschaaktoernooi vooraf wat spannend. Hoeveel schakers zouden de moed kunnen opbrengen na een middagsessie (50+ groep) nog in te tekenen bij de subgroep. En telde de topgroep weer voldoende deelnemers om vijf ronden te mogen afwerken. Vorige week waren dat er maar vier. Vragen die voor een organisatie vooraf spannend zijn. Voor een deelnemende schaker wat minder. Misschien ook de reden waarom een aantal schakers pas in de slotminuten inloggen en inschrijven. Deze week ondervond Jonathan Karels dat dat niet handig is want hij miste de eerste speelronde. Die reglementaire nul scheelde Jonathan achteraf de eindwinst. Hoewel dat misschien niet bewijsbaar is omdat zo’n late aanmelding ook in de tweede ronde gevolgen heeft. De indeling wordt aangepast mede op basis van de rating van de niet gespeelde partij.

Misschien niet altijd beseffende dat de Cirkel rekenmeesters graag vroegtijdig aantekenen wie meedoet. Met als enige doel de juiste punten bij de juiste schaker te noteren. En het gemiddelde te berekenen over de deelnemende sessie, zodat al snel een algemeen klassement op onze Cirkel website kan worden geplaatst. Maar een andere niet onbelangrijke reden is dat de organisatie nog wel eens telefonisch om hulp wordt gevraagd bij het inloggen. Is dat op het laatste moment heeft dat geleid tot het feit dat een van de organisatoren zelf niet mee kon doen (te laat online) of dat hij de telefoon niet meer opneemt. Dat betekent een hulp vragende schaker minder in het deelnemersveld. Op het schaakbord elkaar in tijdnood brengen prima. Maar laten we bij het inschrijven met een tijdsbestek van zestig minuten elkaar meer van dienst zijn!

Dan leeft bij mij als schrijver van dit artikel de vraag of er een overeenkomst is tussen wielrenner Mathieu van der Poel en de schakers Pim Eimers en/of Hans Thuijls? Een trio wat nog aardig jong is en tegelijkertijd ambitieuze sporters zijn. Mathieu dacht afgelopen zondag voor de tweede keer op rij de Ronde van Vlaanderen te winnen. Pim Eimers en Hans Thuijls hoopten voor de tweede keer op rij de sub- en topgroep coronaschaak bij De Cirkel op dinsdagavond te winnen. Het trio kwam net te kort. Waar Van der Poel op een banddikte afhaakte, was het bij onze schakers een kwestie van seconden. Hoewel Pim Eimers net als Van der Poel pas een paar meter voor de eindstreep afhaakte. Hans Thuijls had zijn avond niet en werd zesde in een veld van negen spelers. Dat geeft al aan dat de deelname in de topgroep ietwat tegenvalt, maar ook dat het allemaal sterke spelers zijn. De schakers konden dan ook maar vier ronden spelen. Of de vijfde niet gespeelde ronde ook punten oplevert zal de organisatie nog nader bekijken.

Topgroep 

In de topgroep de eerste ronde geen verrassingen. De op papier favoriete spelers (Niels van den Bovenkamp, Jef van Swieten, Edwin Groen en Egbert Aalbers) wonnen. Hoe anders in de tweede ronde waar Jef van Swieten de sterk spelende Egbert Aalbers mocht feliciteren. De eerste remise in de topgroep kwam op naam van Hans Thuijls en Ben Zee. In de derde ronde kon Egbert Aalbers koploper Edwin Groen niet verrassen. Dat kon Theo Koeweiden wel tegen Ben Zee. In de vierde en laatste ronde spektakel op het bord bij Jef van Swieten tegen Edwin Groen. De oud-Cirkelaar won. ,,Ik draaide een paar zetten om”, sipte Edwin. ,,Ik denk dat je in de opening wat liet liggen”, liet Jef weten. Maar beiden spraken van een goede partij en een prima schaakavond. Niels van den Bovenkamp versloeg Egbert Aalbers en behoudt zijn kansen op de eindzege. Hans Thuijls herstelde zich enigszins van een teleurstellende avond. Hij zag Theo Koeweiden in verloren positie door de klok gaan. Ben Zee complimenteerde Ruben de Vries met zijn prestatie. ,,De remise was meer dan verdiend”, aldus de routinier.

Eindstand ronde 11 topgroep:

 1. Jef van Swieten 3 uit 4 (SB 6)
 2. Edwin Groen 3 uit 4 (SB 6)
 3. Niels van den Bovenkamp 3 uit 4 (SB 5)

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 11 zie onderstaande link:https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-dinsdagavond-coronaschaak-topgroep-2211643

In de topgroep nam Edwin Groen wat meer afstand van zijn belagers. Hans Thuijls en Niels van den Bovenkamp zagen de achterstand naar 5,5 punten oplopen. Maar dat wil nog niet gezegd hebben dat Edwin Groen op zijn lauweren kan gaan rusten. Daarvoor zijn schakers, ook in de topgroep te eerzuchtig.

Algemeen klassement topgroep – tussenstand na 11 ronden

Matigste score turni 1 en 2 vervallen

 1. Edwin Groen 32,5
 2. Niels van den Bovenkamp 27,0
 3. Hans Thuijls 27,0
 4. Ruben de Vries 26,5
 5. Jan Willem Kinkel 24,5
 6. Jef van Swieten 23,0
 7. Egbert Aalbers 20,5
 8. Ben Zee 18,0
 9. Anne Postma 17,5
 10. Jan Hartsuiker 17,5
 11. Theo Koeweiden 16,5
 12. Leo Lukasse 12,5
 13. Hans de Groot 10,5
 14. Bart Koeweiden 10,0
 15. Jan Pijkeren 9,5
 16. Marnix Lukasse 7,5
 17. Henry van den Brink 6,5
 18. Martijn Bakker 4,0
 19. Dick Wenning 3,5
 20. Wouter van Wijngaarden 3,0
 21. Ben Verduyn 3,0
 22. Jasper de Rijk 0,0

Subgroep

In de subgroep wist Pim Eimers een verdienstelijke tweede plaats te behalen. Hij zag dat Bram Feenstra deze keer over de langste adem beschikte. Op de derde plaatst eindigden drie schakers waarna op basis van het SB getal Jelle Bottema voor Jonathan Karels en Eip Janssen werd geklasseerd. Toch wil uw verslaggever bij deze uitslag bijna een half punt extra geven aan Pim Eimers. Hij zag in een partij zijn tegenstander in een volkomen gelijkwaardige stelling pardoes de toren op het verkeerde veld zetten. ,,Wat gebeurt hier”, vroeg Pim zich sportief af. ,,Een muisslip, echt balen”, was het antwoord. En wat deed Pim? Juist, niet de toren pakken, een andere zet en remise aanbieden. Dan sta je bovenaan, kun je de voorsprong uitbreiden en wellicht de eindwinst meepakken. Diep respect als je als jeugdige schaker sportiviteit laat prevaleren boven het gewin. 

In het algemeen klassement leverde de dinsdagavond uitslag kleine verschuivingen op. Bram Feenstra nestelde zich naast Jonathan Karels op de tweede plaats. Nog steeds op behoorlijke afstand van Pim Eimers. Het verschil is nu 3,5 punt. Niet te hopen dat Jonathan aan het einde van de rit een punt te kort komt.

In de subgroep kort de ronden doorlopende viel het volgende op: Jelle Bottema won al snel van Eip Janssen. De traditionele openingspartij van de laatste weken tussen Pim Eimers en Louis van der Vos werd na 38 zetten een prooi voor eerstgenoemde. Ben Verduyn versloeg in een strakke partij de zeker niet slecht spelende Alexander Ivanov. Artem moest in de eerste partij al snel ontdekken dat Bram op een prooi (topplaats) uitwas en verloor.

In de volgende ronde zette Pim Eimers routinier Ben Verduyn al snel op een achterstand. Alex de Roovere en Eip Jansen kruisten al eerder deze dinsdag (maandagmiddaggroep) de degens. Werd de eerste partij remise nu won Eip Janssen. Jonathan Karels had de handen vol aan routinier Herman van Scherrenburg, maar de jongeling won wel.

In de derde ronde toch wel een verrassing. Bram Feenstra versloeg de ongenaakbare koploper Pim Eimers in een partij uit een stuk. De vraag was wie zou profiteren. Het zou Jonathan Karels worden die Jelle Bottema in het stof liet bijten. Bij de ‘oudjes’ was Herman van Scherrenburg wat gewiekster dan Ben Verduyn en won.

In de vierde ronde speelden de voor stap 4 studerende Jonathan Karels en Bram Feenstra tegen elkaar. In een zeer evenwichtige partij werd een aantal keren wederzijds remise aangeboden en afgeslagen. Maar remiseachtig bleef het en de vrede werd getekend. Beiden een halfje en blij. Dat gaf Pim Eimers de kans dichter bij de koploper te komen. Hij won in een partij die van beiden (Hermen van Scherrenburg en Pim) het nodige denkwerk vergde.

In de slotronde moest de beslissing vallen. Pim Eimers speelde remise tegen Eip Janssen. Bram Feenstra won van Louis van der Vos. En daarna begon het lange wachten. Wie mocht de tweede plek achter Bram innemen. Jelle Bottema en Jonathan Karels moesten in remise berusten. En bleven een halfje achter Pim Eimers op een gedeelde derde plaats steken.

Eindstand ronde 11 subgroep:

 1. Bram Feenstra 4 uit 5 (SB 11,0)
 2. Pim Eimers 3,5 uit 5 (8,5)
 3. Jelle Bottema 3 uit 5 (SB 8,5)
 4. Jonathan Karels 3 uit 5 (SB 8,25)
 5. Eip Janssen 3 uit 5 (SB 7,5)

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 11 zie onderstaande link:

https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-dinsdagavond-coronaschaak-subgroep-2211642

Algemeen klassement  subgroep – tussenstand na 11 ronden

Matigste score turni 1 en 2 vervallen

 1. Pim Eimers 35,0
 2. Bram Feenstra 31,5
 3. Jonathan Karels 31,5
 4. Louis van der Vos 28,0
 5. Ben Verduyn 27,0
 6. Eip Janssen 27,0
 7. Herman van Scherrenburg 23,5
 8. Jelle Bottema 21,5
 9. Alex de Roovere 21,0
 10. Alexander Ivanov 16,5
 11. Kees van Heerikhuize 14,5
 12. Artem Malashenko 14,5
 13. Benaiah de Jong 9,0
 14. Robert Degenhart 6,5
 15. Jan Blokpoel 6,0
 16. Rene Kindermans 2,0
 17. Gijsbert Nagel 2,0

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.