Favorieten melden zich in de top bij vijftigplussers

Al vroeg in het nog prille seizoen tekent zich een kopgroep af in zowel de A- als B-groep. In groep A lijken Peter van der Wijngaart, Arno Braam, Willem de Wilde en Jan Hartsuiker de sterkste schakers, Of gaan de belagers Hans de Groot en Peter Jonker hier nog een stokje voor steken. We zullen het zien.  In groep B zijn het Kees van Heerikhuize, Ben Verduyn, Klaas van der Wal en Alex de Roovere die samen de kopgroep vormen. De derde ronde, gespeeld op 20 september, was er een om in te lijsten. De spelers gingen hier en daar tot het uiterste en geen enkele partij eindigde in remise. Een teken aan de wand.

Groep A

Het eerst klaar was Jan Hartsuiker die Eip Janssen in een solide partij gedecideerd versloeg. Hartsuiker ging niet mee in de door Janssen voorbereidde variant van het Russisch.  ,,Ik weet dat jij die graag speelt”, lachte Hartsuiker. In een hoog tempo werden de eerste zetten gespeeld. Hartsuiker kwam een pionnetje voor maar of dat genoeg was voor de winst was onduidelijk. In het middenspel liet Janssen zich verleiden de lopers te ruilen. ,,Dat gaf Jan Hartsuiker de gelegenheid zijn dubbelpion in het spel te brengen”, sipte de witspeler. Het vervolg werd door Hartsuiker secuur en goed uitgespeeld. De eerste winst in dit najaar seizoen was binnen.

Peter van der Wijngaart lijkt niet te remmen in zijn onstuitbare drang naar de wintertitel. Het was Peter Jonker die uiteindelijk het onderspit moest delven. Jonker analyseerde zijn partij. ,,In de opening stond ik iets beter en had een goed centrum en actieve stukken. Maar een rekenfout of te wel een andere invulling van een minder goede zet betekende dame verlies. De compensatie van twee stukken was onvoldoende. Dat liet Peter van der Wijngaart niet glippen”, aldus Jonker. ,,De stelling is geanalyseerd en op een gegeven moment gaf ik ook de voorkeur aan de stelling van mijn tegenstander. Dat het zo eindigde was in mijn voordeel maar niet helemaal verdiend”, was Van der Wijngaart eerlijk.

Bij Louis van der Vos tegen Arno Braam ging het 31 zetten lang gelijk op. Het eindspel werd door Arno bekwaam afgemaakt. Hij sloop door dit resultaat naar de tweede plaats.

De strijd tussen Hans de Groot en Herman van Scherrenburg was redelijk uniek. De heren zaten beiden al ruim anderhalf uur achter het bord. Vijftien zetten waren gedaan en nul stukken verdwenen. ,,Wij denken echt na. Zijn zuinig op het materiaal”, grapten de spelers. Maar uiteindelijk wist Hans de Groot de partij in zijn voordeel te beslissen.

Jelle Bottema tegen Willem de Wilde ging ook lang gelijk op. De heren schuwden het risico niet maar wel zodanig dat er geen onoverkomelijke stelling op het bord verscheen. Wel werd er sterk doorgerekend naar de eindfase. Het was De Wilde die de strijd in zijn voordeel besliste.

Tom Smit ondervond dat Kees van de Voort langzaam maar zeker weer naar zijn oude niveau toegroeit. De witspeler mocht als eerste een winstpartij op zijn conto schrijven. Maar in de vorm waarin Tom Smit verkeerde zal ook hij snel de weg omhoog vinden.

De top vijf in groep A na drie ronden is nu:

  1. Peter van der Wijngaart 67,50
  2. Arno Braam 52,50
  3. Jan Hartsuiker 51.00
  4. Willem de Wilde 47,50
  5. Hans de Groot 44,00

Groep B

De snelste partij van de dag kwam op naam van Joop de Feijter tegen Fons de Kort. Laatstgenoemde verspeelde na 6 !! zetten zijn paard en gaf zich direct gewonnen.

Ben Verduyn en Remy Mouthaam speelden een leuke partij. Mouthaan staat bekend om zijn supersnelle zetten, dat gaat lang goed, maar in het middenspel kwam de te verwachten miskleun, waarna Verduyn de partij eenvoudig op zijn naam kon schrijven.

Alex de Roovere en Loek Platschorre speelden een leuke partij, in het middenspel verloor de met zwart spelende Platschorre een kwaliteit, hij probeerde de bakens nog te verzetten, maar uiteindelijk moest hij de vlag strijken.

De langste partij in de B groep was die tussen de met wit spelende Klaas van der Wal en Kees van Heerikhuize. Het werd een bijzonder spannende partij  die pas in het eindspel beslist werd. Wit had een sterke loper tegen een zwak paard van zwart, van der Wal ruilde deze stukken waarna van Heerikhuize met een vrijpion de volle buit meenam naar Veenendaal.

De top vijf in groep B na drie ronden is nu:

  1. Kees van Heerikhuize 62,0
  2. Ben Verduyn 57,33
  3. Klaas van der Wal 50,50
  4. Alex de Roovere 40,00
  5. Hans Meijer 36,50

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.