Nog zeven schakers met 100% score na 2e ronde

Op dinsdag 14 september werd de tweede ronde gespeeld van de interne competitie van het seizoen 2021-2022. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat zeven schakers in zowel ronde 1 als ronde 2 de winst wisten te pakken. Uiteraard vinden we deze schakers allemaal terug in de top tien.

Tom Pronk is koploper, gevolgd door Henry van den Brink, Harold Boom, Jan Willem Kinkel, Marnix Lukasse, Tim Evendijk en Dick Wenning.

Met veel belangstelling werd uitgekeken naar de partij tussen de koploper na de eerste ronde Nestor Shirokov en Dominic van Dijk. Nestor had zich zo goed als mogelijk voorbereid op de opening en kreeg mede hierdoor licht voordeel. De met zwart spelende Van Dijk doorzag de dreigingen, waarna een heel interessant middenspel ontstond. Nadat herhaling van zetten dreigde, bood Van Dijk remise aan welke door de wit speler werd geaccepteerd. Beide schakers stelden zich tevreden met het beroemde halve ei in plaats van een lege dop en stelden hierdoor een plaats in de top tien veilig.

De ontmoeting tussen de schaakvrienden Tim Evendijk en Ruben de Vries kende een spannend verloop. In de opening deed Evendijk een paard in de aanbieding, maar De Vries hapte niet toe. De met wit spelende Evendijk had wel de betere stelling en het initiatief en mocht uiteindelijk ook de verdiende winst mee naar huis nemen. Door deze winst vinden we Evendijk nu terug op zesde plaats.

Nieuwkomer Niels van de Bovenkamp, afgelopen jaar verdienstelijk schakend in het online toernooi, gaf zijn visitekaartje af tegen Robert Degenhart. In een lastig middenspel moest de met zwart spelende Degenhart een loper offeren, kort daarna veroverde wit nog twee pionnen, waarna Degenhart zijn tegenstander feliciteerde met de verdiende overwinning. Van de Bovenkamp vinden nu terug in de top tien op een mooie negende plaats.

Harold Boom won na een boeiende partij  van Ben Zee. Normaliter is Boom de speler die in tijdnood komt, dit keer was deze “eer” weggelegd voor zijn tegenstander Zee. Door deze zege vinden we Boom nu terug op de derde plaats.

De met wit spelende Kees van der Dussen opende in zijn partij tegen Jonathan Karels met d4. Zwart reageerde met Pf6, vervolgens werd op f4 de witte loper in stelling gebracht, waarna zwart e6 speelde. Hierna ontwikkelde beide schakers hun stelling, wit deed een paar minder goede zetten met tempoverlies als gevolg, hierdoor kreeg zwart het initiatief. Karels zette een sterke aanval op, ondanks tijdnood, wist hij deze aanval ook te verzilveren. Volgens Van der Dussen is een felicitatie op zijn plaats voor dit jeugdige talent.

Eén van de verrassendste uitslagen van de tweede ronde was de winst van Stijn Kappert op de sterke Peter Jonker.  Een moment van schaakblindheid, andere noemen het een blunder, kostte Jonker een kwaliteit. Een voordeeltje voor Kappert, die dit degelijk uitspeelde naar winst.

Dick Wenning kent een goede start van het nieuwe seizoen, volgens zijn eigen zeggen is hij beter uitgerust nu hij geen les meer geeft bij de jeugd. De met wit spelende Anton Spronk speelde een goede partij, maar Wenning was in ieder geval op 14 september de sterkste. Door deze winst vinden we Wenning nu terug in de top tien op de achtste plaats.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.