Volle bak in tweede ronde vijftigplussers

Slechts twee afmeldingen in de tweede ronde bij de vijftigplussers, een ronde met weer veel mooie partijen. Om na twee speelronden een titelfavoriet aan te wijzen is misschien nog te vroeg. Maar dat spelers als Peter van der Wijngaart, Peter Jonker en/of Willem de Wilde tot de favorieten in groep A behoren, is niet al te gewaagd te voorspellen. Deze schakers maakten hun naam en faam deze maandagmiddag dan ook waar. Al was daar hier en daar wat hulp van de tegenstander voor nodig. Maar schaken is ook vooruitkijken.

Groep A

Peter van der Wijngaart en koploper Eip Janssen speelden een mooie zeker niet gemakkelijke partij. Peter stopte veel tijd in de openingsfase 17 om 2 minuten en dat betaalde zich later uit. ,,Ik wist dat ik rustig moest spelen”, aldus winnaar Peter van der Wijngaart. Eip blunderde waarna zijn tegenstander met een vork kwam, gevolgd dame verlies. Eip gaf gelijk op. ,,Je hebt goed gespeeld in een stelling die alle kanten op kon”, liet Peter weten. ,,Zo sta je na een gelukkige winst in de eerste ronde weer met beide benen op de grond”, verzuchtte de voormalige koploper.

Jan Hartsuiker ging uit van een korte partij tegen Louis van der Vos. Hij wilde vast bij de deur zitten wat de wedstrijdleiding overigens niet toestond. Het werd remise hoewel Louis een pion minder telde in het eindspel. Uiteraard werd er geanalyseerd en vele winstwegen gevonden. ,,De tijd gaat ook meespelen in de slotfase”, aldus Jan. “De bewegingsvrijheid in de slotstelling was niet groot”, aldus Louis. Die wel erkende dat doorspelen waarschijnlijk niet in zijn voordeel was geweest.

Jelle Bottema, hersteld na een weekje ziek zijn, maakte het Arno Braam lastig. Beide spelers gaven elkaar weinig ruimte om te manoeuvreren, de overeengekomen remise was een logische uitslag.

Ook Tom Smit tegen Peter Jonker was het aanzien meer dan waard. ,,Na de openingsfase maakte ik een kleine onnauwkeurigheid die pionverlies betekende”, gaf  zwartspeler Peter als verklaring. De strijd van wit (Tom Smit) speelde zich af op de zwarte damevleugel. En die van Peter juist op de koningsvleugel van Tom. ,,Peter had een mooie open lijn en de stelling was zeer complex. Ik lette te veel op mijn eigen spel en te weinig op de aanval. De mat zet had ik niet zien aankomen”, sipte Tom. ,,Een gelukje”, besluit Jonker.

Bij Willem de Wilde en Hans de Groot was de stelling eveneens zeer complex. ,,Wie heeft de oplossing”, grapte Hans. Geen der toeschouwers reageerde. Dat is not done bij schaken. Hans ging in de denktank en vond goede zetten. ,,Maar je verdedigde uitstekend”, werd Willem de Wilde na afloop toegedicht. Met de remise uitslag konden beide spelers goed leven.

Het duel tussen Kees van der Dussen en Herman van Scherrenburg het laatst klaar. De uitslag leverde een winstpartij op voor Herman. Niet na de constatering dat beide spelers het maximale uit de schaakmiddag hadden gehaald. En hoewel de een wel en de ander niet met de punten naar huis ging, tevreden het licht uitdeden.

Groep B

Kees van Heerikhuize trok met wit gelijk ten aanval, terwijl Alex de Roovere juist ietwat te passief speelde. Gevolg was dat Alex in het middenspel geheel klem kwam te staan en Kees hiervan optimaal profiteerde door pion na pion te veroveren. De uiteindelijke winst was voor Kees dik verdiend.

Remy Mouthaan was weer ouderwets op stoom in zijn partij tegen Joop de Feijter. Bijzonder was dat op het moment dat Joop zich gewonnen gaf en meer dan een uur  bedenktijd had gebruikt zijn tegenstander pas twee minuten bedenktijd nodig had gehad.

Fons de Kort en Fred Post speelden een enerverende partij. In het middenspel had Fred het initiatief en een positief resultaat was binnen handbereik. Wellicht was er overmoed in zijn spel, maar Fred ging enkele minder goede zetten doen en Fons was er als de kippen bij om deze meevallertjes te verzilveren.

Loek Platschorre en Klaas van der Wal speelden een geheel gelijk opgaande partij. Loek had in het middenspel kans om de partij naar zich toe te trekken. In het eindspel had Klaas een vrijpion, waardoor hij de volle buit mee naar huis kon nemen. Door deze winst is Klaas de nieuwe koploper in groep B.

Hans Meijer verraste met opportunistisch spel zijn tegenstander Jan van de Wurff. Nadat Jan in de beginfase materiaal verloor, probeerde hij de schade nog te beperken, maar Hans bleef geconcentreerd spelen en mocht een mooie overwinning op zijn naam schrijven.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.