Pim Eimers wint laatste speelronde en ook kampioenschap subgroep

Het online schaakseizoen zit er weer op. Maar wat een mooie slotavond in zowel de Sub- als Topgroep. De reden? Nog niet alle plaatsen waren ingevuld. Zo was de kampioen in de Subgroep nog niet officieel bekend. Ook de nummers twee en drie hadden nog wat uit te vechten. Datzelfde was het geval in de Topgroep. Een goede deelname in de Subgroep met elf schakers waardoor vijf ronden gespeeld konden worden. Teleurstellend dat in de Topgroep slechts negen spelers aanwezig waren, zodat er maar vier ronden gespeeld konden worden. Stiekem had de organisatie gehoopt dat coryfeeën als Jan Pijkeren, Thomas Slijper, Martijn Bakker, Frank van Wijngaarden of Jef van Swieten de laatste ronde nog een keer zouden opluisteren. Helaas, het mocht niet zo zijn. Maar niettemin dank aan degenen die er wel waren. Op zo’n moment denken wij  “daar doe je het voor en zij belonen ons om nog eenmaal alles uit de kast te halen, dank en nog eens dank daarvoor”.

Extraatje

Zoals bekend is de organisatie inventief. Woensdagavond kun je op de Cirkelsite zien wie het jaarklassement heeft gewonnen. Dat zijn de wedstrijden gespeeld in de tweede en derde reeks. Waarom de eerste reeks niet meetelt? Dat moet je woensdagavond zelf maar lezen. En wie de winnaars zijn of beter gezegd de top drie? Ook dat blijft tot dat moment geheim .

Topgroep

In de Topgroep had de op de derde plaats staande Hans Thuijls al in een vroeg stadium aangegeven verhinderd te zijn op de laatste speelavond. Edwin Groen had vorige week zijn kampioenstitel al veiliggesteld.

Hans moest vrezen voor zijn derde plaats. In totaal negen schakers waren aanwezig. Dat betekende in de topgroep helaas slechts vier ronden. Na vier ronden waarin toch op hoog niveau werd geschaakte pakte Niels van den Bovenkamp de dagzege. Hij won achtereenvolgens van Edwin Groen, Jan Hartsuiker, Jan Willem Kinkel en Anne Postma. Klassementsleider en vroegtijdig kampioen Edwin Groen werd met een punt achterstand tweede. De derde plaats was op basis van het SB systeem voor Jim Pronk.

Een mooie 50% score was er voor Jan Hartsuiker, Anne Postma en Ruben de Vries. Ruben steeg door dit resultaat naar de derde plaats in het algemeen klassement.

De laatste partij en zij deden figuurlijk gezien het licht waren Ben Zee en Anne Postma. Na 47 zetten ging Ben Zee in een goede stand door de klok heen. Geen onbekend fenomeen voor deze routinier.

In het eindklassement veranderde niet zoveel meer. Ruben de Vries steeg een plaatsje en besteeg het podium ten koste van Hans Thuijls. Voor de een iets winst, voor de ander een klein verlies na deze laatste speelavond. Maar een kniesoor die daar om klokslag 21.54 uur nadat de laatste uitslag binnen was, nog wakker van lag.

Eindstand ronde 19 topgroep:

 1. Niels van den Bovenkamp 4 uit 4 (SB 8,5)
 2. Edwin Groen 3 uit 4 (SB 6,0)
 3. Jim Pronk 3 uit 3 (SB 5,5)

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 19 zie onderstaande link:

https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-dinsdagavond-coronaschaak-topgroep-2355515

 Eindstand algemeen klassement topgroep na 19 ronden:

 1. Edwin Groen 60,0
 2. Niels van den Bovenkamp 54,5
 3. Ruben de Vries 46,5
 4. Hans Thuijls 45,0
 5. Jef van Swieten 41,0
 6. Jan Willem Kinkel 41,0
 7. Anne Postma 38,0
 8. Jan Hartsuiker 35,5
 9. Ben Zee 34,0
 10. Theo Koeweiden 25,5
 11. Egbert Aalbers 21,5
 12. Hans de Groot 14,0
 13. Leo Lukasse 12,5
 14. Bart Koeweiden 10,0
 15. Jan Pijkeren 9,5
 16. Jim Pronk 8,0
 17. Dick Wenning 8,0
 18. Marnix Lukasse 7,5
 19. Henry van den Brink 6,5
 20. Martijn Bakker 4,0
 21. Frank van Wijngaarden 4,0
 22. Wouter van Wijngaarden 3,0
 23. Ben Verduyn 3,0
 24. Jasper de Rijk 1,5
 25. Hein Bouwmeester 1,0
 26. Korstian Hoogeveen1,0
 27. Eip Janssen 0,5

Subgroep

In de subgroep deden deze laatste ronde elf schakers mee. Daaronder vijf jeugdspelers die nog een keer het online schaken verkozen boven de door de jeugdcommissie van De Cirkel aangeboden lessen. Kon er in de Subgroep nog veel veranderen aan de eindstand? In theorie wel op het moment dat Pim Eimers zou falen. En dan nog moesten Bram Feenstra en/of Jonathan Karels een geweldige schaakavond hebben. Het duo mocht met een begin achterstand van vier punten niets cadeau doen. Bij anderhalve punt voor Pim Eimers was het doek gevallen. Maar ook dan nog bleef de vraag wie in welke volgorde het jeugdige trio zou eindigen. Eén ding was wel zeker dat de ‘oudjes ‘de top drie wel konden vergeten. En de laatste vraag die beantwoord mocht worden was of Pim Eimers wat geleerd had van de maandagmiddag winnaar Willem de Wilde. Laatstgenoemde stelde de zege in zijn eerste drie partijen veilig door snel te remiseren. Laat ik u uit de droom helpen. Daar doen onze jeugdspelers niet aan. Vanaf de eerste zet gas geven, de goede (en soms wat minder goede zetten) fabriceren en maar zien waar het schip strandt. Maar het strandde totaal niet. De koploper, enigszins in het zadel geholpen door Louis van der Vos ging als een speer. Bram en Jonathan hadden het veel lastiger. Maar na de derde ronde trokken de heren wat bij. En ging de vraag spelen wie bij een gelijke stand de tweede of derde plaats zou pakken. Dat ontlokte Ben Verduyn tot de uitspraak: “je moet ervoor spelen, cadeautjes worden niet uitgedeeld, en straks zie je wel wat het resultaat is”. Jonathan vroeg wat er gebeurde bij een gelijke stand. Daar heeft de wedstrijdleider (Eip) vast wel wat voor bedacht. En zo was het ook, want bij gelijk eindigen beslist naast de punten het gemiddelde over de gespeelde partijen in de derde reeks. Het was al eerder gecommuniceerd, maar wie onthoudt dat nu? Gelukkig was overigens dit artikel niet nodig. De strijd werd ‘gewoon‘ op punten beslist in het voordeel van Jonathan Karels.

Dat Pim Eimers won was na enkele ronden al duidelijk. Maar de wijze waarop was wat curieus na de eerste partij tegen Louis van der Vos. Laatstgenoemde stond werkelijk straal gewonnen tegen Pim. Maar Louis ging om onduidelijke redenen steeds sneller spelen en maakte grote fouten. Die strafte Pim wel af. ,,Louis stond glad gewonnen, ik dacht al dat is een slecht begin, maar ineens keerde de stelling”, lachte Pim Eimers. ,,Ik weet niet wat mij mankeerde. De ene na de andere slechte zet volgde”, sipte Louis van der Vos. Hij ontdeed daarmee de subgroep gelijk van alle spanning. Pim Eimers toonde zich een klasbak toen de wedstrijdleider (Eip) even elders een probleempje moest oplossen. Dat scheelde nogal veel tijd maar Pim wilde niet profiteren en bood sportief remise aan. Daarna ondervonden Jonathan Karels, Alex de Roovere en Herman van Scherrenburg zijn kracht. Met 4,5 uit 5 kroonde Pim zich liefst twee keer tot winnaar. Dag winnaar voor Ben Verduyn en Herman van Scherrenburg. In het eindklassement liet Pim Eimers zijn belagers Jonathan Karels en Bram Feenstra op afstand achter. Bram en Jonathan knokten voor wat ze waard waren. Gingen af en toe tot het ultieme moment waarop opgeven of remise aanbieden ook een oplossing was. Maar toonden zich ook schakers die liever verliezen dan een kans op zilver of brons verspelen. Ook zo’n instelling valt te prijzen.

Eindstand ronde 19 subgroep:

                 1 . Pim Eimers 4,5 uit 5 (SB 11,50

 1. Ben Verduyn 3,5 uit 5 (SB 7,0)
 2. Herman van Scherrenburg 3 uit 5 (SB 7,0)
 3. Eip Janssen 3 uit 5 (SB 6,5)
 4. Jelle Bottema 3 uit 5 (SB 4,0)

Jonathan Karels en Alex de Roovere vielen met een 50% score (2,5 uit 5) net buiten de prijzen.

Voor alle uitslagen en de eindstand ronde 19 zie onderstaande link:

https://www.chess.com/tournament/live/de-cirkel-dinsdagavond-coronaschaak-subgroep-2335472

Eindstand algemeen klassement  subgroep na 19 ronden

 1. Pim Eimers 60,0
 2. Jonathan Karels 54,0
 3. Bram Feenstra 53,5
 4. Louis van der Vos 50,5
 5. Ben Verduyn 49,5
 6. Eip Janssen 49,5
 7. Herman van Scherrenburg 45,0
 8. Jelle Bottema 37,5
 9. Alex de Roovere 31,0
 10. Alexander Ivanov 28,5
 11. Artem Malashenko 20,0
 12. Kees van Heerikhuize 19,5
 13. Benaiah de Jong 11,0
 14. Robert Degenhart 8,0
 15. Jan Blokpoel 6,0
 16. Rene Kindermans 2,0
 17. Gijsbert Nagel 2,0

Rest mij, mede namens collega Ben Verduyn ook de dinsdagavondschakers dank te zeggen voor hun aanwezigheid en sportiviteit. We zullen het missen de komende weken. Maar kijken ook weer uit naar het schaken bij onze eigen clubs (De Cirkel en ESV). Er gaat niets boven Groningen is een bekende slogan. Maar ik zou willen eindigen met: Er gaat niets boven een echte fysieke schaakpartij in De Open Hof (of Rehoboth) zo u wilt.

Fijne vakantie. Blijf lachen en blijf vooral gezond.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.