Verrassingen in openingsronde interne competitie

Op dinsdag 7 september is de eerste ronde gespeeld van de interne competitie van het seizoen 2021-2022. Nadat voorzitter Anne Postma iedereen, in het bijzonder de nieuwkomers, welkom had geheten, werd nog kort even stil gestaan bij het “coronaseizoen” 2020-2021.  Met uitzondering van de 1,5 meter maatregel alsmede enkele hygiënische voorzieningen hopen we dat we naast een spannende en sportieve competitie, bespaard blijven van corona maatregelen.  Vervolgens was het tijd voor de loting van de eerste bekerronde.

Zoals gebruikelijk speelden in de eerste ronde van de interne competitie de spelers die in de bovenste helft van de eindstand van het vorig seizoen waren geëindigd tegen de spelers uit de onderste helft. Eén speler wist zijn op papier sterkere tegenstander te verslaan, deze eer was weggelegd voor Nestor Shirokov. Twee spelers, Eip Janssen en Robin Enneman, wisten tegen hun sterkere tegenstanders een verdienstelijke puntendeling te noteren.

De grote verrassing van de avond was de winst van Nestor Shirokov op Jim Pronk. Beide begonnen in de opening heel sterk, Nestor maakte een klein foutje, waardoor de stelling een andere vorm kreeg. Jim probeerde door de vervorming een aanval te starten die door Nestor vakkundig gepareerd werd. In het eindspel kwam Jim in tijdnood, Nestor voerde de druk op waarna Jim een paar minder goede zetten deed en zich gewonnen gaf.

Nieuwkomer  en oud-lid Robin Enneman is het schaken zeker niet verleerd, hij wist de geroutineerde Tom Smit  op remise te houden.

Ook was er voor Eip Janssen en verdienstelijke puntendeling tegen de op papier veel sterkere Albert Bootsman. Een mooie partij met een terechte uitslag.

Ruben de Vries speelde tegen jongeling Koen van Wijngaarden met wit het Schots gambiet, een super aanvallende opening. Door een wat leek passieve zet kon wits paard met tempo mat dreigen, zwart werd volledig klem gezet, waarna mat onontkoombaar bleek.

Nieuwkomer op de dinsdagavond Peter Jonker trof in de eerste ronde een oude bekende Alfred Gaasbeek. In een gelijk opgaande partij wist de met zwart spelende Alfred twee pionnen te veroveren, waarna veilig stellen van de winst voor de “oplosschaker” een kwestie van tijd was.

Ben Verduyn had in zijn partij tegen Anton Spronk lang zicht op een goed resultaat. Anton staat bekend om zijn zeer sterke eindspel, ook nu wist hij de partij ondanks een pion minder in winst om te buigen.

Femke van Kampen speelde een ijzersterke partij tegen routinier Ben Zee. In het middenspel had Ben licht materiaal voordeel, een stuk tegen twee pionnen, maar Femke gaf zich niet zo maar gewonnen. In de langste partij van de avond, zij mochten het licht in de zaal uitdoen, wist Ben uiteindelijk de volle buit binnen te halen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.